«Σαρώνει» την χώρα η κακοκαιρία Ελπίδα – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση:
σσψσ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίδα», με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις, το τσουχτερό κρύο και τις πυκνές χιονοπτώσεις.

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να «χτυπήσει» σε δύο φάσεις. Όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι, η πρώτη ξεκίνησε ήδη από χθες το βράδυ, ενώ η δεύτερη που θα είναι πιο σφοδρή θα επηρεάσει τη χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη, όπου και οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε αρκετές πεδινές περιοχές της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε χιόνια μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας.

Στα «λευκά» η Ξάνθη

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έκανε ήδη την εμφάνισή της στην Ξάνθη, με την ορεινή ζώνη να ντύνεται στα «λευκά» ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ τα χιόνια έφτασαν και στην πόλη το βράδυ.

ψσ

Οικισμοί όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, το Προσήλιο, η Πάχνη αλλά και η περιοχή της Σταυρούπολης ντύθηκαν στα λευκά μέσα σε λίγη ώρα, με την έντονη χιονόπτωση να σκεπάζει δρόμους, οχήματα και σκεπές σπιτιών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε σημεία όπου επικρατούν συνθήκες έντονης χιονόπτωσης, ενώ επί ποδός βρίσκονται αλατιέρες που επιχειρούν στην ορεινή ζώνη.

Και στην Θεσσαλονίκη

Tα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, ενώ ελαφριά και ολιγόλεπτη χιονόπτωση είχε, νωρίτερα, και στο κέντρο της πόλης.

Χιονόπτωση σημειώνεται προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι, 3-5 Πηγάδια και Καϊμακτσαλάν και σε τμήματα του οδικού δικτύου προς αυτά η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από το πρωί χιονίζει κατά διαστήματα στη Φλώρινα, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται και στα ορεινά της Χαλκιδικής.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εθνικές οδούς Φλώρινας – συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας) (από το 1ο χλμ. έως το 28ο χλμ), Φλώρινας – Κοζάνης, (από το 1ο έως το 28ο χλμ), Φλώρινας – Νίκης (από το 1ο έως το 18ο χλμ) και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Φλώρινας – Νίκης.

Επιπλέον, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας και στις επαρχιακές οδούς Αετού – Νυμφαίου, Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και Πτολεμαΐδας – Βλάστης.

Χιόνια και στην Αττική

Την ώρα που η κακοκαιρία Ελπίδα έχει ξεκινήσει ήδη την επέλασή της σε αρκετές περιοχές της χώρας, τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στην Αττική.

Η Ιπποκράτειος Πολιτεία ντύθηκε στα «λευκά» από τις πρώτες πρωινές ώρες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, για χιόνια στα βόρεια τμήματα του νομού.

σσψσ

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα οι δήμοι του βορείου τμήματος της Αττικής, αλλά και των βορείων προαστίων βρίσκονται σε επιφυλακή, με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών. Συγκεκριμένα, αυτήν την ώρα κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι:

1) Λεωφόρος Διονύσου (Περιφερειακή Πεντέλης) από το ύψος του Αγίου Πέτρου προς Πεντέλη

2) Οδός Διονύσου (Περιφερειακή Διονύσου) από το ύψος του “414” προς Ν.Μάκρη

3) Λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Στα «λευκά» έχει ντυθεί και η Πάρνηθα, με τις εικόνες που έρχονται από το καταφύγιο Μπάφι να είναι μαγικές. Παράλληλα, η κακοκαιρία Ελπίδα «έντυσε» και τα Βίλια στα λευκά.

Προβλήματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

Σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των οδικών δικτύων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας:

Στην εθνική οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
Στην εθνική οδό Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας
Στην εθνική οδό Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης
Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών
Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου
Στην επαρχιακή οδό Περιστέρας – χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων
Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εξής περιοχές:

Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Προυσού από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο στην θέση Αραποκέφαλα
Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – ‘Ανω Χώρας, στην θέση ‘Αγιος Ιωάννης Αποδοτίας και εντός των τοπικών κοινοτήτων Λιβαδακίου και Πλατάνου, του δήμου Ναυπακτίας.
Σε όλα τα σημεία βρίσκονται και επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: