ΤΟ ΣΑΝΟ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ! Βυθίζεται η τουρκική λίρα: «Χέρι» στις καταθέσεις βάζει η κεντρική τράπεζα

Κοινοποίηση:
720_223466_a1620c35d4-b1c5da78540cc65b

Όλο και εντονότερη γίνεται η αίσθηση στους οικονομολόγους ότι η επεκτατική ρητορική της Τουρκίας κρύβει απλώς την τέλεια καταιγίδα, στην οποία βρίσκεται η οικονομία της.

Η λίρα στο τελευταίο τρίμηνο έχει χάσει σχεδόν 8% σε σχέση με το δολάριο και η κυβέρνηση «σκουπίζει» αμερικάνικα νομίσματα απ’ όπου βρει. Ακόμη κι από τις ιδιωτικές καταθέσεις, όπως αποκάλυψε σήμερα ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, σε συνέντευξή του στο Βήμα.

«Η κεντρική τράπεζα (της Τουρκίας) στην προσπάθειά της να στηρίξει την τουρκική λίρα, έχει ουσιαστικά “δανειστεί” αυτές τις καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες και τις έχει εκποιήσει. (…) Η Τουρκία είναι σήμερα πολύ πιο ευάλωτη οικονομικά», δήλωσε σχετικά ο κ. Πατέλης.

Πρόκειται για τη δεύτερη νομισματική κρίση σε δύο χρόνια, μόνο που αυτή τη φορά έχει συνδυαστεί με τον κορωνοϊό που έχει παγώσει την εισαγωγή τουριστικού συναλλάγματος, και τις εξαγωγές.

Η κατάσταση έχει ανεβάσει το δολάριο από τις 5,8 λίρες πέρυσι τέτοια εποχή, στις 6 και 81 πριν ένα τρίμηνο και τώρα στις 7 και 35 λίρες.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, τονίζει ότι «η πολιτική του Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια δημιουργεί αποσταθεροποίηση της τουρκικής λίρας, η οποία διαρκώς υποτιμάται. Έχει πάει κοντά στο 7,5 λίρες το δολάριο και 9 λίρες το ευρώ».

Ανάλογη εικόνα και με το ευρώ, καθώς η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα επιβολής οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ενδέχεται να αποφασιστούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικά, πέρυσι ένα ευρώ κόστιζε 6,38 λίρες, πριν τρεις μήνες 7,59 και τώρα έχει εκτιναχθεί στα 8,73.

Όπως αναφέρει στον ΣΚΑΪ ο οικονομολόγος, Ναπολέων Μαραβέγιας «η λύση που θα μπορούσε να είχε βρεθεί εδώ και αρκετό καιρό είναι να έχουμε μία αύξηση των επιτοκίων. Η αύξηση όμως των επιτοκίων περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα και περιορίζει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Δεν έγινε αυτό με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο υψηλός πληθωρισμός και να συνεχίζεται και η υποτίμηση της λίρας».

Ήδη πάντως ο οικονομικός οίκος Fitch έχει αναθεωρήσει τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας σε αρνητικές που σημαίνει ότι είναι ένα βήμα πριν προχωρήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου, γεγονός που αναμένεται να απομακρύνει περεταίρω τους επενδυτές από τη γειτονική χώρα, κάνοντας την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Και οσο για σένα Καποιε παρε χαμπαρι τοτε που τα εκανε αυτα η ΕΛΛΆΔΑ ειχε αντρες με @ρχιδια και οχι κουδουνιστρες που κάνουν παρέλαση σειναμενες κουναμενες, γιατι σήμερα οι ΑΝΤΡΕΣ μετριούνται στο ενα χερι και δεν σκεφτονται ΠΡΩΤΑ την ομαδαρα τους και υστερα ολα τα αλλα

  2. Ο μεμετης είναι μαγκας εκτος από τα δικα μας σκουλικια που το μονο που ξερουν ειναι να στήνουν κ@λο στη Γερμανία και σρην Αμερική

  3. Τίποτα το φοβερό.Δεν υπάρχει ανησυχία στις αγορές για την Τουρκική οικονομία..Κάποτε υποτιμούσαμε μόνοι μας την δραχμή ως όπλο οικονομικό..Όμως το δράμα μας ήταν ότι ξηλώναμε ταυτόχρονα κάθε παραγωγική εξαγωγική δραστηριοτητα..για να μεταμορφωθεί η οικονομία σε καθαρά καταναλωτική και υπηρεσιών δηλαδή εισαγωγική..Τέτοια κατάντια δεν θα επέλθει στην Τουρκία,η οποία δομικά είναι και θα παραμείνει παραγωγική..έχει εξαιρετικά δημογραφικά στατιστικά..συνεπώς έχει μέλλον..Τωρα η συγκυρία κορωνοιου και επιθετικής εξωτερικής πολιτικής πιέζουν την οικονομία και γεννούν κάποια αβεβαιότητα…Όμως,ο κορωνοιος θα περάσει και οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής ίσως και να επιτευχθούν..και τότε θα καταλάβουμε την ζημιά που μας προκάλεσαν όχι οι Τουρκοι αλλά οι ανίκανοι πολιτικοί.,Οι οποίοι παρεμπίπτοντως είναι αυτοί που σπρώχνουν το παραμύθι του δήθεν οικονομικού προβλήματος της Τουρκίας και για αυτό είναι επιθετική…Συμβαίνει το ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ..Η επιθετική πολιτική της Τουρκιας γεννά τα προβλήματα της στην οικονομία..όμως είναι μια ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ επιλογή του Ερντογαν..Οι αγορές περιμένουν αν θα του βγουν τα σχέδια..και αν ναι, τότε να δείτε αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης..και εμείς θα είμαστε γερασμένοι άνεργοι άκληροι και υποβαθμισμενοι….Καλό κουράγιο,καλά στερνά και καληνύχτα Ελλάδα.

    1. Άνοιξε έναν λάκκο φίλε, μπες μέσα και τράβα και το καπάκι αν θεωρείς ότι η Τουρκία είναι τόσο δυνατή και εμείς τόσο αδύναμοι.
      Η Ελλάδα αντιμετώπισε χώρες περισσότερο δυνατές από την Τουρκία με πανίσχυρες πολεμικές μηχανές και δεν το έβαλε κάτω και θα το βάλει κάτω με τον επιληπτικό καρκινοπαθή του οποίου το εθνικό νόμισμα έχει φτάσει στο ναδίρ; Αν έχανε η Ελλάδα από χώρες με μεγάλους πληθυσμούς, τώρα δεν θα υπήρχε γιατί θα είχε εκλείψει προ πολλού.
      Εμείς είμαστε έθνος και όχι μείγμα καταπιεζόμενων πληθυσμών (Κούρδων, Αλεβιτών, Αρμενίων, Ελλήνων, κρυπτοχριστιανών). Όλοι αυτοί περιμένουν εναγωνίως το λάθος βήμα της τουρκικής κυβέρνησης για να ορμήσουν και να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους.

      1. Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος όμως τα στοιχεία είναι αμείλικτα…Δεν είναι το γεγονός ότι είναι 80+ εκατομμύρια και εμείς 8..Είναι ότι τα δικά τους 80 είναι,κατά πλειοψηφία, νέοι που γεννοβολανε σαν κουνέλια αυτήν την στιγμή που μιλάμε και τα δικά μας 8 είναι,κατά πλειοψηφία, μεσήλικες που οδεύουν απλά σταθερά προς το αναπόφευκτο…εν τω μεταξύ σκοτωνόμαστε στους δρόμους από τροχαία,από φόνους που διαπράττουν οι επενδυτές που μας έρχονται κάθε μέρα,από ασθένειες που, αλλόκοτα θαρρείς, στοχεύουν τους νέους μας ..Ακόμη και αν νικήσεις τον πόλεμο,θα πρέπει να εξολοθρευσεις το σύνολο της Τουρκιάς,να την αφανίσεις από προσώπου γης..Ρεαλιστικά,αυτός ο αφανισμός, δεν μπορεί να συμβεί..θα υπάρχει επόμενη μέρα και για τους δυο.. και εμείς θα εξακολουθουμε να έχουμε έναν αγώνα επιβίωσης ως έθνος μπροστά μας..Ίσως ένας πόλεμος ,νικηφόρος, χρειάζεται…άλλα εναντίον των δικών μας παθογενειών που μας έχουν γονατίσει περισσότερο από τους Τούρκους…Μην σε γελούν οι πολιτικοί μας και το σύστημα,αυτοί ως μισέλληνες μας έφεραν σε αυτήν την τραγική κατάσταση.ο κακός Τούρκος που θέλει τον πόλεμο είναι κάτι που στο βάθος τους εξυπηρετεί…Ο Τούρκος στην πραγματικοτητα δεν χρειάζεται τον πολεμο,έχει τον χρόνο με το μέρος του λόγω όλων των προαναφερθεντων αρνητικών παραγόντων που μας μαστίζουν..Αυτό και ήταν το σχέδιο της Τουρκίας από, τουλάχιστον ,την εποχή Οζαλ..Όμως ο Ερντογαν η δεν βλέπει πέρα από την υστεροφημία του και έχει ζεστάνει της μηχανές..η πιστεύει ότι ήλθε ο καιρός να πιέσει και στρατιωτικά..Πιστεύω ότι όπως είπε και ο Τραμπ ο άνθρωπος αυτός παίζει κάλο διπλωματικό σκάκι.

Comments are closed.