Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα

Κοινοποίηση:
Πρόσφυγες-Ουκρανία1

Η μαζική έξοδος των προσφύγων από την Ουκρανία προς το ανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε φάνηκε να μειώθηκε ούτε και σήμερα, Δευτέρα. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν ήδη δραπετεύσει από τη χώρα.

Ακόμη, σύμφωνα με το AP, τεράστιες ουρές αυτοκινήτων και λεωφορείων βρίσκονται σε πολλά σημεία κοντά στα σύνορα της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Άλλοι πέρασαν τα σύνορα με τα πόδια, παίρνοντας τα υπάρχοντά τους μακριά από τον πόλεμο και στην ασφάλεια της ΕΕ.

Αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν σε ένα προσωρινό κέντρο υποδοχής στο ουγγρικό μεθοριακό χωριό Beregsurany, όπου περίμεναν τη μεταφορά τους σε κόμβους διέλευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έγραψε σήμερα στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι κατέφυγαν από την Ουκρανία, λόγω της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση που εστάλη λίγο νωρίτερα από τις υπηρεσίες του, ο Γκράντι έκανε λόγο για 499.412 καταγεγραμμένους πρόσφυγες εκ των οποίων 281.000 έχουν καταγραφεί μόνο στην Πολωνία.

Σε Ουγγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβακία ο κύριος όγκος των Ουκρανών προσφύγων

Αφότου ξεκίνησαν οι βίαιες μάχες ανάμεσα στα ρωσικά στρατεύματα και τον ουκρανικό στρατό, οι άμαχοι προσπαθούν με κάθε μέσο που διαθέτουν να φθάσουν σε γειτονικές χώρες για να βρουν καταφύγιο.

Με τρένα, με αυτοκίνητο ή καμιά φορά και με τα πόδια, με τα φτωχικά μπαγκάζια τους, γυναίκες και παιδιά κυρίως -οι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από την Ουκρανία- βρίσκουν φροντίδα μόλις διασχίσουν τα σύνορα.

Η Ουγγαρία έχει υποδεχθεί 84.586 πρόσφυγες σύμφωνα με αυτήν την τελευταία καταμέτρηση, η Μολδαβία τουλάχιστον 36.000 και η Ρουμανία και η Σλοβακία γύρω στους 30.000 η κάθε μια.

Περίπου 34.000 άνθρωποι κατάφεραν να πάνε απευθείας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ουκρανοί πολίτες εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελβετία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Όλοι γνωρίζουν πως συμπεριφέρεται η ΕΕ και η ΕΛΛΆΔΑ στις Ουκρανές, τις προσφέρουν εργασία στα μπ@@ρδέλα γιατί είναι φιλάνθρωποι και ανθρωπιστές.
    Την δεκαετία 1990-2000 μπαρ-πεζοδρόμια-“σπίτια” είχαν Ουκρανές και μου φαινόταν περίεργο γιατί από τόσο μακριά και όχι από τις γειτονικές παμφτωχες χώρες, μετά από χρόνια κατάλαβα ότι αυτές είχαν προβλήματα υγείας από το Τσερνομπίλ και όποιος πήγε μαζί τους ήταν σαν να πήγαινε σε ένα νοσοκομείο και να π@δ@@σε μια καρκινοπαθή ή συγγενή καρκινοπαθή.
    Επίσης λόγω μετανάστευσης υποθέτω ότι πολλοί από την Ουκρανία πέθαναν από καρκίνο σε ξένες χώρες και δεν καταγράφηκαν ως θάνατοι από το Τσερνομπίλ.

Comments are closed.