Πως περιγράφει στο ημερολόγιό του ο Ιωάννης Μεταξάς το «ΟΧΙ» στους Ιταλούς (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κοινοποίηση:
ioannis-metaxas-

Ήταν 03:00 ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ο Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι, χτυπούσε το κουδούνι της οικίας του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά, επιδίδοντάς του το ιταλικό τελεσίγραφο. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Ωστόσο, ίσως είναι λιγότερο γνωστό το γεγονός, πως ο Ιωάννης Μεταξάς διατηρούσε προσωπικό ημερολόγιο στ’ οποίο κατέγραφε τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του, την αλληλογραφία καθώς και συμβάντα από την ζωή του. Ξεκίνησε να γράφει σ’ αυτό το 1896, και με ελάχιστες διακοπές, συνέχισε έως το 1941 και λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του (17.1.1941).

Η καταγραφή της 28/10/1940 στο ημερολόγιό του Μεταξά, αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Έγραψε συγκεκριμένα :

«28 Οκτωβρίου, Δευτέρα. Νύκτα στις τρείς με ξυπνούν, ο Τραυλός. Έρχεται ο Grazzi. – Πόλεμος! – Ζητώ αμέσως Νικολούδη, Μαυρουδή. -Αναφέρω Bασιλέα. – Καλώ Πάλαιρετ και ζητώ βοήθειαν Αγγλίας. -Κατεβαίνω 5 Υπουργικόν Συμβούλιον. Όλοι πιστοί και Μαυρουδής. – Όλοι πλην Κύρου. – Βασιλεύς. Περιφορά μαζί του. Φανατισμός του λαού αφάνταστος. – Μάχαι εις σύνορα Ηπείρου. – Βομβαρδισμοί. Σειρήνες. – Αρχίζουμε να τακτοποιούμεθα. Ο Θεός βοηθός !!!».

metaxas1

Ουσιαστικά ο Μεταξάς περιγράφει λακωνικά στο ημερολόγιό του, τα γεγονότα που ακολούθησαν της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της απάντησης «Alors c’ est la guerre» (επομένως έχουμε πόλεμο) στον Γκράτσι.

metaxas2

Ποια όμως είναι τα πρόσωπα που αναφέρει στο ημερολόγιό του, εκείνη την ιστορική μέρα ο Ιωάννης Μεταξάς ;

Ο Τραυλός που τον ξυπνάει, ήταν το επίθετο του αρχιφύλακα έξω από την οικία του.

Οι Θεολόγος Νικολούδης και Νικόλαος Μαυρουδής που ζήτησε να συναντήσει ακόμη και πριν την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον βασιλέα Γεώργιο, ήταν ο υπουργός Τύπου και Τουρισμού και ο υφυπουργός Εξωτερικών αντίστοιχα.

Ο Πάλαιρετ με τον οποίον επικοινωνεί τηλεφωνικά ζητώντας την στρατιωτική βοήθεια της Αγγλίας, ήταν ο πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα Mίκαελ Πάλαιρετ.

Ο Αλέξης Κύρου, ήταν τμηματάρχης του υπουργείου Εξωτερικών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

17 Σχόλια

  1. τα οχι ειναι για τους μεταξαδες τα ακους κουλη μου ολο το πολητικο συστημα ειναι μακραν του μεταξα

  2. Eίναι άσκοπη η σύγκριση μεταξύ διαμετρικά αντιθέτων νοοτροπιών,δηλ. του σοβαρού πατριώτη ηγέτη αφ΄ενός και κάποιων αναξίων επιγόνων του αφ’ ετέρου.Ας παραδειγματισθούν οι κυβερνώντες μας ,επί τέλους ,
    από τους φιλοπάτριδες ηγέτες Πολωνίας,Γαλλίας,Ρωσίας, ΗΠΑ,Αυστρίας, Ουγγαρίας…..Η δουλικότητα προς ξένες δυνάμεις και η χονδροειδής προπαγάνδα των ημεδαπών μμε ,ως προς την ανάγκη εγκλεισμού και αποχαύνωσης εντός των οικιών μας,για το καλό μας, κούρασε!

  3. για τους περισσοτερους πρωτα ερχεται η δημοκρατια και μετα η ελευθερεια το πε και ο πιλοτος το πρωι…..
    και απο οτι συζηταω οι περισσοτεροι τους απασχολει να ονομαζεται δημοκρατια αρκει να ειναι δουλοι (δουλεια) το ελευθερεια να χαμε να λεγαμε ελα μωρε τωρα γιατι για να ειναι ελευθερος πραγματικα καποιος πρεπει να ειναι πρωτα πειθαρχειμενος σε ολα του…προσωπικα δεν με απασχολει πως θα λεγεται το πολιτευμα αλλα να ευημερει ο λαος και η χωρα…εδω σας πεισανε οτι τοτε με τα δανεικα λεγομαι υποτιθεται καναμε ζωαρα και δεν αναφαρωμαι σε απατεωνες για τον λαο μηλαω μαλιστα αλλα εγω γιατι θυμαμαι παλι και τοτε ανεργεια ακρηβεια σκανδαλα και ολα τα συναφει …και με τους ιδιους πολιτικους οχι αλλους τοσο δημοκρατικοτατα…..ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΕΙΑ ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΔΑΦΝΕΣ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ

  4. Παιδιά μιλάμε για ηγέτες. Τι να συγκρίνουμε τώρα, δεν υπάρχει σύγκριση.

