Σαρωτικοί ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον πέντε νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
tornado

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα μωρό τεσσάρων μηνών, σκοτώθηκαν μετά από δεκάδες ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τις κεντρικές ΗΠΑ προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα μετά τις ξεχωριστές καταιγίδες που άρχισαν την Παρασκευή.

Τέσσερις από τους θανάτους σημειώθηκαν στην Οκλαχόμα, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δώδεκα κομητείες. Ένας πέμπτος άνθρωπος πέθανε από τα τραύματά του στην Αϊόβα μετά από ένα ξεχωριστό σύστημα καταιγίδας που έπληξε τις μεσοδυτικές πολιτείες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) είπε ότι μια προκαταρκτική έρευνα επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι από τους ανεμοστρόβιλους του Σαββάτου απείλησαν κατοικημένες περιοχές με 218 χλμ την ώρα. Οι καταιγίδες – οι οποίες σάρωσαν από το Τέξας μέχρι το Μιζούρι έφεραν επίσης έως και 18 εκατοστά βροχής σε ορισμένα μέρη μέσα σε λίγες ώρες, ανέφερε το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Η πόλη Sulphur, στην ανατολική Οκλαχόμα, χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά. Βίντεο μετά τις καταιγίδες δείχνει ισοπεδωμένα σπίτια και αναποδογυρισμένα οχήματα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Οκλαχόμα, αναφέρθηκαν περίπου 100 τραυματισμοί. Οι πόλεις Holdenville και Marietta υπέστησαν επίσης μεγάλες ζημιές.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της πολιτείας της Οκλαχόμα, Τσαρλς ΜακΚαλ, επέμεινε ότι οι πληγείσες περιοχές θα ανακάμψουν. «Θα σηκωθούμε, θα καθαρίσουμε, θα ξαναχτίσουμε και θα προχωρήσουμε», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Kέβιν Στιτ, επισκέφθηκε επίσης την πόλη και είπε ότι οι ζημιές ήταν η χειρότερες που είχε δει στα έξι χρόνια της θητείας του.

«Δεν μπορείς να πιστέψεις την καταστροφή», είπε. «Φαίνεται ότι κάθε επιχείρηση στο κέντρο της πόλης έχει καταστραφεί». Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον κ. Στιτ και προσέφερε την πλήρη υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Έρχεται μετά από ένα ξεχωριστό μετεωρολογικό σύστημα που έφερε περισσότερους από 70 ανεμοστρόβιλους στις μεσοδυτικές πολιτείες της Νεμπράσκα και της Αϊόβα την Παρασκευή. Τα περισσότερα συνέβησαν γύρω από την πόλη της Ομάχα, όπου ένας κάτοικος περιέγραψε τη δοκιμασία του.

«Είδαμε αυτόν τον μεγάλο ανεμοστρόβιλο να έρχεται και έπρεπε να καλυφθούμε με τα παιδιά και τη σύζυγό μας όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε», είπε ο κάτοικος Μπρεντ Ρίτσαρντσον στο Associated Press. «Το πιο δυνατό φορτηγό τρένο που έχετε ακούσει ποτέ στη ζωή σας να περνάει ακριβώς από το σπίτι σας».

«Απόλυτη καταστροφή, απλώς χάος. Μια γειτονιά που προσπαθεί να συσπειρωθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βγουν έξω και έχετε μερικούς ανθρώπους παγιδευμένους σε σπίτια που προσπαθούμε να βγάλουμε και υπάρχουν σπίτια που δεν στέκονται πια»

Ο κυβερνήτης της Νεμπράσκα εξέδωσε δηλώσεις έκτακτης ανάγκης για τρεις κομητείες την Κυριακή, καθιστώντας τις επίσης επιλέξιμες για πρόσθετη χρηματοδότηση για επιχειρήσεις διάσωσης και ανάκαμψης. Προβλέπονται και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Η απειλή ανεμοστρόβιλων φαίνεται να είναι χαμηλότερη, αλλά περιστατικά καταστροφικών ανέμων και χαλαζιού εξακολουθούν να αναμένονται, ειδικά στο βορειοανατολικό Τέξας, τη βόρεια Λουιζιάνα, το Αρκάνσας και το νότιο Μιζούρι», ανέφεραν οι μετεωρολόγοι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response