Σέρμπος για Μέση Ανατολή: «Αν το Ιράν ήθελε να κάνει ”ζημιά” στις διεθνείς αγορές θα χτυπούσε καθημερινή πρωί»

Κοινοποίηση:
ΖΣΨΣΨΣ

Την εκτίμηση πως η Μέση Ανατολή και ειδικά το Παλαιστινιακό, αποτελεί πλέον ένα από τα άλυτα και σύνθετα προβλήματα, χωρίς άμεση λύση την επόμενη μέρα, εξέφρασε ο Σωτήρης Σέρμπος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, λίγο πριν την εκ νέου συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ.

«Για πρώτη φορά έχουμε απευθείας επίθεση, όχι μέσω εκπροσώπου, από το έδαφος του Ιράν εναντίον του κράτους του Ισραήλ. Αυτό το κρατάμε γιατί, δομικά ανεβάζει το επίπεδο της αντιπαράθεσης και το περιθώριο ρίσκου που μπορεί να έχουμε σε ένα κακό σενάριο που θα διαχυθεί ο πόλεμος σε περιφερειακό επίπεδο και πρακτικά να έχουμε μια απευθείας στρατηγική αναμέτρηση Ισραήλ-Ιράν. Ακόμα χειρότερα, Αυτό προφανώς θα έχει ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών με στρατιωτικό αποτύπωμα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται», ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Να έχουμε μια ρεαλιστική ανάγνωση της πραγματικότητας. Πάντα υπάρχει το περιθώριο ρίσκου, αλλά σημασία έχει πού βρισκόμαστε. Η Μέση Ανατολή και ειδικά το Παλαιστινιακό γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα, είναι από τα πλέον άλυτα και σύνθετα προβλήματα, περίπλοκα, χωρίς άμεση λύση την επόμενη μέρα».

Ο ίδιος επεσήμανε πως ένας από τους λόγους που η Δύση, με πρώτη τις ΗΠΑ, δεν επιθυμεί έναν περιφερειακό πόλεμο, είναι ο άμεσος αντίκτυπος στα ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των τιμών του πετρελαίου. «Όχι επειδή το Ιράν έχει μεγάλη παραγωγή που δεν μπορεί να καλυφθεί. Άνετα μπορεί να καλυφθεί, όπως από τους Σαουδάραβες, για παράδειγμα, αλλά αντιλαμβάνεστε τι αυτό θα προκαλέσει σε εκτίμηση ρίσκου και αντίδραση από τις αγορές. Άρα αυτό πιάνει νομισματική πολιτική, πιάνει επιτόκια, πιάνει πληθωρισμούς και σε χρονιά εκλογική, για την Ευρώπη ευρωεκλογές και για τον Μπάιντεν ένα βαρύ πλήγμα», εξήγησε, συμπληρώνοντας πως το Ιράν έπρεπε να «τετραγωνίσει τον κύκλο».

«Το Ισραήλ έχει μια κουλτούρα ασφάλειας πάρα πολύ διαφορετική από τη μέση δυτική χώρα»
Όπως σημείωσε ο κ. Σέρμπος, το Ιράν υπό μία έννοια, αισθάνθηκε υποχρεωμένο ότι εφόσον χτυπήθηκε διπλωματικό του έδαφος, δηλαδή το προξενείο στη Δαμασκό, το οποίο ουσιαστικά ισοπεδώθηκε, πέρα από τα θέματα που υπήρχαν με τους Φρουρούς της Επανάστασης, πρέπει να απαντήσει. «Πρέπει να υπάρχει ένα μήνυμα και στο εσωτερικό του καθεστώτος, ότι δεν είναι αδύναμο και παραμένει επαναστατικό, την ίδια στιγμή να κάνει κάτι, που θα αυξήσει το περιθώριο ρίσκου για να πάμε σε μια εμπλοκή περιφερειακή αλλά όχι τόσο πολύ», προσέθεσε, περιγράφοντας την άσκηση του Ιράν, ως μια ισορροπία τρόμου.

Σημείωσε ωστόσο, ότι αν πραγματικά, το Ιράν επιθυμούσε να γίνει μεγάλο «νταβαντούρι» σε επίπεδο διεθνών αγορών, δεν θα επέλεγε να χτυπήσει Σάββατο βράδυ, αλλά μια καθημερινή μέρα, γιατί αυτόματα θα έριχνε το χρηματιστήριο διεθνώς.

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο κ. Σέρμπος τόνισε πως είναι επίσης υποχρεωμένο να απαντήσει. «Το Ισραήλ έχει μια κουλτούρα ασφάλειας πάρα πολύ διαφορετική από τη μέση δυτική χώρα, γι’ αυτό πολλές φορές δεν μπορούμε να το πιάσουμε σωστά. Εδώ όμως υπάρχει μια γραμμή από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, που έχει βέβαια και την εσωτερική διάσταση, από την ίδια του την επιβίωση, από τις ευθύνες που κουβαλάει, πώς φτάσαμε στην 7η Οκτωβρίου. (…) Η μόνη φορά που το Ισραήλ δεν απάντησε σε χτύπημα ήταν επί Σαντάμ Χουσεΐν, με Μπους τον πρεσβύτερο και πάει λέγοντας αλλά εκεί υπήρχαν ανταλλακτικά στοιχεία» ανέφερε ο κ. Σέρμπος, συμπληρώνοντας πως κατά την εκτίμησή του, σε ποσοστό 70 έως και 80%, δεν βλέπει «να ξεφεύγει η κατάσταση εξαιτίας αυτού που έγινε και ένα 20% παραμένει ο παράγοντας ρίσκου, είτε λόγω του Νετανιάχου είτε λόγω μιας πολύ σκληρής γραμμής της κυβέρνησής του».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response