Στο Άμπου Ντάμπι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κοινοποίηση:
ΑΜΠΟΥ

Στο Άμπου Ντάμπι με πλούσια ατζέντα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται το Άμπου Ντάμπι κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η συνάντηση θα επισφραγίσει τη βούλησή τους για εμβάθυνση των σχέσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία και σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία, όπως οι ΑΠΕ, οι προηγμένες τεχνολογίες, η βιομηχανία, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από τα ΗΑΕ.

Εννέα συμφωνίες στρατηγικής σημασίας

Αυτό θα σηματοδοτηθεί από μια σειρά συμφωνιών -9 συνολικά- που θα υπογραφούν από τους υπουργούς που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό (οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς και οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, και Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.).

Ιδιαίτερα σημαντική η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) και το επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων Mubadala που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων που είχε επισφραγιστεί τον Νοέμβριο του 2020 με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Εταιρικής Σχέσης και Συμφωνίας Συνεργασίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει τον ρόλο των δύο χωρών στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και την στρατηγική τους σχέση καθώς και τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

9 Σχόλια

  1. Η ελληνικού τύπου “απελευθέρωση”, στην πρώτη της φάση, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, φόρτωσε το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με πολλές και “βαριές” μονάδες φυσικού αερίου και δημιούργησε μια νέα γενιά κρατικοδίαιτων “επενδυτών”, που θεωρούν ότι αφού έκαναν μια “επένδυση”, πρέπει το κράτος να τους εγγυάται διαρκώς την απόδοση των κεφαλαίων τους και να εξασφαλίζουν απόσβεση σε 8 χρόνια χωρίς καν να δουλεύουν οι μονάδες τους!. Σε μια δεύτερη φάση, στην τρέχουσα δεκαετία, στη φάση της παρανοϊκής “πράσινης ανάπτυξης”, δημιούργησε ακόμα μια γενιά “επενδυτών” με εγγυημένες τιμές.
    Με το ξεκίνημα της “απελευθέρωσης” το 1999 θέλησαν να βάλουν τη ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο. Έλα όμως που αυτό δεν ήταν τόσο απλό, επειδή η ΔΕΗ είχε άλλη μια μοναδικότητα στην Ελλάδα: με το νόμο 4491/1966 είχε αναλάβει την ασφάλιση του προσωπικού της, έπαιρνε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και τις χρησιμοποιούσε ως επενδυτικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση των έργων της. Το 1999 έπρεπε να υπολογιστεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που είναι ενσωματωμένες στην περιουσία της ΔΕΗ και με ανεξάρτητο εκτιμητή (αναλογιστική μελέτη των εταιρειών Wyatt και Prudential) κατέληξαν σε ένα ποσό, το οποίο, στην τελευταία επικαιροποίηση που έγινε το 2007, είναι 11,9 δισ. ευρώ. Και για να μπει η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, το κράτος ανέλαβε να υποκαταστήσει πλήρως τη ΔΕΗ στην υποχρέωση ασφάλισης, ενώ οι εισφορές έμειναν ενσωματωμένες στην περιουσία της ΔΕΗ.

  2. Αξία Κοιτασμάτων
    Φυσικού Αερίου εντός Ελληνικής ΑΟΖ
    • ΑΙΓΑΙΟ 1,5 δις βαρέλια Χ 100 $ = 150 δις $
    • ΙΟΝΙΟ 2 δις βαρέλια Χ 100 $ = 200 δις $
    • ΚΡΗΤΗ 14 – 22 δις βαρέλια Χ 100 $ = 1,4 – 2,2 ΤΡΙΣ $
    • ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ 50 δις βαρέλια Χ 100 $ = 5 ΤΡΙΣ $
    * Το φυσικό αέριο υπολογίζεται σε βαρέλια, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με το πετρέλαιο – Για να κατανοούνται καλύτερα τα μεγέθη.
    * Το μέγεθος των κοιτασμάτων έχει υπολογιστεί από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και έχει δημοσιευθεί σε σχετικούς χάρτες.
    * Σχετικές μελέτες έχουν γίνει και από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου με ανάλογα αποτελέσματα. Η Γαλλία ερευνά τη Μεσόγειο από το 1911.

