Πώς η υγεία των δοντιών επηρεάζει τον εγκέφαλο

Κοινοποίηση:
ΔΟΝΤΙΑ

Το βούρτσισμα είναι σωτήριο όχι μόνο για τα δόντια, αλλά και για τον εγκέφαλο, καθώς νέα έρευνα διαπίστωσε ότι, όταν κανείς δεν περιποιείται τα δόντια του, κινδυνεύει ο εγκέφαλός του να συρρικνωθεί, διότι γερνάει πριν από την ώρα του.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Neurology», επισημαίνει ότι η καλή φροντίδα των δοντιών μπορεί να συνδέεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. Και τούτο γιατί διαπιστώθηκε ότι η περιοδοντίτιδα και η απώλεια δοντιών συνδέονται με τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, που παίζει ρόλο στη μνήμη και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ειδικότερα οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σατόσι Γιαμαγκούκι του ιαπωνικού πανεπιστημίου Τοχόκου, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των δοντιών και το μέγεθος της ασθένειας στα ούλα συνδέονται με αλλαγές στον αριστερό ιππόκαμπο του εγκεφάλου.
Στα άτομα με ήπια περιοδοντίτιδα η ύπαρξη λιγότερων δοντιών σχετιζόταν με ταχύτερο ρυθμό συρρίκνωσης στο αριστερό τμήμα του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Η αύξηση του ρυθμού συρρίκνωσης του εγκεφάλου λόγω απώλειας ενός δοντιού ισοδυναμούσε με σχεδόν ένα έτος γήρανσης του πρώτου.

Τα άτομα με σοβαρή περιοδοντίτιδα των ούλων αντιμετωπίζουν διπλό κίνδυνο: Ο εγκέφαλός τους κινδυνεύει να συρρικνωθεί όχι μόνο από τα δόντια που έχουν χάσει, αλλά και από τα δόντια με περιοδοντίτιδα που έχουν ακόμη στο στόμα τους.

Υπολογίστηκε ότι η αύξηση της συρρίκνωσης του εγκεφάλου λόγω επιπλέον ενός δοντιού με περιοδοντίτιδα ισοδυναμούσε με 1,3 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. οι χουντικοι εχουν συρρικνωμενο τον εγκεφαλο τους και χωρις να χασουν δοντια χα χα χα

  2. και τοτε γιατι οι μαυροι με τα πιθηκόδοντα δεν μπορουν να παιξουν σκακι?

Comments are closed.