Πρόταση – παγίδα Ισραήλ: Μπορούν να φύγουν οι ηγέτες της Χαμάς – Δίμηνη ανακωχή για τους ομήρους

Κοινοποίηση:
ΓΑΖΑ

Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση προχώρησε το Ισραήλ, το οποίο προτείνει στην Hamas δίμηνη ανακωχή των μαχών και των βομβαρδισμών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ παράλληλα – και όπως μεταδίδει το CNN – επιτρέπει στους ανώτερους ηγέτες της Hamas να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Πρόκειται για μια πρόταση που αν μη τι άλλο συνιστά μια παραδοχή αποτυχίας, δεδομένου ότι διακηρυγμένος στόχος των Ισραηλινών με την έναρξη του πολέμου ήταν η εξουδετέρωση και η πλήρης καταστροφή της Hamas.
Είναι χαρακτηριστικό πως στους τέσσερις μήνες που διαρκεί ο πόλεμος, το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει ούτε να συλλάβει ούτε να σκοτώσει κάποιο από τα ανώτερα στελέχη της ηγεσίας της Hamas, ενώ απέχει κατά πολύ και από το να εξουδετερώσει τους μαχητές της οργάνωσης μια και εκτιμάται πως το 70% της μαχητικής δύναμης της Hamas είναι ανέπαφο.
Την ίδια στιγμή, ο IDF ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό απωλειών στρατιωτών του μέσα σε ένα 24ωρο από την έναρξη του πολέμου.

Η… παγίδα

Πέρα από την παραδοχή αποτυχίας που συνεπάγεται αυτή η πρόταση του Ισραήλ, πίσω της κρύβεται… και μια παγίδα.
Διότι εάν τα κορυφαία στελέχη και οι ηγέτες της Hamas φύγουν από τη Γάζα, τότε αυτό θα σημάνει πως ολόκληρη η περιοχή θα αφεθεί στην τύχη της και στα χέρια του Ισραήλ, το οποίο θα μπορεί να ελέγξει πολύ καλύτερα όλο τον παλαιστινιακό θύλακα.
Επιπλέον, το Ισραήλ θα διατηρήσει την ικανότητα του να εντοπίζει υψίστης σημασίας στόχους στο εξωτερικό και να τους εξουδετερώνει.
Είναι άλλωστε γνωστό πως αξιωματούχοι της Hamas ζουν στην Ντόχα του Κατάρ ή στη Βηρυτό του Λιβάνου, όπου πρόσφατα μάλιστα σκοτώθηκε από πυραυλικό πλήγμα ο νο2 της Hamas.

Η πρόταση για τους ομήρους

Η πρόταση του Ισραήλ, όπως μεταδίδει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, προβλέπει να υπάρξει δίμηνη παύση των μαχών και των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Η πρόταση προβλέπει την επιστροφή των ομήρων που ζουν και των πτωμάτων κατά φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα αφορά γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω,
Θα ακολουθήσουν γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, άνδρες ηλικίας κάτω των 60 που δεν ανήκουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, κατόπιν οι άρρενες ισραηλινοί στρατιωτικοί και, στην τελευταία φάση, τα πτώματα.
Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι στα χέρια της Hamas βρίσκονται ακόμη 132 όμηροι, αν και οι 28 θεωρείται πως είναι νεκροί.
Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, θα είναι η δεύτερη ανακωχή μετά από εκείνη στα τέλη Νοεμβρίου που είχε διάρκεια μια εβδομάδα και επέτρεψε την απελευθέρωση 100 και πλέον ομήρων και την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων.
Και σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται η αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων, η οποία όπως αναφέρεται θα έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων μεταξύ των δύο πλευρών.

Δεν τελειώνει ο πόλεμος

Η πρόταση αυτή δεν προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου ούτε κάνει λόγο για μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση.
Ωστόσο, προβλέπεται η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις μεγαλύτερες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας και η σταδιακή επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από το βόρειο τμήμα της Γάζας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΟΙ ΧΑΜΑΔΕΣ αναλωσιμοι, κρυβονται στα λαγουμια τους και περιμενουν το τελος τους. ειναι ολοι αυτοι που μετα απο καθε βομβαρδισμο , ατσαλακωτοι περιφερονται πανω στα συντριμια, σαν τα μηρμιγκια.

Comments are closed.