Πόσες θερμίδες κρύβει το τραπέζι του Πάσχα – Τι να προτιμήσουμε και τι να αποφύγουμε

Κοινοποίηση:
asasa

Πλούσιο σε θερμίδες είναι το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα. Δείτε ποιες είναι οι λιχουδιές που θα σας φορτώσουν περισσότερα κιλά, αλλά και τι μπορείτε να φάτε άφοβα.

Ο οβελίας, το κοκορέτσι, τα πασχαλινά αυγά και όλα όσα θα συνοδέψουν το εορταστικό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα όπως τυριά, τζατζίκι, σαλάτες τσουρέκια, γλυκά και φυσικά αλκοόλ είναι μια ξεχωριστή παραδοσιακή απόλαυση – πλην όμως κατατάσσεται στα γεύματα με πολλές θερμίδες.

Για το θέμα μιλάει ο πρόεδρος της Ένωσης Διατροφολόγων-Διαιτολόγων Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Λεμπέσης, που παρουσιάζει τις θερμίδες που «κρύβει» το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα, τι μπορείτε να φάτε… άφοβα και τι θα πρέπει να αποφύγετε για να μην φορτωθείτε με έξτρα θερμίδες.

«Ναι» σε οβελία και κοκορέτσι, «όχι» σε συνοδευτικά

Όσον αφορά το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα, ο κ. Λεμπέσης επισημαίνει ότι θα πρέπει «να συμπεριφερθούμε κανονικά» και να απολαύσουμε το «ξεχωριστό της ημέρας», δηλαδή τον οβελία και το κοκορέτσι, αλλά να αποφύγουμε τις… γαρνιτούρες, όπως δηλαδή τις τηγανητές πατάτες.

«Η συμβουλή μου είναι εκείνη τη μέρα, δηλαδή τη μέρα του Πάσχα, είναι να συμπεριφερθούμε σαν μια κανονική ημέρα. Δηλαδή να την κάνουμε να αξίζει γι’ αυτό που είναι ξεχωριστή. Δηλαδή τι κάνει ξεχωριστή τη μέρα του Πάσχα ή τη Δευτέρα του Πάσχα; Είναι ο οβελίας και το κοκορέτσι. Οπότε αν είναι να καταναλώσουμε παραπάνω τροφή, ας το κάνουμε σε κάτι που δεν τρώμε καθημερινά. Δηλαδή δεν αξίζει αυτή τη μέρα να φάμε δυο μπολ τηγανητές πατάτες γιατί μπορούμε να τις φάμε όποια μέρα θέλουμε» εξήγησε κ. Λεμπέσης που εκτίμησε ότι «τη μέρα του Πάσχα θα καταναλώσουμε και αλκοόλ» ωστόσο επισήμανε ότι «δεν πρέπει να αισθανθούμε τύψεις και άγχος».

«Να φάμε κανονικά. Να προσέξουμε να φάμε και τη σαλάτα μας. Δεν υπάρχει πρόβλημα να καταναλώσουμε μουστάρδα, τζατζίκι κλπ. Είναι μια ξεχωριστή ημέρα μιας και θα μαζευτεί η οικογένεια στο τραπέζι φυσικά τηρώντας τα μέτρα κατά της πανδημίας» σημείωσε ο κ. Λεμπέσης τονίζοντας, για μία ακόμη φορά, «το τραπέζι του Πάσχα να το κάνουμε να μετρήσει γι’ αυτό που είναι ξεχωριστό, δηλαδή για τον οβελία και το κοκορέτσι. Να μη δώσουμε έμφαση σε ανούσια φαγητά εκείνη τη ημέρα και φυσικά να φάμε με όριο, δηλαδή να μην σκάσουμε».

Οι θερμίδες του πασχαλινού τραπεζιού

«Παν μέτρο άριστον» λοιπόν και καλό θα είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι θερμίδες θα είναι… πλούσιες στο γιορτινό τραπέζι.

Ενδεικτικά:

120-150 γρ. μαγειρεμένο αρνί: 28-35 γρ. πρωτεΐνη, 20-25 γρ. λίπη και 292-365 θερμίδες
120-180 γρ. μαγειρεμένο κοκορέτσι: 26-39 γρ. πρωτεΐνη, 12-19 γρ. λίπη και 219-328 θερμίδες
60-120 γρ. τζατζίκι: 1-3 γρ. υδατάνθρακα, 3-5 γρ. πρωτεΐνη, 6-11 γρ. λίπη και 66-131 θερμίδες
Έτσι:
Αυγά (2) 150 γρ. – 220 θερμίδες
Τυρί 100 γρ. – 304 θερμίδες
Τσουρέκι 70 γρ. – 286 θερμίδες
Σαλάτα 300 γρ. – 75 θερμίδες
Σοκολατένιο αβγό 100 γρ. – 529 θερμίδες
Ψωμί 50 γρ. – 109 θερμίδες

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: