Πρόεδρος εστιατόρων Θεσσαλονίκης: “Πάμε για μια κοινωνική τραγωδία αν συνεχίσουμε έτσι”

Κοινοποίηση:
estiatoria-750x430

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ένωση Εστιατόρων – Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης αναφορικά με τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, κάνοντας λόγο για κοροϊδία.

Το ThessToday.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης, κ. Ιωάννη Φιλοκώστα, ο οποίος τόνισε πως “πάμε για μια κοινωνική τραγωδία στο τέλος αν συνεχίσουμε έτσι”. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή: “Εκτός από το ότι το ποσό είναι λίγο, έχει αποκλείσει εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους και της εστίασης και από άλλους κλάδους. Έχουμε λάβει πολλά τηλέφωνα συναδέλφων που κάνουν παράπονα ότι αποκλείστηκαν”.

Χιλιάδες επιχειρήσεις ζούσαν με το καθημερινό μεροκάματο – Τώρα πώς θα ζήσουν;

Για τους λόγους που αποκλείστηκαν αυτές οι επιχειρήσεις ανέφερε μεταξύ άλλων πως κάποιες άνοιξαν το 2020, δηλαδή είναι καινούργια καταστήματα και δεν μπορούσαν να κάνουν σύγκριση με το 2019. “Εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να δώσουν σε όλους έστω από 1.000€ γιατί αφορά τον μήνα Δεκέμβριο αυτή η επιστρεπτέα. “Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Με κρατική εντολή είναι κλειστοί. Τα πάγιά τους στην επιχείρηση πώς θα τα πληρώσουν; Το σπίτι τους, την οικογένειά τους; Πώς θα ζήσουν; Χιλιάδες επιχειρήσεις ζούσαν με την καθημερινότητα. Είχαν μια μικρή επιχείρηση και βγάζανε μεροκάματο για να πάνε στο σπίτι. Τώρα αυτό δεν υπάρχει. Άρα πώς θα ζήσουν;”

Και πρόσθεσε: “Κάτι αντίστοιχο έγινε πρόσφατα και με τα χρήματα της περιφέρειας. Εμείς είχαμε κάνει πρόταση να δώσουν περισσότερα χρήματα σε λιγότερες επιχειρήσεις. Και από τις 20.000 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση, πληρώθηκαν οι 6.500. Έδωσε 50.000 ευρώ κι εμείς είχαμε πει δώστε τους λιγότερα. Δηλαδή αν κάνανε μια έκπτωση 10-10%, θα έπαιρναν χρήματα και επιχειρήσεις που κόπηκαν. Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό τους. Αποκλείουν τους ανθρώπους από το να τους δώσουν κάποια χρήματα να επιβιώσουν. Αυτό έγινε και με την επιστρεπτέα”.

“Αντί να πολλαπλασιάζονται αυτά που χρωστάει κάποιος, κλείνει το μαγαζί και τελειώνει η ιστορία”

Όπως ανέφερε μάλιστα το όριστικο κλείσιμο για πολλά καταστήματα είναι μονόδρομος. “Το μόνο σίγουρο είναι τα λουκέτα. Κλείνουν μαγαζιά συνέχεια. Σου λέει ο άλλος αντί να πολλαπλασιάζονται αυτά που χρωστάει, κλείνει το μαγαζί και τελειώνει η ιστορία. Αναγκαστικά μετά πάμε σε απολύσεις. Λέγανε ότι θα μας ανοίξουν τον Φεβρουάριο, που δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση. Θα πάμε για τον Μάρτη. Αν γίνει καμιά στραβή σας πληροφορώ ότι θα πάμε τον Μάη. Ποιος θα αντέξει να καθίσει με κλειστό μαγαζί μέχρι τον Μάιο;”

Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση των προηγούμενων ημερών για άνοιγμα της εστίασης με τραπέζια μόνο σε εξωτερικούς χώρους, όπου η ένωση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της, ο κ. Φιλοκώστας τοποθετήθηκε ως εξής: “Εσείς θα πάρετε την παρέα σας με αυτόν τον καιρό να κάτσετε σε ένα μαγαζί και να φάτε ή να πιείτε καφέ, με μια θερμάστρα πάνω απ’ το κεφάλι σας; Ακόμα κι αν εσείς καθίσετε, το προσωπικό που θα πρέπει να έρθει έξω να σας σερβίρει μετά από δύο τρεις ώρες θα είναι άρρωστο. Και την άλλη μέρα δεν θα ξέρει αν έχει κορωνοϊό ή γρίπη. Πνευμόνια θα έχει. Πώς θα έρθει στη δουλειά;”

Συμπληρώνοντας: “Είναι βιώσιμη μια επιχείρηση με πέντε άτομα έξω; Για να ανοίξει μια επιχείρηση θέλει 2.000 – 3.000€. Πώς θα πληρώσει το προσωπικό που θα έρθει για δουλειά; Η εστίαση δεν είναι σαν τα μαγαζιά που πουλάνε ρούχα. Έχουμε ευπαθή προϊόντα. Αν δεν τα δώσουμε θα τα πετάξουμε”.

ThessToday.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΠΡΟΕΔΡΕ!!! ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ….ΜΕΓΑΛΗ Π@ΥΤΣΑ ΣΕ ΓΥΡΕΥΕΙ !!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ…ΟΣΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΛΑΨΙΑΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΛΟΥΚΕΤΟ…ΟΣΟ ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ…ΚΟΙΜΗΘΗΤΕ…Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ

  2. ΕΡΧΕΤΕ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗΗΗΗΗ
    ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ!!!!
    ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑΑΑΑ

Comments are closed.