ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ: ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ…

Κοινοποίηση:
ose

Εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε, παρά τις προειδοποιήσεις, οι ελληνικές αρχές δεν αντέδρασαν εγκαίρως για να διασφαλίσουν το σιδηροδρομικό σύστημα της Ελλάδας.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, βλέπαμε πάντα ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χειρότερων μαθητών, με μάλλον χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά την ασφάλεια, την ασφάλεια που μετριέται στον αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων σε σχέση με το μήκος του δικτύου και τον αριθμό των επιβατικών χιλιομέτρων. Επίσης, έχουμε διαπιστώσει ένα θέμα με τον εθνικό φορέα διερεύνησης, διότι δεν έχουμε λάβει ποτέ καμία έκθεση διερεύνησης», δήλωσε στο Euronews o Γιόζεφ Ντοπελμπάουερ, εξηγώντας ότι έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και ακόμη και η τελευταία έκθεση του 2022 αποκάλυψε μια ζοφερή εικόνα.

Όπως σημειώνει το Euronews, Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δαπανήσει 700 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού συστήματος στην Ελλάδα από το 2014 και έχει προγραμματίσει να διαθέσει άλλα 130 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει θέσει σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Τρένων από το 2020 στο τμήμα του δικτύου όπου συνέβη το δυστύχημα, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

«Είναι σίγουρα προβληματικό το γεγονός ότι τα χρήματα δεν δαπανήθηκαν όπως είχε προγραμματιστεί. Και είναι επίσης προβληματικό το γεγονός ότι η θέση σε λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας αναβλήθηκε τώρα για το 2023», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων.

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε αυτό το «ανθρώπινο λάθος» να είχε αποφευχθεί εάν το αυτόματο σύστημα είχε τεθεί σε εφαρμογή όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, απάντησε:

«Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η πραγματική αιτία του δυστυχήματος. Αλλά τα συστήματα αυτά υπάρχουν για να μειώνουν τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους. Και τέτοια συστήματα μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους. Έτσι, αν το σύστημα είναι σε λειτουργία, η πιθανότητα για ανθρώπινο λάθος θα είχε μειωθεί δραστικά», υπογράμμισε.

Ο Γιόζεφ Ντοπελμπάουερ, μαζί με άλλους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθούν αύριο Τετάρτη την Ελλάδα, προκειμένου να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους. Ωστόσο, όχι όμως και για τη διερεύνηση του δυστυχήματος, καθώς αυτό πρέπει να το ζητήσει η ελληνική πλευρά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

12 Σχόλια

  1. Να κοιτανε τα χαλια τους οι Ευρωπαιοι και μετά να δαχτυλοδειχνουν. Στα ιδια χαλια με τα δικα μας είναι ολο το ETCS (European Train Control System), με εργα που ενω θα επρεπε να εχουν αποδοθεί απο το 2014-2015, λιμναζουν στη σαπίλα. Αποδειξη, χαρτης του Ιουνίου 2022, με την προδο εργασιών για το ETCS, πανευρωπαϊκά. Μονη διαφορά ο ανθρώπινος παραγων που προκαλεσε το ατύχημα. Το Εθνικό μειονέκτημα σε ολο του το μεγαλειο: ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ. Με ολα του τα παραπουλια: ωχαδερφισμος, ανευθυνότητα,προχειροτητα, ζηλοφθονια, ραγιαδισμος. Αποδειξη,η εν γένει συμπεριφορά του κατηγορουμένου σταθμαρχη,πριν και μετά τα τραγικά λαθη του. Ευχαριστώ το Μακελειο, το Στεφανο Χιο δηλαδή που δινει βήμα λογου στον απλο Ελληνα πολιτη.

  2. ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΤΑΡΑΞΕΙ ΣΤΙΣ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΗ ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ, ΤΗΝ ΠΑΡΑ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ/ΚΑΡΑΪΒΑΖ), ΠΡΟΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΥΡΩΣΗ, ΑΛΛΑ, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΓΑΡΓΑΛΑΕΙ Τ’ @ΡΧΙΔΙ@ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ.

  3. Οι επιδοτήσεις για σιδηρόδρομους, έγιναν μάλλον επιδόματα και free pass και καλάθια του νοικοκυριού, για να μη χάσουν τις εκλογές.. Παραίτηση της κυβέρνησης, ΤΏΡΑ!

    1. Οι επιδοτήσεις φίλε πηγαίνουν απ’ ευθείας στα Cayman Islands . .

  4. Εχουνε σαφεστατα καταβροχθησει τις ευρωπαικες επιδοτησεις για δημοσια εργα τα “δημοκρατικα” πιρανχας, τρωνε και προστιμα πχ για χωματερες, αυτοκινητα παλαιας τεχνολογιας ….απο εποχης Ανδρεα Παπανδρεου και τα πληρωνει ο κοσμακης με διοδια και λοιπους φορους, ακριβεια ΦΠΑ κονομα καργα! Κατα τ αλλα….επιδοματακια, market pass….. ! Στα τεμπη χασαμε τοσο νεο κοσμο εξ αιτιας των κυβερνωντων δολοφονων ας ητανε και σαμποταζ μυστικων υπηρεσιων για να απομακρυθουνε απο το πηδαλιο της “εξουσιας” τα…. Μερκελοπαιδα! Ο Ελληνας μπορει ναχει μνημη χρυσοψαρου αλλα κωτσος δεν πιανεται παρα τα ρουσφετια, θα παρει το αιμα του πισω!

  5. “”” Έχουν φάει τα λεφτά, και όταν ρίξουν το πρόστιμο, αντί να τα πληρώσουν αυτοί που τα φάγανε, ‘θα τα πληρώσουμε εμείς’ .””” 👍👍👍👍

  6. ΘΑ ΕΡΧΟΤΑΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΚ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΧΟΤΑΝ ΓΙΑ ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΟΥΙΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩ ΤΡΟΓΑΝΕ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ

  7. Και οι Ευροπαιοι ίδιοι τα εχουν φαει τα λεφτα, με μορφη kick backs. Γι αυτο λατρευουν την Ελλαδα τοσο πολυ

  8. Μπανανία η χωρα του ζαμάν φου σε ολα τα επίπεδα και οχι μονο στο σιδηροδρομικό δικτυο.
    Δυστυχως για εμας καθε φορα αποδεικνείουμε οτι δεν ειμαστε για πολιτισμο ουτε για ευρωπη αλλα αντιθετα καννιβαλοι και ανατολή…

  9. Μπα! Τι λετε; Την ουριτσα σας, στην απ’ εξω εσεις; Καλαααα! Πισω εχει η αχλαδα την ουρα! Εγκληματιες!

  10. Οπως κ` αν εχει το θεμα οι συγκεντρώσεις πρέπει να ειναι καθημερνές, ούτε λεπτο καθαρος αγέρας για τους δολοφόνους απλα σκεψου, το επομενο θυμα μπορει να εισαι ΕΣΥ σ`ενα περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, σ`ενα ταξίδι αναψυχής, η επαγγελματικο, σε μια νεροποντή, σε μια δασικη πυρκαγιά, σε ενα μεσο Μ.Μ.Μ.!
    Τα Μ.Μ.Ε Τζουκ Μποξ μας ομιλουν πως πρέπει να επιστρέψουμε σε εποχή ανθρωποθυσιών για να εξευμενίσουμε το κακο πνεύμα κ` εσυ ‘σφουγκοκωλάριε’ ελληνακο, ακόμη συντονισμένος με δαυτους … χωρίς να έχεις εννοήσει ότι παίζεις την ζωή σου κορόνα γράμματα μέσα στην καθημερινότητα σου!

  11. Έχουν φάει τα λεφτά, και όταν ρίξουν το πρόστιμο, αντί να τα πληρώσουν αυτοί που τα φάγανε, θα τα πληρώσουμε εμείς.

    Και θυμήθηκα τώρα το νόμο του Σημίτη που απαγόρευε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Και ήταν νόμος τόσο γενικός που απαγόρευε ακόμα και τα παιχνίδια στους υπολογίστές με αποτέλεσμα να δικαστεί η Ελλάδα και να πληρώνουμε πρόστιμα για πάρα πολλά χρόνια μέχρι να καταργηθεί ο νόμος.
    Αναρωτιέμαι, τον καταργήσανε ή ακόμα πληρώνουμε πρόστιμα 25 χρόνια μετά;

Comments are closed.