Συγγραφέας Αζλί Ερντογάν: «Είναι καιρός να δράσουμε για να αποτρέψουμε έναν πόλεμο στο Κομπάνι»

Κοινοποίηση:
ΑΖΛΙ

Συγγραφέας Αζλί Ερντογάν: «Είναι καιρός να δράσουμε για να αποτρέψουμε έναν πόλεμο στο Κομπάνι»

Η μυθιστοριογράφος Αζλί Ερντογάν, η οποία ζει εξόριστη στη Γερμανία, είναι μεταξύ των 308 διανοουμένων που υπέγραψαν ψήφισμα ειρήνης τον Αύγουστο καλώντας την τουρκική αντιπολίτευση να αντιταχθεί στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της κυβέρνησης εναντίον εδαφών που ελέγχονται από τους Κούρδους στη Συρία.

Η ελεγχόμενη από τους Κούρδους πόλη Κομπάνι στη βόρεια Συρία είναι πηγή δυσφορίας για την Τουρκία καθώς και για τις λοιπές ηγεμονικές δυνάμεις, δήλωσε η μυθιστοριογράφος Αζλί Ερντογάν, σε συνέντευξή της στο Jinnews την Παρασκευή, προτρέποντας όλους να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν έναν νέο πόλεμο στην περιοχή.

Η Αζλί Ερντογάν, η οποία φυλακίστηκε στην Τουρκία για τέσσερις μήνες το 2016 με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας για άρθρο γνώμης της που δημοσιεύτηκε στην φιλοκουρδική εφημερίδα Özgür Gündem, εξήγησε ότι οι επιθέσεις της Τουρκίας στο Κομπάνι στις 16 Αυγούστου σηματοδοτούν μια νέα φάση στο απώτερο σχέδιο της Άγκυρας για εισβολή στην περιοχή.

Η μυθιστοριογράφος, που ζει εξόριστη στη Γερμανία, ήταν μεταξύ 308 διανοουμένων που υπέγραψαν ψήφισμα υπέρ της ειρήνης νωρίτερα τον Αύγουστο, καλώντας την τουρκική αντιπολίτευση να αντιταχθεί στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της κυβέρνησης εναντίον εδαφών που ελέγχονται από τους Κούρδους στη Συρία.

Εκτός από το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP), όλα τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία εμφανίζουν παρόμοιες εθνικιστικές θέσεις σχετικά με τον βομβαρδισμό του Κομπάνι από την Τουρκία, δήλωσε η συγγραφέας.

«Μερικοί μπορεί να αναρωτηθούν: “Τι μπορεί να αλλάξει με μια μόνο δήλωση;”, ωστόσο όταν η πολιτική γίνεται λιγότερο σοβαρή και ποιοτικά πιο αδύναμη, τότε και η δύναμη των διανοουμένων εξασθενεί επίσης. Είναι σημαντικό να υψώνει κανείς τη φωνή του, τουλάχιστον συμβολικά».

Η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη περίοδο καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην χώρα, σύμφωνα με την μυθιστοριογράφο. «Στη σημερινή Τουρκία, η πολεμοχαρής πολιτική στάση αυξάνει τις ψήφους τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Επομένως τα δύο κόμματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους στις πολιτικές ρητορικές και διαθέσεις τους», είπε.

Όμως η αντιπολίτευση ενδέχεται να υποστεί μια σοβαρή ήττα καθώς μια τουρκική εισβολή στο Κομπάνι θα μπορούσε να επιτρέψει στην τουρκική κυβέρνηση να αναβάλει τις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με την συγγραφέα. «Το Κομπάνι είναι ζωτικής σημασία από αυτή την άποψη. Πρέπει να είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε, προσθέτοντας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για εισβολή στη βόρεια Συρία θα μπορούσαν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους στην Τουρκία.

«Έχουμε παρακολουθήσει εκατοντάδες βάρβαρες εικόνες που σχετίζονται με τον πόλεμο μέχρι σήμερα. Υπάρχουν άνθρωποι που θλίβονται βαθύτατα όταν βλέπουν αυτές τις σκηνές. Και τώρα είναι θέμα χρόνου να δούμε ξανά αυτές τις σκηνές να εξελίσσονται στο Κομπάνι. Οι επιπτώσεις τέτοιων ψυχολογικών τραυμάτων συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες. Ο πόλεμος είναι ένα πολύ σοβαρό πράγμα, μια συμφορά. Το έχουμε δει αυτό άλλωστε, ξανά και ξανά. Αυτή τη φορά, ας κάνουμε κάτι πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Δεν ωφελούν το κλάμα και ο θρήνος αφού έχει ξεκινήσει ο πόλεμος. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε και να μην επιτρέψουμε άλλον πόλεμο. Οι Κούρδοι έχουν ήδη υποφέρει πάρα πολύ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Μου κάνει φοβερή εντύπωση το πρόσωπο της κυρίας!!! σαν να βλεπω την αδελφή μου σχημα προσώπου μαλλιά σχημα ματιων η οποια έμοιαζε στην προγιαγιά μας που ζούσε στην ανατολική Θράκη….. φοβερό τελικά ποσο Ελληνικό γονίδιο υπάρχει στην τουρκία το οποιο είναι και κρυφοχριστιανοί….

Comments are closed.