Σι και Μακρόν παροτρύνουν για μία πολιτική διευθέτηση του πυρηνικού ζητήματος του Ιράν

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν επίσης για την «πραγματική υλοποίηση» της λύσης των δύο κρατών στο Ισραήλ

Τη δέσμευσή τους στην προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης του πυρηνικού ζητήματος του Ιράν επιβεβαίωσαν σε κοινή δήλωσή τους ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, και ο Γάλλος ομόλογος του, Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν επίσης για την «πραγματική υλοποίηση» της λύσης των δύο κρατών στο Ισραήλ και καταδίκασαν την πολιτική κατασκευής οικισμών από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σι πραγματοποιεί μία διήμερη επίσκεψη στην Γαλλία η οποία είναι η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ευρώπη έπειτα από πέντε χρόνια, ενώ δέχτηκε πιέσεις από Ευρωπαίους ηγέτες για το εμπόριο της Κίνας, αλλά και για την Ουκρανία.

Γιατί επισκέπτεται την Ευρώπη ο Σι Τζινπίνγκ;

Ποιος ο σκοπός του ταξιδιού του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, στην Ευρώπη, συνάδει με την οικονομική πολιτική; Είχε τριμερή συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθεί στη Βουδαπέστη και το Βελιγράδι.

«Η ΕΕ περίμενε καιρό για την τελική της ετυμηγορία  όμως τα λόγια της φον ντερ Λάιεν δεν αφήνουν τώρα κανένα περιθώριο αμφιβολίας πως η Επιτροπή δεν πρόκειται να ανεχθεί πια την άνιση αντιμετώπιση στο εμπόριο και θα επιβάλει επιπλέον δασμούς ως αντίποινα», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. «Αντιστρόφως, τα όσα λέει ο Σι Τζινπίνγκ […] καταδεικνύουν το πόσο επίμονα επιδιώκει η κινεζική κυβέρνηση να αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες δυνάμεων.

[…] Η οικονομική πολιτική αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο με το οποίο ο Σι δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης και προκαλεί διαμάχες και το ταξίδι του στην Ευρώπη είναι απτή απόδειξη της τακτικής του. Ο Κινέζος πρόεδρος φλερτάρει έτσι με τα κράτη που θέλουν να έχουν περισσότερη “στρατηγική αυτονομία” (όπως η Γαλλία) ή βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση με το ευρωπαϊκό στρατόπεδο και τις ΗΠΑ (όπως η Σερβία και η Ουγγαρία)».

Η taz φαίνεται να συμφωνεί: το γεγονός ότι ο Μακρόν μιλάει ολοένα και περισσότερο για μία ευρωπαϊκή «αυτονομία» στο πλαίσιο της πολιτικής ασφαλείας και άμυνας, «κινεί το ενδιαφέρον του Πεκίνου, όπως συμβαίνει με κάθε εξέλιξη που ενδέχεται να απομακρύνει την Ευρώπη από τον αντίπαλο της Κίνας, τις ΗΠΑ».

Όσον αφορά στην κινεζική διαμεσολάβηση στις επαφές της Δύσης με τη Ρωσία, «ο Μακρόν θέλει να παροτρύνει τον Σι “να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να επηρεάσει τη θέση της Ρωσίας”. […] Η Κίνα, όμως, επωφελείται σημαντικά σε πολιτικό, στρατηγικό και οικονομικό επίπεδο από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, όπως και από τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ιδίως δε από την προμήθεια φθηνού ρωσικού πετρελαίου. Και αυτό επιτρέπει αντιστοίχως στη Ρωσία να παρακάμπτει τις κυρώσεις της Δύσης», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response