Τα Τριάντα Αργύρια

Κοινοποίηση:
ΑΡΓΥΡΙΑ

Ο ευαγγελιστής Ματθαίος αναφέρει ότι ο Ιούδας όταν συμφώνησε την προδοσία με τους Ιερείς του Ναού έλαβε ως δώρο 30 αργύρια.

«Αργύρια» είναι η λέξη που χρησιμοποιεί ο ευαγγελιστής Ματθαίος στο εδάφιο 26,15 και σημαίνει «ασημένια νομίσματα». Αυτό, προφανώς, δεν είναι συγκεκριμένο ως προς το τι είδους νομίσματα ήταν. Το 30 μ.Χ. υπήρχαν αρκετά διαφορετικά ασημένια νομίσματα που κυκλοφορούσαν στην Ιερουσαλήμ, όπως:

Τετράδραχμα της Τύρου, ή Τυριανά σέκελ

Τετράδραχμα ή Στατήρες της Αντιόχειας

Τετράδραχμα Πτολεμαίου

Ρωμαϊκά δηνάρια

Από αυτά, τα σέκελ της Τύρου είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασήμι – 94% – και αυτά απαιτούσαν οι ιερείς ως πληρωμή για τον φόρο του Ναού των Ιεροσολύμων. Αυτό το νόμισμα περιείχε 14 γραμμάρια ασήμι. Η σημερινή τιμή για το ασήμι είναι 0,83 $ ανά γραμμάριο. Το ασήμι σε αυτά τα 30 νομίσματα θα άξιζε 348,6 $ σήμερα. Τα ίδια τα νομίσματα σήμερα, όντας αρχαία και ιστορικά, θα ήταν φυσικά ανεκτίμητα, αλλά εκείνη την εποχή ήταν απλώς κοινά ασημένια νομίσματα που χρησιμοποιούνταν στις εμπορικές συναλλαγές.

Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πόση ήταν η πραγματική αξία των νομισμάτων για την εποχή εκείνη. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το ημερομίσθιο ενός εργαζομένου και το κόστος ζωής στην Ιερουσαλήμ. Υπάρχει η άποψη ότι τα 30 αργύρια ήταν ο μισθός για ένα μήνα.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο Ματθαίος συνδέει τα τριάντα αργύρια με το 11 κεφάλαιο του βιβλίου του Ζαχαρία και κατ᾽ επέκταση με το 21 κεφάλαιο της Εξόδου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Κατάλαβαν οι αρχιερείς ποιον είχαν μπροστά τους. Το Ευαγγέλιο λέει ότι τον θυσίασαν για να μην εξαφανιστεί το έθνος των εβραίων. Φοβόντουσαν ότι θα οδηγούσε τον λαό σε επανάσταση για να σπελευθερωθούν από τους ρωμαίους και οι τελευταίοι θα τους σφάγιαζαν όλους με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του ιουδαϊκού έθνους.

Comments are closed.