ΤΟ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ FAMAGUSTA ΚΑΙ Η ΑΛΓΕΙΝΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΑ ΗΡΩΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ – ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΟΔΥΘΕΙ. ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΙΑΝ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ.

Κοινοποίηση:
makarios-famagusta

Το πέμπτο επεισόδιο της μεγάλης παραγωγής του MEGA, «Famagusta», φωτίζει τα ιστορικά γεγονότα του ’74, ενώ ξεδιπλώνει τις ιστορίες των ηρώων της σειράς σήμερα, απόψε στις 21:00.
Οι αγωνιώδεις ώρες της απόπειρας πραξικοπήματος στην Κύπρο το ’74, αλλά και η φυγάδευση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ζωντανεύουν στη μικρή οθόνη. Την ίδια ώρα, η έρευνα για τη διαλεύκανση της δολοφονίας της Ελένης στο παρόν, φέρνει ακόμη πιο κοντά τη θετή και τη βιολογική μητέρα του Μάικλ.

Ο Μάικλ προσπαθεί να πείσει τη Σιμώνη πως δεν σκότωσε εκείνος την αδερφή της.
Η Ιφιγένεια επιστρέφει στο σπίτι με τον Παύλο και τον Αντρίκο, κάτι που προκαλεί την αντίδραση του Αντρέα και της Χριστίνας.
Οι υποψίες της Σοφίας για την ταυτότητα της Χριστίνας και την σχέση της με τον γιο της, ενισχύονται.

Νέο επεισόδιο απόψε στις 21.00 στο MEGA.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε. Στις 22 Αυγούστου 1954, πραγματοποιείται μια από τις μεγαλύτερες παλλαϊκές συγκεντρώσεις επί αγγλοκρατίας γύρω από την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία. Κατ’ αυτήν εκφωνείται από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Κύπρου, μια πραγματικά τολμηρή ομιλία, που χαρακτηρίστηκε ως ο «Όρκος της Φανερωμένης». Είπε και τα εξής σημαντικά και δεσμευτικά:

«Κύπριοι αδελφοί. Στώμεν καλώς. Ουδείς ας ορρωδήση. Ουδείς ας προδώση τας αρχάς και τας πεποιθήσεις του. Είμεθα Έλληνες και μετά των Ελλήνων επιθυμούμεν να ζήσωμεν. Υπό τους ιερούς αυτούς θόλους ας δώσωμεν σήμερον τον άγιον όρκον: Θα παραμείνωμεν πιστοί έως θανάτου εις το εθνικόν μας αίτημα. Άνευ υποχωρήσεων. Άνευ παραχωρήσεων. Άνευ συναλλαγών. Θα περιφρονήσωμεν την βίαν και την τυραννίαν. Με θάρρος θα υψώσωμεν το ηθικόν παράστημά μας υπεράνω των μικρών και εφημέρων κωλυμάτων, εν και μόνον επιδιώκοντες, εις εν και μόνον αποβλέποντες τέρμα, την Ένωσιν και μόνον την Ένωσιν».

Την 1η Απριλίου 1955, ο στρατηγός Διγενής, με τις ευλογίες του Μακαρίου, σάλπισε τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ με έναν ξεκάθαρο στόχο: Αυτοδιάθεση-Ένωση. Οι ωραίοι νέοι της Κύπρου έγιναν πυρίκαυστα ολοκαυτώματα για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Στις 16 Αυγούστου 1959 επιβλήθηκε δοτή, κολοβή, δυσλειτουργική ανεξαρτησία. Μετά το τουρκοκυπριακό πραξικόπημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Δεκέμβριο του 1963, η κυβέρνηση Γεώργιου Παπανδρέου, εμφανώς με τη συναίνεση των Αγγλοαμερικανών, το 1964 έστειλε στην Κύπρο στρατιωτική δύναμη ισχύος μεραρχίας. Διά του σχεδίου Άτσεσον προτεινόταν η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Ο Μακάριος δέχτηκε να γίνει η Ένωση. Κι ενώ ο Πέτρος Γαρουφαλιάς, Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ήρθε στην Κύπρο στις 20 Αυγούστου 1964 για την «πραξικοπηματική ανακήρυξη της Ενώσεως» της Κύπρου με την Ελλάδα, αίφνης ο Μακάριος ανέκρουσε πρύμναν επικαλούμενος διάφορες δικαιολογίες. Στις 28 Αυγούστου 1964, ακριβώς 58 χρόνια σαν σήμερα, ο τότε Υπουργός Οικονομικών, Ρ. Σολομίδης, κατ’ εντολήν του Μακαρίου, αποστέλλει «απόρρητον σημείωμα» προς όλα τα υπουργεία και προς τον αρχηγό Διγενή. Όπως καταγράφεται στο «Αρχείο» του Τάσσου Παπαδόπουλου (τόμος Α’, σελ. 174-175), «η μελέτη καταπιάνεται με την οικονομικήν βιωσιμότητα της Ένωσης».

Η μελέτη επισημαίνει εξ αρχής πως «η Ένωσις Ελλάδος-Κύπρου, θεωρουμένη ως τετελεσμένον γεγονός, παρουσιάζει προβλήματα άτινα μελετώμενα δύνανται να επιλυθούν προς το καλώς νοούμενον συμφέρον της ελληνο-κυπριακής οικονομίας». Η μελέτη Σολομίδη αναφέρεται στο κυπριακό εξαγωγικό εμπόριο «το οποίον εξαρτάται εκ της κοινοπολιτειακής προτιμήσεως» και αγωνιά για τις κρατικές επιδοτήσεις, αν γίνει η Ένωση και πότε θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές.

Επίσης αναφέρεται στην κυπριακή λίρα και προειδοποιεί πως, «η μετατροπή του νομίσματος εις δραχμάς ή μάλλον η αναμονή τοιαύτης μετατροπής δύναται να προκαλέσει φυγήν πολύτιμου κυπριακού κεφαλαίου». Η μελέτη πονηρά αναφέρεται στην ξένη βοήθεια και επισείει τον μπαμπούλα ότι αναπτυξιακά έργα μπορεί να μείνουν ημιτελή με την Ένωση, «με οδυνηράς κοινωνικάς επιπτώσεις», όπως επιπτώσεις μπορεί να προκληθούν στον αγροτικό τομέα αν δεν παραχωρηθούν δάνεια στην ύπαιθρο, «πάλιν εκ πιθανής καθυστερήσεως ή εγκατάλειψης εκ μέρους της Ελλάδος».

Η μελέτη Σολομίδη προσθέτει: «Ο αριθμός των εν Κύπρω ανέργων και η ελευθέρα μετά της Ελλάδος διακίνησις προσώπων θα προκαλέσει προβλήματα άτινα δέον να προβλεφθούν και μελετηθούν δεόντως. Η διοικητική και δικαστική λειτουργία θ’ απαιτήση βαθμιαίαν αναπροσαρμογήν ως και η φοροθετική και δημοσιονομική εν γένει πολιτική. Η μελέτη δεν αφορά την ενοποίησιν της κυπριακής οικονομίας μετά της ελληνικής αλλά την ενοποίησιν της κυπριακής οικονομίας διά της Ελλάδος μετά της Κοινής Αγοράς. Η Ελλάς εκ πείρας γνωρίζει το πολύπλοκον του θέματος, το οποίον παρουσιάζεται έτι πολύπλοκον εις την περίπτωσιν της Κύπρου ήτις έχει ν’ αντιμετωπίση, ούτως ειπείν, διπλήν ενοποίησιν».

Η μελέτη Σολομίδη καταλήγει με τα εξής πονηρά και εξωφρενικά: «Τα ανωτέρω αποτελούν γενικάς γραμμάς επί μερικών μόνον θεμάτων, πιστεύω ότι η πολιτική ένωσις μετά της Ελλάδος άνευ προηγούμενης μελέτης του τύπου, του βαθμού και του χρόνου οικονομικής ενοποιήσεως θ’ αποτελέσει βασικόν σφάλμα και οδυνηράν επίδειξιν ελλείψεως διορατικότητος». Μετά τις διαβεβαιώσεις Μακαρίου λησμονήθηκε ενσυνείδητα ο «Όρκος της Φανερωμένης». Έπεα πτερόεντα έγιναν οι ιαχές για «τον άγιον όρκον»:

«Είμεθα Έλληνες και μετά των Ελλήνων επιθυμούμεν να ζήσωμεν. Υπό τους ιερούς αυτούς θόλους ας δώσωμεν σήμερον τον άγιον όρκον: Με θάρρος θα υψώσωμεν το ηθικόν παράστημά μας υπεράνω των μικρών και εφημέρων κωλυμάτων, εν και μόνον επιδιώκοντες, εις εν και μόνον αποβλέποντες τέρμα, την Ένωσιν και μόνον την Ένωσιν». Πώς, αίφνης, ανεφύησαν ζητήματα, τα οποία καθιστούσαν την Ένωση, προβληματική, ανέφικτη, επικίνδυνη για την κυπριακή λίρα, για τα κυπριακά κεφάλαια, για την αγροτιά, όπως και για τη δικαστική και διοικητική και άλλη λειτουργία;

