Προεκλογικά θυμήθηκε τις τουρκικές προκλήσεις! Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής: «Αν η Τουρκία συνεχίσει θα έχει…(ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
1

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφορικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε σαφές, αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, καταδικάζοντας με απερίφραστο τρόπο τόσο τις ενέργειες την Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όσο και τις ενέργειες εξόρυξης εντός της ΑΟΖ της Κύπρου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως:

«Οι ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής έρχονται σε συνέχεια της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ».

«Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τουρκικών παραβιάσεων που η ΕΕ καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασιζει τη λήψη συγκεκριμένων, στοχευμένων μέτρων. Τέτοια ξεκάθαρη απόφαση π να συνοδεύεται με μέτρα δεν είχε ληφθεί ποτέ, ούτε μετά τον Ιούνιο του 1996», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Αν η Τουρκία συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά, θα έχει συνέπειες, θα έχει τίμημα», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Σήμερα, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει μήνυμα ξεκάθαρο, αποφασιστικό και αυστηρό προς την Τουρκία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, τόνισε ότι:
– Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα καταδικάζει τις ενέργειες εξόρυξης, που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, πριν από λίγες μέρες.

– Υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν, άμεσα, στις ευρωτουρκικές σχέσεις αυτές οι ενέργειες.

– Αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων -συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων – δηλαδή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΥΕΔ, θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον Ιούλιο. «Μέτρα που μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και μέτρα που μπορεί να έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη γείτονα χώρα, αν δεν σταματήσει άμεσα την παράνομη δραστηριότητα», όπως είπε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: