Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας – Υπέκυψε στα τραύματά του

Κοινοποίηση:
ΙΑΠΩΝΙΑ

(Ανανεωμένο) Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, ο οποίος παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον διατηρήσουν στη ζωή, υπέκυψε στα τραύματα του ύστερα από τα πυρά που δέχθηκε νωρίτερα  κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στην πόλη Nara.
Το γεγονός αυτό που δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ζωή της Ιαπωνίας, έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ.
Νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν πως δεν παρουσιάζει καμία ζωτική ένδειξη και πως βρίσκεται σε κατάσταση «καρδιοαναπνευστικής ανακοπής», ορολογία που χρησιμοποιούν οι ιαπωνικές αρχές όταν ο θάνατος κάποιου μένει απλά να διαπιστωθεί από τον ιατροδικαστή, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida είχε υποστηρίξει πως η κατάσταση της υγείας του είναι πάρα πολύ σοβαρή και κρίσιμη.
Ο 41χρονος δράστης της επίθεσης συνελήφθη.

 Όπως έγινε γνωστό, ονομάζεται Tetsuya Yamagami, είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού και μόνιμος κάτοικος της Nara, ενώ όπως μεταδίδουν τα ιαπωνικά ΜΜΕ, προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια επειδή ήταν δυσαρεστημένος με τον Abe.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, 67 ετών, ο οποίος διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε από σφαίρες κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) στη Νάρα, δεν παρουσιάζει καμία ζωτική ένδειξη, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην πυροσβεστική στην περιοχή, «ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής», μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, χρησιμοποιώντας την ορολογία των ιαπωνικών αρχών όταν ο θάνατος κάποιου μένει απλά να διαπιστωθεί από ιατροδικαστικό.

Ούτε η αστυνομία, ούτε η πυροσβεστική ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν επίσημα την πληροφορία αυτή όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε κατέρρευσε αιμορραγώντας εν μέσω της προεκλογικής ομιλίας που εκφωνούσε. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο πυροβολισμούς, που χτύπησαν στο στήθος και στον λαιμό τον βετεράνο της ιαπωνικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο δράστης της επίθεσης εναντίον του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού συνελήφθη και το όπλο που χρησιμοποίησε κατασχέθηκε. Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 42 ετών, κατά την ίδια πηγή.

 

 «Θλίψη» και «σοκ» εκφράζει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία, ο Ραμ Εμάνιουελ, εξέφρασε «θλίψη», προσθέτοντας πως τον «σόκαρε» η επίθεση ενόπλου εναντίον του Ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας.

«Είμαστε όλοι θλιμμένοι και σοκαρισμένοι για την επίθεση με σφαίρες εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Άμπε Σίνζο. Ο Άμπε-σαν υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης της Ιαπωνίας και αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός λαός προσεύχονται να είναι καλά ο Άμπε-σαν, η οικογένειά του και ο ιαπωνικός λαός», ανέφερε ο κ. Εμάνιουελ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

 

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα έκανε γνωστό ότι ο προκάτοχός του Σίνζο Άμπε βρίσκεται σε «πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση».

Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την απόπειρα κατά της ζωής του πρώην επικεφαλής κυβέρνησης και νυν βουλευτή του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) «βάρβαρη ενέργεια» που διαπράχθηκε «εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας», τονίζοντας πως οι εκλογές είναι «το θεμέλιο της δημοκρατίας» και η αμαύρωσή τους «απόλυτα ασυγχώρητη».

«Προσεύχομαι να επιζήσει»

Ο κ. Κισίντα πρόσθεσε ότι προσεύχεται να επιζήσει ο 67χρονος κ. Άμπε, πολιτικός μέντοράς του — ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του από το 2012 ως το 2017.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Εύγε στον εκτελεστή συναγωνιστή.Δείχνει τον δρόμο στους ολετήρες του έθνους!!

Comments are closed.