Ο Μακάριος κάλεσε τις δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων της Κύπρου να υψώσουν το ηθικόν παράστημά τους «υπεράνω μικρών και εφήμερων κωλυμάτων» επειδή ένα είναι το τέρμα του αγώνα τους: Η Ένωση με Μητέρα Ελλάδα. Αλλά πρώτος απέφυγε να υψώσει το ηθικόν παράστημά του, πρώτος παραβίασε τον όρκο της Φανερωμένης και πρώτος εφηύρε γελοίες δικαιολογίες. Ο «όρκος υπό τους ιερούς θόλους της Φανερωμένης» διαγράφηκε με τη γνωστή συνέντευξη Μακαρίου (22/9/1958) στη Βρετανίδα πολιτικό και δημοσιογράφο, Μπάρμπαρα Κασλ, επειδή, είπε, φοβόταν ότι το Σχέδιο Μακμίλλαν θα οδηγούσε στη διχοτόμηση. Χωρίς να διαβουλευθεί προηγουμένως με την Ελλάδα και τον Διγενή.

Της απόρριψης της Ενώσεως, με την ανοχή, υποκίνηση και ενθάρρυνση του Μακαρίου και με πρωταγωνιστή το ανθελληνικό ΑΚΕΛ και τις συντεχνιακές και δημοσιογραφικές παραφυάδες του, είχαν προηγηθεί πρωτοφανείς λασπολογίες, ύβρεις, αισχρότητες, επιθέσεις, ελεεινολογίες, αηδείς χαρακτηρισμοί κατά των «καλαμαράδων», που τους κατηγορούσαν ως… κατοχική δύναμη, που δήθεν θα τους άρπαζαν τις δουλειές ή θα… βίαζαν τις κόρες τους.

Στην πολιτική και στην διπλωματία μία φορά παρουσιάζονται ευκαιρίες για αντιμετώπιση προβλημάτων, επίλυση και ευτυχή κατάληξή τους. Για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του, ο Μακάριος πρώτα ζήτησε να γίνει αντιβασιλεύς της Ελλάδος και στη συνέχεια υιοθέτησε την ανεξαρτησία για να γίνει Πρόεδρος της νεοσύστατης, δυσλειτουργικής Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αδέκαστη, απροσωπόληπτη Ιστορία θα τον κρίνει ανάλογα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

15 Σχόλια

  1. Δεν θέλω μαλακιούλες! Ο αρθρογράφος τού Μακελειό, μια χαρά τά γράφει.
    Εκείνο πού δέν γράφει είναι ότι σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του ΚΑΙ- αυτό είναι πλέον σημαντικό- αποκαλύψεις μελών τής MI6,, είχε το κουσούρι! ΚΙ ή MI6 ΤΟΝ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Κ ΒΙΝΤΕΟ.
    Κ πήγαινε στις Σεϋχέλλες,να κάνει τί??;;
    Νά πάρει οδηγίες καί να ικανοποιήσει το πάθος του( λένε κάποιες γλώσσες..)
    Εν πάση περιπτώσει,οι άνθρωποι με τέτοια πάθη είναι ευάλλωτοι..
    ΜΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ? ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙ(!) ΤΗΝ ΜΩΡΟΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ??
    Κακώς ο Ιωαννίδης τον άφησε ζωντανό.
    Ο Κομπόκης δέν έπρεπε να υπακούσει.
    Η δουλική υπακοή των Ελλήνων Αξιωματικών, σπάει καρύδια.
    Γι αυτό ο Βλαντιμίρ θα μείνει στην Ιστορία ως ένδοξος Ηγέτης!

  2. ” Ενώ πολλά μέλη της αστικής τάξης της Κύπρου άνθησαν και αναπτύχθηκαν πέριξ των αρχιερατικών αμφίων, ή, επί το κυπριακότερο, ‘κάτω από τον τσιουππέ του Μακαρίου’, είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα η απόδοση από τον κ. Πολυβίου, έστω και με την προστατευτική απόσταση των 33 χρόνων που μας χωρίζουν από τον θάνατο του Μακάριου, ματαιοδοξίας, ερασιτεχνισμού, συνταγματικής άγνοιας, στρατηγικής αφέλειας, λανθασμένων αξιολογήσεων, αντιμετώπισης που χαρακτηριζόταν από προχειρότητα, άγνοια των διεθνών και τοπικών δεδομένων, προκλητική παραγνώριση των προβλέψιμων κινδύνων, συναισθηματισμού και παρωπίδων, πρωτοφανούς ανωριμότητας και προχειρότητας σκέψης, ελαφρότητας, ανευθυνότητας, ευσεβοποθισμού, διάθεσης ‘παλικαρισμού’ “.

    Από το άρθρο ( Πολύβιος Γ. Πολυβίου: δριμύτατη κριτική στην πολιτική του Μακαρίου το 1969-74 / Ματαιοδοξία και στρατηγική αφέλεια / Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΚΑΤΡΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ, Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΝΔΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1968-1974 ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟ 1977. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΗΓΕΤΗ Ο Π. ΠΟΛΥΒΙΟΥ) του Κωνσταντή Καντούνα περί το βιβλίο ” Πολύβιος Γ. Πολυβίου, ΜΑΚΑΡΙΟΣ: ΤΑ ΤΡΙΑ ΛΑΘΗ, εκδόσεις Καστανιώτη”, Τα Νέα, ΣαββατοΚύριακο (στήλη: Βιβλιοδρόμιο) 24-25 Απριλίου 2010, σελίδα 8.

  3. Ο Μακάριος φώναξε τους Τούρκους να τον σπώσουν λέει από τους Έλληνες. Γι’ αυτό δεν ανοίγει ο φάκελος της Κύπρου. Θα ξεσκεπαστεί ο μ@σώνος τράγος.

  4. Πράκτορας τον Άγγλων, εμπόδισε την ένωση Ελλάδας – Κύπρου, κυνήγισε το Γρίβα λες και ήταν εχθρός, κάλεσε την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο, ενώ το 1967 μαζί με Καραμανλή και βασιλιά έβαλαν τους Αμερικάνους να απαιτήσουν οι Τούρκοι να φύγει η μεραρχία από την Κύπρο υπό απειλή πολέμου.

  5. Εύγε στον συντάκτη ότι αναφέρει είναι ιστορικά βεβαιωμένο ,δυστυχώς η λέξη εθνάρχης είναι ταυτόσημη με την λέξη προδότης στην σύγχρονη ιστορία , μπορώ να το λέω με αποδείξεις .

  6. Μεγάλο κάθαρμα ο Μακάριος. Αλλά ποντάρουν πως στην Ελλάδα ο λαός αποτελείται από 2 κυρίως ομάδες: Τους αγράμματους τραχανοπλαγιάδες και τους γραμματιζούμενους μικροαστούς που η μόνη τους ελπίδα είναι το πελατειακό κράτος και η αριστερίλα. Για αυτό μπορούν και πλασάρουν τέτοια προπαγάνδα και καταπίνεται αμάσητη….

  7. η αδελφή μακαρία (μιχαέλλα μούσκου) ΚΑΛΕΣΕ από το ΒΗΜΑ του ΟΗΕ τις εγγυήτριες χώρες δηλαδή την τουρκία και τη γαλλία να προστατέψουν την Κύπρο από την Ελλάδα, την τρίτη εγγυήτρια δύναμη. Και επήλθε ο αττίλας. Fact, not fiction. Όσο οι κύπριοι τον τιμούν ως εθνάρχη πρέπει να έχουν την περιφρόνηση και το ανάθεμα όλων των Ελλήνων. Γιουσουφάκια γεννιούνται, θεραπαινίδες σε χαρέμι να πεθαίνουν

    1. Φιλε οχι μονο οι Κυπριοι ειναι καταρα των νεοελληνων σημειωσε ποιους τιμουμε κι’εμεις εδω ως εθναρχες και θα δεις οτι δεν υπαρχει διαφορα

  8. Έβαλαν τον Βαλτινό γιατί έχει το ίδιο ύπουλο και πονηρό βλέμμα με τον προδότη.

  9. Τί ήταν το τουρκοκυπριακό πραξικόπημα το 1963; Δηλαδή οι τούρκοι είχαν δείξει τις διαθέσεις τους δέκα χρόνια πριν την εισβολή και κανείς δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το κακό.

  10. Όλα αυτά που φοβόταν από τους έλληνες τα έκαναν οι τούρκοι στο λαό του.

  11. Ηρωοποιούν τον προδότη που ευθύνεται για τα δεινά του νησιού από τους άπιστους.

  12. Αν η Ελλάδα είχε ενωθεί με την Κύπρο δεν θα γινόταν η διχοτόμηση του νησιού με την επέλαση των Τούρκων. Οι άγγλοι εμπόδισαν και από πίσω τους οι αμερικάνοι. Έβαλαν τους Τούρκους να κάνουν την εισβολή για να μη γίνει ποτέ η Ένωση.

  13. Ο πράκτορας των Άγγλων που ήθελαν να μας τον φέρουν ως Αντίχριστο. Ο πατέρας του ήταν βοσκός και ήθελε να γίνει ο νέος βασιλιάς Δαυίδ που από βοσκό τον έκανε ο Θεός βασιλιά.

Comments are closed.