Πολύ περίεργο – Ποιος ο λόγος που δεν ανακοινώνουν ΕΟΔΥ και εταιρείες τα κρούσματα στα σουπερ μάρκετ; Ο ρόλος των Αρχών

Κοινοποίηση:
σουπερ μαρκετ

Στις 20 Νοεμβρίου ο καθηγητής Μαγιορκίνης  ρωτήθηκε σχετικά με βρετανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα σούπερ μάρκετ είναι οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης κορωνοϊού. Και διέρρηξε τα ιμάτια του ότι αυτό δεν ισχύει.
Μάλιστα, ο «ταλαντούχος» καθηγητής Μαγιορκίνης μάλιστα αμφισβήτησε τον τρόπο που παρουσιάστηκε η έρευνα λέγοντας ότι «έκαναν μία ανάλυση πού βρίσκονταν οι άνθρωποι τις τελευταίες 5 ημέρες πριν τεσταριστούνε θετικοί και βρήκανε ότι το 20%, φυσικά, είχε πάει super market, το άλλο 15% είχε πάει σε δημοτικό σχολείο. Και εμένα άμα με ρωτήσεις, οι πιο κοινοί χώροι που πηγαίνω είναι το Πανεπιστήμιο, το super market», πρόσθεσε με έμφαση.

Τα διαπιστευτήρια Γεωργιάδη
Την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) – με θέμα «Σούπερ μάρκετ 2030 – Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της στρατηγικής του κλάδου των σούπερ μάρκετ», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ξεπέρασε κατά πολύ την τοποθέτηση του κ. Μαγιορκίνη. Άλλωστε, εκείνος μιλούσε μπροστά στους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ: «Εγώ πρώτος βγήκα και διέψευσα όλες τις φήμες που προέκυψαν ότι δήθεν τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊού. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μίλησα με τον ΕΟΔΥ και δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να τεκμηριώνει αυτή την άποψη. Αντιθέτως έχει αποδειχθεί ότι η αγορά σούπερ μάρκετ έχει κινηθεί με τρόπο μεγάλης υγειονομικής ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά. Οδηγώντας το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων να μιλήσει για διαπιστευτήρια» του υπουργού στους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ.

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων: Αποκρύπτουν με κάθε τρόπο κρούσματα…
Άλλωστε, στις 25/11 λίγες ημέρες δηλαδή, μετά την τοποθέτηση Μαγιορκίνη και λίγες ημέρες πριν τα «διαπιστευτήρια» Γεωργιάδη, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων όχι μόνο είχε αποκαλύψει δεκάδες κρούσματα, αλλά, κυρίως, είχε καταγγείλλει ότι οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ «αποκρύπτουν για μέρες την ύπαρξη κρουσμάτων και η ζωή συνεχίζεται χωρίς υγειονομικά μέτρα, σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών!».

…και η επιβεβαιώση
Το εντυπωσιακό είναι ότι την επομένης (26/11) η αλυσίδα My Market επιβεβαίωσε, στην ουσία, τις καταγγελίες των εργαζομένων για απόκρυψη κρουσμάτων. Προχώρησε στην ανακοίνωση 102 κρουσμάτων κορωνοϊού όταν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων είχε καταφέρει να διαπιστώσει μόλις 2 για τη συγκεκριμένη αλυσίδα (Ν. Σμύρνη 1, Αγ. Παρασκευή 1). Σημειωτέον ότι καμία άλλη επιχείρηση δεν έχει ανακοινώσει κρούσματα κορωνοϊού.

Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι το εξής:
Μιας και ο καθηγητής Μαγιορκίνης παραδέχεται ότι τα σούπερ μάρκετ είναι «οι πιο κοινοί χώροι… που επισκέπτεται πολύ περισσότερο κάθε πολίτης», γιατί αντί , μαζί με τον υπουργό Γεωργιάδη, να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι «ο ελέφαντας δεν βρίσκεται στο δωμάτιο» δεν προχωρούν:

Disney+ Adds Chadwick Boseman Tribute to Beginning of ‘Black Panther’

Στην ανακοίνωση των κρουσμάτων στα σούπερ μάρκετ κατά την καθημερινή ενημέρωση, όπως γινόταν παλαιότερα, με άλλες εταιρείες;
Σε νομοθετική ρύθμιση  με την οποία να υποχρεώνονται οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να ανακοινώνουν τα κρούσματα ανά κατάστημα. Επιβάλλοντας πρόστιμα, όπως στους απλούς πολίτες ή στα μικρομάγαζα, στην περίπτωση που παρανομούν;
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα τόσο για τον κ. καθηγητή και τον κ. υφυπουργό όσο και για την κυβέρνηση και την επιτροπή επιδημιολόγων, συνολικά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝ 25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020
Ν. ΜΟΥΛΟΥ: Τις τελευταίες ώρες είδε το φως της δημοσιότητας βρετανική έρευνα σύμφωνα με την οποία super market και σχολεία είναι οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης κορονοϊού.

Κύριε Μαγιορκίνη, ποια είναι η γνώμη σας για την έρευνα; Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ποιες είναι οι μεγαλύτερες εστίες υπερμετάδοσης;

Κύριε Χαρδαλιά, υπάρχει περίπτωση να δούμε επιπλέον μέτρα για τα super market;

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΕΦΤΕΙ ΠΟΛΥ ΧΟΝΤΡΑ.

Comments are closed.