  3. Για την ακρίβεια αυτές οι άδειες δόθηκαν στους σημερινούς ληστές πριν γίνει η απολιγνιτοποιηση.
    Το ξεπούλημα της ΔΕΗ Έχει αρχίσει πολλά χρόνια πριν
    Από το 1999 θέλουν να τη βάλουν στο χρηματιστήριο.

  4. Τι τον νοιάζει εμείς τα πληρώνουμε τα ταξιδακια του.
    Δεν τον είδατε με τι άνεση έλεγε στο συνέδριο – Τσίρκο της ΝΔ κάνανε μ@λ@κι@;;;;
    Λες κι έλεγε ξέχασα να βάλω αλάτι στο φαγητό.
    Γιατί πρόκειται να τον τιμωρήσει κανείς;;
    Μόνος του παίζει μπάλα. Το ξέρει ότι θα φύγει κι έχει εξαργυρώσει τη θέση του καλά όπως και οι περισσότεροι υπουργοί του βλ. Άδωνις με κόρη Μανωλίδου στο Ελληνικό.
    Όσο για τη ΔΕΗ το ξέρετε ότι όσοι θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι πρέπει να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους και σε υδροηλεκτρικά έργα ;;;
    Κι ο λόγος είναι ότι για να παραχθεί ρεύμα από λιγνίτη πρέπει να χρησιμοποιηθεί μεγάλη ποσότητα νερού επίσης; Πολλές εταιρείες από τις εμπλεκόμενες έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση. Ξέρετε σε ποιες μέχρι τώρα εξ αυτών έχει δοθεί άδεια;;;; Στην Ήρων και σε μια θυγατρική της. Κι η ΗΡΩΝ δεν είναι μια τυχαία είναι η αλλιώς επονομαζόμενη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Γεραπετριτη.

  5. Δωστε στο Χρυσοπουλο και ναργιλε για καλυτερη εμπνευση ! Εχει μεγαλο….οραμα! Τη καταστροφη της Ελλαδας! Γι αυτο και θα εξαντλησει τετραετια οπως το κολληταρι του ο Τσιπ(ου)ρας!

    1. Άντε πάλι με το μαλακα..
      Δε βαριέται;
      Όλο μαλακίες γράφει .
      Τίποτα ουσιαστικό
      Ενώ εγώ ασχολούμαι μόνο με την ουσία .
      Το πουλί 🐦 σας αποτελεί μέρος της

      1. Έπρεπε !!!
        Ξύπνα ρε!!
        Ο Τσίπρας το ψήφισε το χρηματιστήριο ο Σαμαράς Βενιζέλος το ήθελε ο Κούλης το εφάρμοσε!!
        Ποια η διαφορά τους;;;
        Ποιους έπρεπε να ψοφήσουμε ;;;; ΚΑΝΕΝΑΝ.
        Ο ΓΑΠ ψήφισε το περιουσιολογιο ποιος θα είναι άραγε ο τυχερός που θα το εφαρμόσει και θα καταστρέψει όλη την ατομικη ιδιοκτησία του Ελληνικού λαού;;
        Αυτόν θα βρίζουν τότε μόνο.
        Όλοι τα ίδια σκατα είναι.
        Γι αυτό και οι δικτάτορες αποφάσισαν ότι η Κυνοβουλευτικη Δημιοκρατια δε τους εξυπηρετεί πια
        Εσείς ασχοληθειτε με την επανένωση (στον αιθερικό διπλό κόσμο) των δεξιών απο-κωμματων.
        Και μετά ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ ξαφνικά με έναν λογαριασμό της ΔΕΗ στο ✋.

        1. Αυτό να το ανεβάσεις
          Να εκπαιδεύσεις και λιγο το πουλί σου που έπεσε σε αδράνεια

    2. μάλλον εσυ κάπνισες πολύ ναργιλέ κακομοίρη όταν ήσουν μικρός και λές συνέχεια ανοησίες. Απορώ τέτοια κατώτερα όντα όπως εσυ τι δουλειά κάνουν για να ζήσουν. Δημόσιος υπάλληλος είσαι;

Comments are closed.