Σε ποιες αμερικανικές πόλεις τα ενοίκια “τσίμπησαν” και σε ποιες μειώθηκαν τον Απρίλιο

Κοινοποίηση:
usa-houses-2-1024x749

Με γνώμονα τη δυναμική της εργασίας από το σπίτι, καθώς και τα νέα μεταναστευτικά πρότυπα, τόσο οι τιμές των ενοικίων για μονοκατοικίες όσο και για πολυκατοικίες ήταν “θερμές” κατά τα πρώτα χρόνια της πανδημίας. Πλέον, διαφορετικοί παράγοντες διαμορφώνουν το τοπίο στην αγορά.

Διαμερίσματα

Τα ενοίκια στις πολυκατοικίες τον Απρίλιο ήταν 0,8% χαμηλότερα από ό,τι ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την Apartment List. Το “πάγωμα” στην αγορά αποδίδεται στην αύξηση της προσφοράς νέων μονάδων, με ακόμα περισσότερες να βρίσκονται στα “σκαριά”.

Τα ενοίκια διαμερισμάτων αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά η αύξηση 0,5%, είναι οριακή. Τα ενοίκια συνήθως αρχίζουν να ενισχύονται την άνοιξη και η άνοδος φέτος είναι όχι μόνο μικρότερη από τη συνήθη αλλά και μικρότερη από την αύξηση του προηγούμενου μήνα. Το εθνικό μέσο ενοίκιο τον Απρίλιο ήταν 1.396 δολάρια.

«Αυτή είναι συνήθως η εποχή του έτους κατά την οποία η αύξηση των ενοικίων επιταχύνεται, κατευθυνόμενη προς την πολυάσχολη περίοδο μετακόμισης, οπότε το γεγονός ότι η αύξηση σταμάτησε αυτόν τον μήνα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η αγορά οδεύει προς ένα ακόμη αργό καλοκαίρι», επισημαίνεται στην έκθεση του Apartment List.

Οι κενές θέσεις διαμερισμάτων επίσης ανεβαίνουν, φτάνοντας το 6,7% από τον Μάρτιο, σημειώνοντας την υψηλότερη μέτρηση από τον Αύγουστο του 2020. Οι νέες άδειες πολυκατοικιών επιβραδύνονται, αλλά ο αριθμός των μονάδων που βρίσκονται υπό κατασκευή είναι κοντά σε υψηλό ρεκόρ. Σημειώνεται ότι πέρυσι βγήκαν στην αγορά τα περισσότερα νέα διαμερίσματα εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Μονοκατοικίες

Τα ενοίκια των μονοκατοικιών είναι πολύ ισχυρότερα, σημειώνοντας αύξηση 3,4% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με νέα έκθεση της CoreLogic. Αυτή η ετήσια άνοδος, ωστόσο, επιβραδύνεται, καθώς ενισχύεται η προσφορά από εταιρείες που κατασκευάζουν ακίνητα για ενοικίαση.

Περίπου 18.000 μονοκατοικίες, που χτίστηκαν για ενοικίαση, ξεκίνησαν κατά το πρώτο τρίμηνο, μια αύξηση 20% από το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων της απογραφής από την Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders).

Κατά τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, 80.000 τέτοιες κατοικίες άρχισαν να κατασκευάζονται, γεγονός που αντιπροσωπεύει άλμα σχεδόν 16% σε σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα.

«Η αύξηση των μονοκατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε συνολικά τον Μάρτιο, αν και κάποιες αδυναμίες αποκαλύπτονται στους τελευταίους αριθμούς», δήλωσε η κ. Molly Boesel, κύρια οικονομολόγος της CoreLogic. «Οι υπεράριθμες περιοχές, όπως το Όστιν του Τέξας, συνέχισαν να μαλακώνουν, μειούμενες κατά 3,5% ετησίως τον Μάρτιο».

Η συνεχιζόμενη ενίσχυση των ενοικίων μονοκατοικιών υποδηλώνει ότι οι δυνητικοί αγοραστές, που έχουν τεθεί εκτός της αγοράς κατοικίας, επιλέγουν παρόμοιες εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με την Boesel.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί και πάλι στην περιοχή του 7% και οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται, καθιστώντας δυσκολότερη την αγορά σπιτιού,

Η εικόνα στις πόλεις

Από τις 20 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το Σιάτλ σημείωσε την υψηλότερη ετήσια αύξηση στα ενοίκια μονοκατοικιών με 6,3%, ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη με 5,3% και τη Βοστώνη με 5,2%.

Στον αντίποδα οι περιοχές που ηγήθηκαν των μειώσεων, ήταν το Όστιν του Τέξας, με πτώση 3,5%, το Μαϊάμι, με πτώση 3,2% και η Νέα Ορλεάνη, με πτώση 1,4%.

Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, ωστόσο, τα ενοικιαζόμενα σπίτια για διακοπές “townhomes”, σημείωσαν μείωση των ενοικίων σε ετήσια βάση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.