  5. Alors c’est la guerre .
    Ακριβής μετάφραση:
    !!! ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ!!!!
    Κανένας από τους σημερινούς «δημοκρατες»
    που ξεπουλούν την Ελλάδα μαζί με τα εθνικά και προσωπικά δικαιώματα των πολιτών της
    δεν θα είχε τα μεζεα να το πει αυτό σ έναν επίδοξο κατακτητή!!!
    Η Πόλις εάλω εκ των έσω!!!
    Κάθε Τρωϊκος Πολεμος διαθέτει και τον Δούρειο Ίππο του!!!
    Τους γνωστούς «εκλεγμενους» απ’ τους Ίδιους
    τους Τρώες Εθνικούς και πολιτικούς δοσίλογους!!

  6. Ούτε σε μιά λεωφόρο δέν έχουνε δώσει το όνομα τού οι ξεφτιλισμένοι, έχουμε γεμίσει όλους τού δρόμους με καραμανλήδες και παπανδρέου.
    Ο τελευταίος ΕΛΛΗΝΑΣ ηγέτης.

  7. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΤΑΞΑΣ.

  8. Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΗΤΑΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΜΠΕΣ ΟΤΑΝ ΣΦΥΡΙΞΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ!!!

  9. Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ. Σήμερα πήγα στην Εκκλησία και όταν τελείωσε η Θ. Λειτουργία είπα στον Ιερέα να μου διαβάσει ένα τρισάγιο. Με ερώτησε τι όνομα να διαβάσω; Και του είπα ΙΩΑΝΝΗΣ. Στο τέλος με ρώτησε: πατέρας σας ήταν; Και του απάντησα: Όχι είναι του ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΜΕΤΑΞΑ. Αυτός που είπε το ΟΧΙ πάτερ μου. Και μου λέει ο Ιερέας: “Πρώτη φορά μου συμβαίνει να διαβάσω τον Γιαννάκη τον Μεταξά.Σήμερα με δίδαξες τι θα πεί χριστιανός και πατριώτης“. Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ

  10. Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ. Σήμερα πήγα στην Εκκλησία και όταν τελείωσε η Θ. Λειτουργία είπα στον Ιερέα να μου διαβάσει ένα τρισάγιο. Με ερώτησε τι όνομα να διαβάσω; Και του είπα ΙΩΑΝΝΗΣ. Στο τέλος με ρώτησε: πατέρας σας ήταν; Και του απάντησα: Όχι είναι του ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΜΕΤΑΞΑ. Αυτός που είπε το ΟΧΙ πάτερ μου. Και μου λέει ο Ιερέας: “Πρώτη φορά μου συμβαίνει να διαβάσω τον Γιαννάκη τον Μεταξά.Σήμερα με δίδαξες τι θα πεί χριστιανός και πατριώτης“. Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ.

  11. Η ξευτιλισμενη προεδρος της Δημοκρατιας, στη δηλωση της σκοπιμα παρεβλεψε το ονομα του Ιωαννη Μεταξα, και δηλωσε “σημερα γιορταζουμε το ΟΧΙ που ειπε ο Ελληνικος λαος”. Μια φορα κουμμουνι, για παντα κουμμουνι η μανταμ. Ξεχασε βεβαια να πει οτι το ΟΧΙ το ειπε ολος ο Ελληνικος λαος, πλην των φιλαρακων της των κομμουνιστων…

  12. Και σήμερα υπάρχουν λίγες φωτεινές μεν εξαιρέσεις Μεταξάδες!! Αθάνατος!!

  13. Αν ήταν ση θέση τού εθνάρχη Ιωάννη Μεταξά ο εξόθαλμος θά έλεγε στο΄Γκράτσι:Σάς παρακαλώ περάστε ευχαρίστως.Θά βάλω καί παιδιά στούς δρόμους μέ ιταλικές σημαίες νά υποδεχτούν τούς στρατιώτες σας.Ακριβώς αυτό κάνει τώρα μέ τούς τους τουρκομογγόλους.Πατέρας δοσίλογος καί προδότης γιός δοσίλογος καί προδότης.Σόι πάει τό βασίλειο.
    Γιάννης Λάκων

  14. Οι πολιτες- πατριωτες αναδεικνυουν μεγαλους ηγετες και οι μεγαλοι ηγετες δαμορφωνουν πατριωτες. Τωρα πια δεν μας επιτρεπεται να εχουμε τετοιους ηγετες. Και σε λιγο δεν θα επιτρεπεται να λεμε “Ζητω το Εθνος” αλλα μονο “Ζητω η δημοκρατια και τα δημοκρατικα τοξα…..”

  15. Ο ΚΩΝ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟ 1940 ΗΤΑΝ 33 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ….
    προσκομισε χαρτι γιατρου οτι ηταν κουφος, για να αποφυγει την επιστρατευση……
    δεν σας κανει εντυπωση οτι στο βιογραφικο του δεν αναφερει πουθενα τι εκανε απο το 1940-1949????????
    Απάλλαξε τον Nαζιστη Διοικητη Θεσσαλονικης Μέρντεν ,για εγκληματα πόλεμου,
    οταν ηταν Πρωθυπουργος το 1959…

  16. ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΥΠΈΡΟΧΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.. ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ..

    1. Μεταξας ρε ραγιαδες λενε και Οχι..οχι μονο γες μεν…ραγιαδες σημαιες ολοι στα μπαλκονια ρεεεεεε νικισαμε τον φασισμο…ο κουλης προσκυνα την μερκελ…ποιος ειναι φασιστας, ο κουλης η ο μεταξας….

Comments are closed.