Πόσο στοίχισε στις ΗΠΑ το… Αφγανιστάν: “Δεν μπορούν να κερδίσουν έναν πόλεμο”

Κοινοποίηση:
ΟΟΟ

Είκοσι χρόνια παρέμειναν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ποιος είναι ο απολογισμός πέρα από μια αποτυχημένη στη σούμα στρατιωτική κατοχή, που έκανε τους Ταλιμπάν απόλυτους κυρίαρχους σε χρόνιο ρεκόρ;

Ο «λογαριασμός» είναι βαρύς: περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια, ήτοι 300 εκατ. δολάρια την ημέρα, επί δύο δεκαετίες, κόστισε στην Αμερική η «περιπέτεια» του Αφγανιστάν.
Όπως έχει υπολογιστεί, ξόδεψαν 50.000 δολάρια για κάθε έναν από τους 40 εκατομμύρια Αφγανούς.

«Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ παρότι ξόδεψαν περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο δεν μπορούν να κερδίσουν έναν πόλεμο. Το είδαμε στην Κορέα, το είδαμε στο Βιετνάμ, το ξαναείδαμε στο Ιράκ, στη Λιβύη και τώρα στο Αφγανιστάν» επισημαίνει ο διακεκριμένος ιστορικός, ακαδημαϊκός και συγγραφέας Ντόναλντ Σασούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους, κλείνοντας το μάτι στη Δύση, οι Ταλιμπάν δεν θα πειράξουν συνεργάτες των δυτικών, ούτε θα καταπιέσουν τη γυναίκα.
«Δεν γνωρίζω αν ωστόσο το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν θα είναι μετριοπαθές, προσομοιάζοντας με εκείνο των Αδελφών Μουσουλμάνων. Το ελπίζω απλώς» προσθέτει ο ιστορικός.
«Κανείς δεν μπορεί ωστόσο να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα» διευκρινίζει. «Ιδιαίτερα δε οι ειδικοί που εξαρχής κάνανε λάθος προβλέψεις».

Το κύριο πρόβλημα στη νέα τάξη πραγμάτων στο Αφγανιστάν είναι, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Σασούν, «το ότι οι Ταλιμπάν δεν είναι ένα μονολιθικό μπλοκ».
Επομένως, θα είναι απρόβλεπτη και η στάση τους στο «μέτωπο» της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, που τόσο ανησυχεί ΗΠΑ και Ευρώπη;
«Το θεωρώ απίθανο να προστατέψουν τρομοκράτες, όπως της Αλ Κάιντα ή του ISIS. Για ποιο λόγο εξάλλου να το κάνουν» αναρωτιέται, συνοψίζοντας, ο ακαδημαϊκός.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ,,,,ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ISSIS ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ;;;;ΟΕΟ;;;ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΧΜΕΝΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ,,,,ΤΕΡΑΤΑΑΑΑ

Comments are closed.