Προεκλογική αναστολή στο χαράτσι των 150 ευρώ

Κοινοποίηση:
ΠΕΤΣΑΣ

Πρώτα θα τεθεί σε λειτουργία το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς της Ακαδημίας Αθηνών και μετά θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα δεσποζόμενα ζώα που επιβάλλει αποστολή δείγματος ή στείρωση.

Αυτό διευκρίνισε πριν από λίγες ημέρες με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας. Η εγκύκλιος ήταν απαραίτητη μετά την αδικαιολόγητη υπουργική απόφαση μία ημέρα προτού κλείσει η Βουλή… Την παράλογη και ανεφάρμοστη υπουργική απόφαση σχολίασε και η ηγεσία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) και εκπρόσωποι των κυνηγετικών ομοσπονδιών όλης της χώρας στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Πέτσα την προηγούμενη Τρίτη, αφού ενεργοποίησε μία σειρά δυσμενών διατάξεων του ψηφισθέντος νόμου για τα δεσποζόμενα ζώα.

Ο κ. Πέτσας έδειξε να έχει αντίληψη του αρνητικού κλίματος που προκάλεσε η απόφασή του στον κόσμο των χιλιάδων κυνηγών και ζήτησε από την ΚΣΕ την υποβολή προτάσεων για να αρθούν τα προβλήματα που προκάλεσε αυτή η εσπευσμένη έναρξη της διαδικασίας «συμμόρφωσης».

Οι εκπρόσωποι της ΚΣΕ επανέλαβαν στον υπουργό ότι η αντίθεση της κοινωνίας των κυνηγών αφορά τον ίδιο τον πυρήνα του νόμου που θεσπίζει την υποχρεωτική στείρωση ή εναλλακτικά την αποστολή γενετικού υλικού των σκύλων μας. Παρ’ όλα αυτά, η ΚΣΕ υπέβαλε στον κ. Πέτσα μία επεξεργασμένη πρόταση που αναστέλλει την ενεργοποίηση των επίμαχων διατάξεων του νόμου για ένα ικανό και αναγκαίο διάστημα, κάτι που θα επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου με όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές.

Εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού φάνηκε να γίνεται αποδεκτή μία τέτοιου είδους διευθέτηση. Υπήρξε η δέσμευση ότι εντός των δύο προσεχών ημερών θα υπάρξει από πλευράς του νέα παρέμβαση προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να αποσαφηνιστεί ότι ακόμα δεν αρχίζει η υποχρέωση στείρωσης ή η εναλλακτική διαδικασία αποστολής DNA. O υπουργός είπε ότι θα ενεργήσει προσωπικά για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι υποχρεώσεις θα αρχίσουν να ισχύουν μόνο αφού εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του Εργαστηρίου, η οποία και θα βεβαιωθεί με σχετική διαπιστωτική πράξη, που μέχρι σήμερα δεν υφίσταται.

Η ΚΣΕ θα παρακολουθεί στενά τη συνέπεια του υπουργείου ως προς αυτή τη δέσμευση, προκειμένου να ενημερώσει τους κυνηγούς σε όλη τη χώρα για το τι ακριβώς θα ισχύσει με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, την Τετάρτη το απόγευμα και μετά τη συνάντηση των κυνηγών με τον υπουργό, η ειδική γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα κυρία Δημοπούλου φρόντισε με ανακοίνωσή της να θέσει στην ουσία εν αμφιβόλω τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, τονίζοντας ότι το Εργαστήριο Γενετικής είναι ένα βήμα από τη λειτουργία του, ενώ χαρακτήρισε παράνομες όλες τις γεννήσεις ζώων που έχουν γίνει από το 2021 ως σήμερα!

Ο ισχυρισμός της κυρίας Δημοπούλου, πέρα από αστήρικτος νομικά, υπονομεύει και αμφισβητεί το περιεχόμενο της συζήτησης των κυνηγετικών οργανώσεων με τον πολιτικό προϊστάμενό της. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΣΕ ελπίζει να τηρηθούν οι υποσχέσεις του κ. Πέτσα, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση συνολικά του νόμου, με όποια κυβέρνηση προκύψει ύστερα από τη λαϊκή ετυμηγορία.

Τι προβλέπει ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση το 2021, αλλά δεν εφαρμόστηκε έως τώρα προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς οφείλει να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο εφόσον είναι σκύλος ή γάτα εντός 6 μηνών από την απόκτησή του και εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση θα πρέπει να γίνει μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους.

Ωστόσο, εάν ο ιδιοκτήτης του ζώου επιλέξει να μην το στειρώσει, θα πρέπει υποχρεωτικά να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ). Για την ίδρυση και την έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών λαμβάνει εφάπαξ επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους έως 2.000.000 ευρώ.

Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς, ενώ ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο και τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10 ευρώ.

Διατήρηση δείγματος DNA για 12 χρόνια

Η νομοθεσία προβλέπει τη διατήρηση του γενετικού υλικού κάθε ζώου στη βάση δεδομένων για διάστημα 12 ετών. Στόχος του μέτρου είναι η σταδιακή διαχείριση και μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, τα οποία σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 3.000.000, και η αποφυγή της εγκατάλειψής τους μέσω της ταυτοποίησης των γεννητόρων τους.

Ουσιαστικά το δείγμα των αστείρωτων δεσποζόμενων ζώων θα συντηρείται στο Εργαστήριο για μια 12ετία ώστε, όταν βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα κουτάβια και γατάκια, να μπορούν να αντιστοιχιστούν με τους τετράποδους γονείς τους και η Πολιτεία να οδηγηθεί στον ιδιοκτήτη που τα εγκατέλειψε ή τα κακοποίησε. Σε περίπτωση που βρεθούν νεογέννητα ζώα από μητέρα που έχει ιδιοκτήτη, τότε αυτός διώκεται για κακούργημα και αντιμετωπίζει πρόστιμα ύψους 30.000-50.000 ευρώ ανά ζώο.

Οπως επισημαίνει σε ανάρτησή της η ειδική γραμματέας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς Μάρσα Δημοπούλου, είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου να λήξει η περίοδος αναστολής της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων συντροφιάς που έχουν ιδιοκτήτη. «Το ΕΦΑΓΥΖΣ σύντομα θα αρχίσει τη λειτουργία του. Σχετική επίσημη ανακοίνωση της έναρξης θα γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της έκδοσης σχετικής διαπιστωτικής πράξης, έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Ειδική ενημέρωση θα έχουν και οι κτηνίατροι».

Να σημειωθεί ότι ο νόμος προβλέπει την επιβολή προστίμου ύψους 1.000 ευρώ σε περίπτωση που ιδιοκτήτης παραλείψει να προχωρήσει σε στείρωση του ζώου ή να αποστείλει γενετικό υλικό. Στον ιδιοκτήτη, εκτός του προστίμου, χορηγείται τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή στην αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει χωρίς την υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Για διαγραφή του προστίμου των 150 ευρώ στους ανεμβολίαστους παππούδες και γιαγιάδες ούτε λόγος!!! Ντροπή τους και αίσχος!!!

  2. είναι σε πανικό τα μνοσκυλα της συμμορίαςΝΔ ! γαβ γαβ

  3. Πούτσα στην ΚΝΔούλα μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Comments are closed.