Σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες σε βρέφη που είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό κατά την εγκυμοσύνη

Κοινοποίηση:
ΜΩΡΟ

Δύο περιστατικά που αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να περνά από τον πλακούντα και να προκαλεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες στο έμβρυο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι περιγράφουν στην επιθεώρηση Pediatrics τις περιπτώσεις δύο νεαρών μητέρων που είχαν βρεθεί θετικές στον κοροναϊό στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης στη διάρκεια του πανδημικού κύματος Δέλτα το 2020, πριν γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια κατά της Covid-19.

«Είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να δείξουμνε την παρουσία του ιού σε όργανο του εμβρύου» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δρ Μάικλ Πέντας, επικεφαλής του τμήματος Γυναικολογίας και Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. «Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι τόσο σημαντικό».

Μέχρι σήμερα, ο SARS-CoV-2 είχε ανιχνευθεί μόνο στον εγκέφαλο ενηλίκων που πέθαναν από Covid-19, κάτι που οδήγησε σε υποψίες ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και σε έμβρυα.

Και τα δύο βρέφη εκδήλωσαν επιληπτικές κρίσεις από την πρώτη μέρα της ζωής τους και εμφάνισαν τελικά μικροκεφαλία επειδή ο εγκέφαλός τους δεν αναπτυσσόταν κανονικά.

Και τα δύο παρουσίαζαν επίσης σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές. Το ένα βρέφος πέθανε σε ηλικία 13 μηνών, το άλλο βρίσκεται σε ίδρυμα.

Αν και δεν βρέθηκαν θετικά σε τεστ για Covid-19, και τα δύο νεογνά είχαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού, δήλωσε η νεογνολόγος Μερλίν Μπένι στη συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters. Αυτό υποδεικνύει ότι ο ιός έφτασε στα έμβρυα μέσω του πλακούντα, είπε.

Και στις δύο περιπτώσεις, ίχνη του ιού βρέθηκαν στον πλακούντα, ενώ η νεκροψία στο βρέφος που πέθανε αποκάλυψε την παρουσία του SARS-CoV-2 στον εγκέφαλο, ένδειξη ότι οι βλάβες ήταν άμεσο αποτέλεσμα της λοίμωξης.

Και οι δύο μητέρες είχαν βρεθεί θετικές στον ιό, όμως η μία εμφάνισε μόνο ήπια συμπτώματα και ολοκλήρωσε κανονικά την κύηση. Η δεύτερη νόσησε σοβαρά και οι γιατροί χρειάστηκε να προχωρήσουν σε πρόωρο τοκετό στην 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Τέτοια περιστατικά πιθανότατα είναι σπάνια, όμως οι γυναίκες που είχαν νοσήσει κατά την εγκυμοσύνη καλό θα είναι να ενημερώνουν τον παιδίατρό τους ώστε τα παιδιά να ελέγχονται για αναπτυξιακές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να μην είναι εμφανείς μέχρι την ηλικία των 7 ή 8 ετών, δήλωσε η δρ Σάναζ Ντουάρα, γυναικολόγος του πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης ότι οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδί πρέπει να εμβολιάζονται.

Παραμένει άγνωστο αν τέτοιες εγκεφαλικές βλάβες μπορούν να προκληθούν μόνο από την παραλλαγή Δέλτα του κοροναϊού ή συμβαίνουν και με την παραλλαγή Όμικρον που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Αρκετοί άλλοι ιοί είναι γνωστό ότι μπορούν να περάσουν στον πλακούντα και να προκαλέσουν νευρολογικές βλάβες στο έμβρυο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Μόνο που πρέπει να αναφέρεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αν οι γονείς ήταν μπολιασμένοι πριν γεννηθεί το παιδί. Είναι παράμετρος ουσιαστική.

Comments are closed.