ΣΕ ΚΛΟΙO ΤΡΑΚΤEΡ ΚΑΙ Η ΕΛΛAΔΑ – ΑΣΦΥΚΤΙΚH ΠIΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞIΜΟΥ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚA ΜΠΛOΚΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕIΕΣ, ΠΑΝΙΚOΣ ΜΕ ΕΙΚOΝΕΣ ΓΑΛΛIΑΣ (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
MAK

Ανυποχώρητοι οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις φέρνοντας σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον πρωθυπουργό στη δεύτερη θητεία του

Η λεγόμενη νέα αγροτική επανάσταση που τρόμαξε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήλθε και στην Ελλάδα με αιτήματα φλέγοντα που ζητούν άμεσες απαντήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι αγρότες χαρακτηρίζουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης μέτρα ψίχουλα και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις.
Στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να ενισχύσουν τα μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, σχεδιάζοντας την κάθοδο στην Αθήνα για το συλλαλητήριο της επόμενης εβδομάδας.

Έκλεισε η ΠΑΘΕ

Το απόγευμα της Τετάρτης (7/2/2024), οι αγρότες στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας έκλεισαν την εθνική οδό στο ρεύμα προς Αθήνα στο 110 χιλ της ΠΑΘΕ. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να κλείσουν και το ρεύμα προς Λαμία.
Η Τροχαία έκανε εκτροπή στην κυκλοφορία από την περιοχή του Μαρτίνου και μέχρι το Ακραίφνιο.
Επίσης, οι αγρότες έστησαν μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμωνικό, Χαλκηδόνα και Κουλούρα.
Τα αγροτικά μπλόκα στήθηκαν στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών.
Επιπλέον στα Μάλγαρα, τη Χαλκηδόνα, τα Γιαννιτσά και άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, όπου έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ τις τελευταίες ημέρες.
Αντίστοιχη κινητοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και την Πέμπτη (8/2), όπως έχουν ήδη προαποφασίσει οι συμμετέχοντες αγρότες στα μπλόκα.
Επιπροσθέτως είχαν μπλόκο στον κόμβο του Φιλώτα, απευθύνει η συντονιστική μπλόκου αγροτών κόμβου Φιλώτα.
1_105.jpg

Μεγάλες κινητοποιήσεις με μπλόκα σε Πλατύκαμπο και Καρδίτσα

Στη Θεσσαλία, μεγάλες κινητοποιήσεις με μπλόκα σε Πλατύκαμπο, Καρδίτσα και Στεφανοβίκειο. Σε νέο δίωρο συμβολικό αποκλεισμό 18:00 με 20:00 οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης της Ηγουμενίτσας και συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου πρόσβασης στο λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας από τους αγρότες της Θεσπρωτίας.

Οι αγρότες παραβίασαν το μπλόκο της αστυνομίας και εισήλθαν στην Εγνατία οδό.

Τα μπλόκα των αγροτών στις 7/2:

• Στον κόμβο παλαιάς και νέας Εθνικής Οδού στον Πλατύκαμπο Λάρισας, στις 17.00
• Στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στην Καρδίτσα, στις 17.00
• Στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, αποκλεισμός της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας στις 17:00
• Στις Σέρρες οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν το τελωνείο Ευζώνων
• Στα Μεγάλα Χωράφια στην Κρήτη αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Χανίων-Ρεθύμνης στις 17.00

Δίωρος αποκλεισμός στη Θεσσαλονίκη – Μουδανιών

Οι αγρότες έχουν αποφασίσει στη γενική τους συνέλευση ότι θα προβούν σε δίωρο αποκλεισμό την Πέμπτη (8/2) από τις 18.00 και στα δύο ρεύματα.
Ανάλογη είναι η κατάσταση με το αγροτικό μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, όπου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προβούν για τρίωρο αποκλεισμό από τις 19.00, όπως έπραξαν και την Τρίτη (6/2).
Αντίστοιχο είναι το κλίμα σε επίπεδο αγροτικών κινητοποιήσεων και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

thess_7.JPG
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και διοργάνωση Πανεργατικού Συλλαλητηρίου στην Αθήνα, εντός της επόμενης εβδομάδας με τρακτέρ.
Έχουν διαμηνύσει ότι εάν μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης (8/2) ο πρωθυπουργός δεν ικανοποιήσει αιτήματά τους, τότε θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.

agrotes_fotia.JPG

no_farm.jpg

Υπό ασφυκτική πίεση η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι για να υπάρχει διάλογος με τους αγρότες απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην ενισχυθούν τα μπλόκα.
Όμως, μετά την απόφαση των αγροτών να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους, η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Οι αγρότες θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους εμπαίζει και δεν την εμπιστεύονται.
Για αυτό και δεν επέλεξαν ως πρώτη επιλογή την συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Μητσοτάκης: Διάλογος αλλά με ανοιχτούς δρόμους

«Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημα του», τόνισε από το Χαϊδάρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους αγρότες.
Όπως σημείωσε, δε, «να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο και να διαδηλώνει πιο έντονα»
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «εμείς ήμασταν αυτοί που μειώσαμε τη φορολογία για τους αγρότες, που διαπραγματευτήκαμε μια κοινή αγροτική πολιτική που, ναι, έχει δυσκολίες και εδώ πέρα είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη, που πολεμήσαμε με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, που δώσαμε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ – προσέξτε 1 δισεκατομμύριο ευρώ – την τετραετία για αποζημιώσεις και είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο».

thess_2_1.JPG

Πρόσκληση Αυγενάκη

Πρόσκληση στους αγρότες, ώστε αντιπροσωπεία του συντονιστικού των μπλόκων να έρθει ακόμη και τις επόμενες ώρες στην Αθήνα για διάλογο, με ανοιχτούς δρόμους, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.
«Όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά.
Δεν τελειώσαμε, είμαστε σε διαρκή πορεία.
Έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα των αγροτών όπως η μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοοτροφές και η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα» τόνισε ο υπουργός.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Γιατί οι αγρότες δεν ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο τι είναι παρίες. Από την άλλη το κοινωνικό σύνολο υποστηρίζει τους αγρότες και παρακαλά να μην λήξουν χωρίς αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες τους γιατί βλέπει μια ευκαιρία από κάπου να ξεκινήσει η αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρακαι βέβαια κανένας πολίτης δεν θέλει να “πληρώσει” για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

  2. το κοινωνικο συνολο ειναι μαζι με τους αγροτες . υποκριτη ψευτη εγκληματια. μητσοτακη

  3. Γαμ*ήστε τους ό, τι έχουν και δεν έχουν!

Comments are closed.