Πρίγκιπας Άντριου: Του αφαίρεσε τους τίτλους του η βασίλισσα Ελισάβετ

Κοινοποίηση:
antriou-500

Ο πρίγκιπας Αντριου, ο δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, αποποιήθηκε τους στρατιωτικούς τίτλους του και παραιτήθηκε από όλες τις βασιλικές πατρωνίες του, ανακοίνωσαν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μία ημέρα αφότου η αμερικανική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημά του να θέσει στο αρχείο την υπόθεση μιας γυναίκας που τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση.

«Με τη σύμφωνη γνώμη και την έγκριση της βασίλισσας» οι τίτλοι και οι πατρωνίες του Δούκα της Υόρκης επέστρεψαν σε εκείνην. Ο Άντριου «θα συνεχίσει να μην ασκεί δημόσια καθήκοντα και θα υπερασπιστεί τον εαυτό του σε αυτήν την υπόθεση ως ιδιώτης», προστίθεται στην ανακοίνωση. Αυτή η σημείωση αφήνει να εννοηθεί ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα πληρώσει τα νομικά έξοδα και τις αμοιβές των δικηγόρων του. Μια βασιλική πηγή είπε ότι ο Άντριου δεν θα χρησιμοποιεί στο εξής τον τίτλο της «Βασιλικής Υψηλότητας» και ότι οι άλλοι ρόλοι του θα ανατεθούν στα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Οι 97 σελίδες του περίφημου, πλέον, «μικρού μαύρου βιβλίου» της Γκισλέιν Μάξγουελ λέγεται πως περιλαμβάνουν ονόματα και τηλέφωνα από μεγιστάνες, διασημότητες, πρώην προέδρους και γαλαζοαίματους.

Η καταδίκη της 60χρονης Βρετανής Μάξγουελ, συντρόφου του αυτόχειρα μεγιστάνα Τζέφρεϊ Επστάιν, για αδικήματα παιδεραστίας και σωματεμπορίας στη Νέα Υόρκη πυροδοτεί ένα ντόμινο εξελίξεων που πιθανόν οδηγήσουν εξέχουσες προσωπικότητες στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο δούκας της Υόρκης, πρίγκιπας Αντριου (δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ), τον οποίο η 38χρονη Βιρτζίνια Τζούφρεϊ κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση, στο πλαίσιο του κυκλώματος σωματεμπορίας του Επστάιν, πριν από τρεις δεκαετίες, ούσα ανήλικη.

Υποστηρίζει πως ως «σκλάβα του σεξ» του κυκλώματος, η Μάξγουελ της είχε ζητήσει «να κάνει στον δούκα ό,τι κάνει στον Τζέφρεϊ», ξεκαθαρίζοντας πως ο πρίγκιπας γνώριζε την ηλικία της. Επίσης, αναφέρει στην αγωγή της ότι η ίδια αναγκάστηκε να έχει σεξουαλικές επαφές μαζί του τρεις φορές -σε Βρετανία, Νέα Υόρκη και Παρθένους Νήσους- επειδή την απειλούσαν και φοβόταν την εξουσία, το χρήμα και την επιρροή που είχαν ο Επστάιν, η σύντροφός του και ο πρίγκιπας Αντριου.

Συνέντευξη-απολογία

Ο δούκας, σε συνέντευξή του το 2019 στο BBC Newsnight, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι δεν την έχει γνωρίσει. Παρ’ όλα αυτά, δεν έδωσε εξηγήσεις για φωτογραφία που κυκλοφόρησε στον Τύπο και τον δείχνει να κρατάει αγκαλιά την Τζούφρεϊ με φόντο τη Μάξγουελ. Χαρακτήρισε τη φιλία του με τον Επστάιν «εποικοδομητική», την ώρα που στο Διαδίκτυο και τις εφημερίδες φιγούραραν φωτογραφίες του πρίγκιπα Αντριου με τους Επστάιν και Μάξγουελ, από εορταστικές εκδηλώσεις μελών της βασιλικής οικογένειας. Ενδεικτικό είναι πως το 2006 στα γενέθλια της κόρης του, πριγκίπισσας Βεατρίκης, το «δίδυμο» είχε λάβει πρόσκληση να παρευρεθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου το «παρών» είχε δώσει και ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν -κινηματογραφικός παραγωγός που καταδικάστηκε για βιασμούς, μια υπόθεση που έφερε στο προσκήνιο το κίνημα #MeToo.

Η συνέντευξή του προκάλεσε θύελλα σχολίων στον διεθνή Τύπο και αναταραχή στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, καθώς διέρρευσε πως η βασιλική οικογένεια δεν ήταν σύμφωνη με την επιλογή δημόσιας τοποθέτησης-απολογίας του για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Ηδη το σκάνδαλο εμπλοκής του στην υπόθεση του κυκλώματος Επστάιν-Μάξγουελ είχε προκαλέσει τριγμούς στη βρετανική μοναρχία.

Οπως ανέφεραν πηγές του παλατιού, τα μέλη της οικογένειας αποστασιοποιήθηκαν από τις δηλώσεις του και η βασίλισσα Ελισάβετ αναγκάστηκε να πάρει άμεσα μέτρα, εν μέσω σφοδρών επικρίσεων για τη διαχείριση του ζητήματος. Οι έκτακτες συσκέψεις και οι πρωτοβουλίες που λέγεται ότι πήρε ο αδελφός του και εν αναμονή βασιλιάς, πρίγκιπας Κάρολος, ανάγκασαν τον πρίγκιπα Αντριου να ζητήσει «συγγνώμη από όποιον έθιξε» και να ανακοινώσει την απόσυρσή του από τα καθήκοντα της βασιλικής οικογένειας, παραδεχόμενος ότι «η υπόθεση δημιούργησε αναστάτωση».

«Ελιγμοί»

Η Τζούφρεϊ (γνωστή τότε ως Ρόμπερτς) κατέθεσε την αγωγή στη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο του 2021, σημειώνοντας πως «η κακοποίησή της τη βλάπτει μέχρι σήμερα συναισθηματικά και ψυχολογικά». Στις 31 Δεκεμβρίου ο ομοσπονδιακός δικαστής του Μανχάταν, Λιούις Κάπλαν, απέρριψε ένα άλλο αίτημα του πρίγκιπα, που ζητούσε να θεωρηθεί άκυρη η αγωγή επειδή η ενάγουσα κατοικεί μόνιμα στην Αυστραλία και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να προσφύγει στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου εξέτασε πληροφορίες και αναφορές που δημοσιεύτηκαν, ωστόσο τον Οκτώβριο του 2021 ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την έρευνα, κρίνοντας ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω κινήσεις.

Νομικοί σημειώνουν πως οι επόμενες ημέρες θα είναι και οι πιο κρίσιμες στην υπόθεση του πρίγκιπα Αντριου, καθώς είναι πιθανό η Μάξγουελ να θελήσει να διαπραγματευτεί την ποινή της -δεν έχει ανακοινωθεί- και αυτό θα συμβεί μόνο αν συνεργαστεί με τις Αρχές και δώσει πληροφορίες. Η σιωπή της Μάξγουελ και ο διακανονισμός που είχε υπογράψει ο Επστάιν με την Τζούφρεϊ εκτιμάται πως είναι τα δυνατά «χαρτιά» που θα αξιοποιήσουν οι δικηγόροι του πρίγκιπα Αντριου για να αποφύγουν τη δίωξη.

Διακανονισμός

Οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές του Μανχάταν έδωσαν την Τρίτη στη δημοσιότητα τον οικονομικό διακανονισμό που είχε συνάψει το 2009 ο χρηματιστής και μεγιστάνας Τζέφρεϊ Επστάιν με τη Βιρτζίνια Τζούφρεϊ. Η εξωδικαστική ρύθμιση, με την οποία η Τζούφρεϊ έλαβε 500.000 δολάρια για να μην προσφύγει εναντίον του Επστάιν, ενδέχεται να καλύπτει και οποιονδήποτε «άλλον δυνητικά κατηγορούμενο», σύμφωνα με τη νομική διατύπωση του εγγράφου αυτού. Το όνομα ή ο τίτλος του δούκα της Υόρκης δεν αναφέρονται, όμως οι δικηγόροι του Αντριου εκτιμούν ότι η Τζούφρεϊ δεν μπορεί νομικά να στραφεί εναντίον του.

Κατά τη διάρκεια της δίκης της Γκισλέιν, το βιβλίο με τα ονόματα δεν άνοιξε, η κατηγορουμένη δεν κατέθεσε ούτε η Τζούφρεϊ κλητεύθηκε ως μάρτυρας, γεγονός που, όπως σημειώνει ο βρετανικός Τύπος, προκάλεσε ανακούφιση στους βασιλικούς κύκλους και, φυσικά, στον πρίγκιπα Αντριου.

Ειδικοί νομικοί που παρακολουθούν την υπόθεση εκτιμούν πως η υπεράσπιση της Μάξγουελ και η Εισαγγελία έκριναν πως η υπόθεση θα περιπλεκόταν ακόμη περισσότερο αν κατέθετε η Τζούφρεϊ. Οι δικηγόροι του πρίγκιπα, ωστόσο, έσπευσαν να σημειώνουν πως η μη κλήτευσή της δείχνει πως πρόκειται για μη αξιόπιστη μάρτυρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: