Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Tι συμβαίνει με τους πλειστηριασμούς – Από την ξυλεία στο real estate και τη βιομηχανία Βαλκάν της Θεσσαλονίκης

Κοινοποίηση:
a4acf030bab94f579108aaff214b13ba

Τέλος φαίνεται να μην έχει η περιπέτεια των πλειστηριασμών, στην οποία έχουν μπλεχτεί το τελευταίο διάστημα περιουσιακά στοιχεία τα οποία συνδέονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου ενώ στο στόχαστρο έχει βρεθεί και η προσωπική περιουσία των μελών της οικογένειας με πιο πρόσφατο παράδειγμα την πολυτελή κατοικία στην Κηφισιά της κόρης του επιχειρηματία, Μελίνας Εμφιετζόγλου, η οποία πριν μερικές εβδομάδες πέρασε σε νέους ιδιοκτήτες έναντι τιμήματος 2,9 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη φορά, στη δίνη των πλειστηριασμών έχουν μπει ακίνητα της πρώην ιστορικής βιομηχανίας ξύλου Βαλκάν Έξπορτ στην Νέα Αγχίαλο της Θεσσαλονίκης.
Ήταν το 1998 όταν ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου απέκτησε την βορειοελλαδίτικη βιομηχανία, η οποία είχε περιέλθει σε παρακμή, υποσχόμενος να της δώσει εκ νέου ζωή μέσα από την ένταξή της στον όμιλο της Μηχανικής και την δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ξύλου.

Οι κούφιες ελπίδες για αναγέννηση της Βαλκάν
Οι προσπάθειες, ωστόσο, για να επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάπτυξης έπεσαν στο κενό, παρότι δαπανήθηκαν σημαντικά κεφάλαια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της νέας διοίκησης.

Άλλωστε,, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν τότε υποστηρίξει ότι το εγχείρημα της νεκρανάστασης της Βαλκάν Έξπορτ, ήταν εξαρχής καταδικασμένο να αποτύχει εξαιτίας του γεγονότος ότι η βιομηχανία είχε μείνει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα εκτός αγοράς ενώ ήδη από το 1998 βρισκόταν σε καθεστώς υπολειτουργίας.

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν μερικά χρόνια μετά, όταν το 2007, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ανακοίνωσε την πρόθεση να μετατρέψει τις εγκαταστάσεις σε κέντρο logistics, τερματίζοντας την παραγωγική διαδικασία και μετατρέποντας, ουσιαστικά τη βιομηχανία σε εταιρεία real estate.

“Αγοράσαμε ένα βιομηχανικό πτώμα και παρά τις τεράστιες προσπάθειες δεν καταφέραμε να το νεκραναστήσουμε”, εμφανιζόταν να λέει το 2007 η κόρη του επιχειρηματία και αντιπρόεδρος της βορειοελλαδίτικης επιχείρησης, Μελίνα Εμφιετζόγλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία από Βαλκάν Έξπορτ μετονομάστηκε σε Βαλκάν Αναπτυξιακή Ακινήτων, ρίχνοντας, έτσι, αυλαία σε μια από τις σημαντικότερες ελληνικές βιομηχανίες ξύλου, η οποία λειτουργούσε από τη δεκαετία του 1970.
Η αλλαγή της δραστηριότητας, ωστόσο, δεν μπόρεσε να αναστρέψει την κατάσταση ενώ στη συνέχεια τα προβλήματα ρευστότητας που εμφάνισε, μερικά χρόνια αργότερα, ο όμιλος της Μηχανικής δεν άφησαν μεγάλο περιθώριο ευελιξίας και κινήσεων.

Τι βγαίνει στο σφυρί τον Οκτώβριο
Η κατάληξη των ακινήτων της Βαλκάν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί το τέλος μιας προδιαγεγραμμένης πορείας.

Στις 5 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να βγουν στο σφυρί 4 συνολικά ακίνητα, τα οποία αφορούν σε μια έκταση επιφάνειας 168.577,05 τ.μ. με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει τεθεί στα 2,8 εκατ. ευρώ, μια έκταση επιφάνειας 40.831,56 τ.μ. με τιμή εκκίνησης τις 550.000 ευρώ, ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 139.606,30 τ.μ., στο οποίο εντοπίζονται οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της πρώην βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2,45 εκατ. ευρώ και μια έκταση επιφάνειας 6.005,18 τ.μ. με τιμή εκκίνησης τις 80.000 ευρώ.

Οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επισπεύδονται από την Cepal, στρέφονται εναντίον της Βαλκάν Αναπτυξιακή Ακινήτων, η οποία εδρεύει στο Μαρούσι και παραμένει μέχρι σήμερα ενεργή.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, στο ακίνητο το οποίο περιλαμβάνει τη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας ξύλου, η έκθεση εκτίμησης επισημαίνει ότι τα κτίσματα είχαν ανεγερθεί με διαδοχικές άδειες από το 1970 έως το 2001, χρονιά κατά την οποία εκδόθηκε η τελευταία οικοδομική άδεια.

Ωστόσο από το 2002 υπήρξε σταδιακή διακοπή διαφόρων τμημάτων της βιομηχανικής δραστηριότητας της εταιρείας, μέχρι που το 2007 το εργοστάσιο σταμάτησε να λειτουργεί και έγινε ανάκληση της άδειας λειτουργίας του. Συνολικά η μονάδα αποτελούνταν από 63 κτίρια και βοηθητικά κτίσματα.

Σύμφωνα με την εξωτερική αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο τμήμα των κτηρίων της βιομηχανικής μονάδας είναι ήδη κατεδαφισμένο ενώ τα κτίρια έχουν βανδαλισθεί και καταστραφεί ολοσχερώς, και πλέον έχει απομείνει από αυτά, μόνον ο φέροντας οργανισμός, ή οι βάσεις οπλισμένου σκυροδέματος.

Επισημαίνεται ότι τα εναπομείνοντα κελύφη των κτηρίων είναι πλήρως εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα χωρίς να πληρούν τα ελάχιστα κατασκευαστικά στοιχεία προστασίας (άνευ επικαλύψεων και κουφωμάτων) και οι κτιριακές εγκαταστάσεις στο σύνολό τους είναι πλήρως απαξιωμένες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ποια ακινητα της ΒΑΛΚΑΝ;Δεν εμεινε ΤΙΠΟΤΑ.Μονο ντουβαρια.Ολα εχουν πουληθει,ακομη και τα κουφωματα των κτιριων,εμειναν μονο χασκοντα ντουβαρια.Θα μας σωσει ο ογλου αυτος,οπου θελει να κανει κομμα,να εξαπατησει ακροδεξιούς και εθνικιστες.

Comments are closed.