Προς φιάσκο η COP28; Ο επικεφαλής δήλωσε ότι δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι πρέπει να καταργηθούν τα ορυκτά καύσιμα

Κοινοποίηση:
ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ

Από αντιεπιστημονικές θέσεις στιγματίστηκε η χθεσινή συνεδρίαση της COP28, οι οποίες εντείνουν την ανησυχία ότι η κρίσιμη σύνοδος για το κλίμα θα καταλήξει σε φιάσκο.

Ο επικεφαλής της συνόδου και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σουλτάνος Αλ Τζαμπερ, μιλώντας σε πάνελ, δήλωσε ότι δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι θα πρέπει να καταργήσουμε τα ορυκτά καύσιμά, ώστε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αναλυτικότερα, η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας και πρώην Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ, Μαίρη Ρόμπνισον, προκάλεσε τον Αλ Τζαμπέρ να δεσμευτεί για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μονόδρομο για τη COP28.

«Δεν προσυπογράφω καμία κινδυνολογία»

Ο Αλ Τζαμπέρ, από την πλευρά του απάντησε «δέχτηκα να έρθω σε αυτή τη συνάντηση για να κάνω μια νηφάλια και ώριμη συζήτηση. Δεν προσυπογράφω καμία κινδυνολογία. Δεν υπάρχει καμία επιστήμη εκεί έξω, ή κανένα σενάριο, που να λέει ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κέλσιου».

Η Ρόμπινσον τον προκάλεσε περαιτέρω, λέγοντας «διάβασα ότι η εταιρεία σας επενδύει σε περισσότερα ορυκτά καύσιμα», με τον επικεφαλής της Συνόδου να την εγκαλεί, κατηγορώντας ότι είναι προκατειλημμένη.

«Τα ΜΜΕ είναι προκατειλημμένα»
«Διαβάζετε τα δικά σας μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι προκατειλημμένα. Σας λέω ότι εγώ είμαι ο υπεύθυνος. Παρακαλώ βοηθήστε με, δείξτε μου τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που θα επιτρέψει τη βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, εκτός αν θέλετε να επιστρέψει ο κόσμος στις σπηλιές», είπε.

Σημειώνεται ότι ένα από τα επίδικα της COP28 είναι, εάν η τελική συμφωνία θα μιλά για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων από το ενεργειακό μίγμα ή για μείωση τους.

Πάντως, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά την τοποθέτηση του δεν άφησε περιθώριο αμφιβολίας, ως προς τους στόχους της συνόδου, μιλώντας για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

«Η επιστήμη είναι σαφής: το όριο του 1,5C είναι εφικτό μόνο αν τελικά σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα. Όχι, αν μειώσουμε, Σταδιακή κατάρηση, με σαφές χρονοδιάγραμμα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Απλα παει η μαλακεια συννεφο για τη κονομα της καθε “κλιματικης αλλαγης”! Εχει καταντησει βαρετο το παραμυθι! “Μαγειρευτε” κανα ιο οπως τα ασπρα πνευμονια για να κονομησετε, να φοβησετε το κοσμακη!

  2. Δεν μας παρατάει ο ΟΗΕ και οι νεοταξίτες της πλάκας?
    Τα αεροπλάνα με τι είδους καύσιμα θα πετάνε?
    Η πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας, όπως και όλοι οι άλλοι (συμπεριλαμβανομένου και του Μητσοτάκη) ταξιδεύουν παντού με ιδιωτικά jets και κουνάνε το δάκτυλο σε εμάς τους κοινούς θνητούς, για το πως θα ζούμε.
    Είναι τόσο αντιφατικά αυτά τα οποία απαιτούν από εμάς, με την ζωή που κάνουν οι ίδιοι.

Comments are closed.