Πότε ξεκινά η ΕΛΑΣ τις επισκέψεις στα σπίτια για ανασφάλιστα οχήματα

Κοινοποίηση:
1

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
Την Κυριακή 8 Ιουλίου λήγει επίσημα η προθεσμία που είχε δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε πάνω από 436.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που εντοπίστηκαν τα οχήματά τους ανασφάλιστα και πλέον τον πρώτο λόγο η ΕΛΑΣ.

Ειδικότερα από την Δευτέρα η ΑΑΔΕ θα αποστείλει τα στοιχεία των παραβατών στις Αστυνομικές Αρχές προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις οι οποίες είναι:

Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού για 6 μήνες
Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες και σε περίπτωση εμπλοκής του σε ατύχημα για δύο (2) χρόνια
Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά, 250 ευρώ για τα δίκυκλα και 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά.
Η άδεια ικανότητας οδηγού μπορεί να επιστραφεί στον οδηγό πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Ποινικές κυρώσεις

Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και

Χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ
Η διασταύρωση

Η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε την πρώτη διασταύρωση στα τέλη Απριλίου στην οποία εντοπίστηκαν 436.653 ως πιθανά ανασφάλιστα οχήματα, οι κάτοχοι των οποίων ενημερώθηκαν μέσω του TAXISnet.

Αν το όχημά σας περιλαμβάνονταν από κάποιο λάθος στον κατάλογο των μη ασφαλισμένων, θα πρέπει, κατά περίπτωση, να ακολουθείται η κατωτέρω διαδικασία:

Αν ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, θα πρέπει να απευθυνθείς στην ασφαλιστική επιχείρηση στην οποία το έχεις ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.
Αν δεν σου ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης θα πρέπει να απευθυνθείς στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.).
Αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν σου ανήκει πλέον, θα πρέπει να απευθυνθείς στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.
Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε Κ.Ε.Π. και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να απευθυνθείς σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης, προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.
Αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του π.δ. 237/1986 (ΦΕΚ Α΄ 331), όπως ισχύει, θα πρέπει να απευθυνθείς σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.
Στην περίπτωση που το όχημά σου εντοπίσθηκε και από την Αστυνομική Αρχή και επιβλήθηκαν οι ποινές και τα πρόστιμα της παρ. 4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του π.δ. 237/1986, όπως ισχύουν, δεν απαιτείται η πληρωμή του παραβόλου για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Θα πρέπει όμως, πριν την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, να απευθυνθείς σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τη σχετική πράξη της Αστυνομικής Αρχής επικαιροποιημένη, προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.
Σε περίπτωση που απέκτησες το όχημα έως και εφτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν την διασταύρωση, θα πρέπει να απευθυνθείς σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.
Σε περίπτωση που είσαι κληρονόμος οχήματος του οποίου ο θανών είχε την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα και αυτός απεβίωσε μέσα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών πριν την διασταύρωση, δεν θα εκδοθεί παράβολο για το εν λόγω όχημα.
Κατ’ εξαίρεση και αποκλειστικά στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος επήλθε από τις 30/3/2018 και έπειτα και δεν δηλώθηκε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ από τους κληρονόμους, το τυχόν παράβολο που θα εκδοθεί δύναται να ακυρωθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ μετά από αίτημα των κληρονόμων.

Μετά την παρέλευση διμήνου από την έκδοση της παρούσας (8 Μαΐου 2018), σε περίπτωση μη συμμόρφωσής σου με τα προαναφερθέντα, τα στοιχεία σου και τα στοιχεία του οχήματός σου θα αποσταλούν στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις (αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας κ.λ.π.).
Τι πρέπει να κάνετε

Η ΑΑΔΕ περιγράφει βήμα προς βήμα την ακολουθούμενη διαδικασία, για όσους βρουν ειδοποίηση για ανασφάλιστο όχημα:

Αφού έχω λάβει την Ειδοποίηση Εντοπισμού Ανασφάλιστου Οχήματος  ότι εντοπίστηκε το όχημά μου ανασφάλιστο επιλέγω από τις Υπηρεσίες προς Πολίτες, την υπηρεσία e-Παράβολο με κωδικούς TAXISnet.

Συνδέομαι με τους κωδικούς στην εφαρμογή e-Παράβολο και βρίσκω και ανακτώ το παράβολο που έχει δημιουργηθεί για το ανασφάλιστο όχημά μου ο αριθμός του οποίου ταυτίζεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που έλαβα (επιλέγω «Ενέργειες και μετά προβολή»).

Μπορώ είτε να κάνω άμεση πληρωμή του παραβόλου, είτε να κάνω «Εκτύπωση Παραβόλου» και να το πληρώσω σε πιστωτικό ίδρυμα ή μέσω web banking.
Απευθύνομαι σε οποιαδήποτε Ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να ασφαλίσω το όχημα μου κάνοντας χρήση του πληρωμένου παραβόλου.
Δεν επιλέγω τη δημιουργία νέου παραβόλου καθώς αυτό έχει ήδη παραχθεί από την ΑΑΔΕ.

 

Τα παράβολα

Το παράβολο για ανασφάλιστο όχημα εξαρτάται από το είδος και τον κυβισμό του οχήματος και υπολογίζεται σε:

100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250cc.

150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251cc και άνω.

200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 cc.

250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 cc και άνω

Πηγή: movenews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: