Πολίτες σε απόγνωση: «Δεν πάει άλλο με τις κλοπές στα Καλύβια Σοχάς»! – Γύφτοι κλέβουν ακόμα και τις ελιές των παραγωγών!

Κοινοποίηση:
b3f10e923cae732c1c22b1d52ead8752_XL

Στα όρια των ψυχικών δυνάμεων και αντοχών έχουν περιέλθει κάτοικοι των Καλυβίων Σοχάς, που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των συνεχών κρουσμάτων παραβατικότητας με δράστες -κυρίως- Ρομά. Κλοπές και διαρρήξεις είναι συχνό φαινόμενο στην ευρύτερη περιοχή, με τους κατοίκους να ζητούν από την Πολιτεία άμεση και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απειλούν: «Θα πάρουμε τον Νόμο στα χέρια μας. Είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι και οικογενειάρχες, όμως αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα αργήσει να γίνει το κακό. Δεν είναι απίθανο να υπάρξει αυτοδικία» δηλώνουν χαρακτηριστικά  στον «Λακωνικό Τύπο».

Οι ίδιοι διευκρινίζουν ότι δεν έχουν παράπονο από την Αστυνομία της Σπάρτης, καθώς οι περιπολίες και η γενικότερη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή τους είναι αισθητή και σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, ισχυρίζονται ότι όταν οι αστυνομικοί αποχωρήσουν  από την περιοχή, εκείνοι που λυμαίνονται την περιοχή βρίσκουν «πρόσφορο» έδαφος για την ανεξέλεγκτη δράση τους. Επομένως, υποστηρίζουν ότι η λύση πρέπει να δοθεί με ένα οργανωμένο όσο και αποτελεσματικό σχεδιασμό που θα προέλθει από την κεντρική εξουσία. Χαρακτηριστικά, υπογραμμίζουν ότι «η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να βρει τρόπους να μάς προστατεύσει. Τόσα χρόνια ακούμε υποσχέσεις, όμως δεν γίνεται τίποτα από τους κυβερνώντες».

«Μετά το χαλάζι, αποτελειώνουν 
την παραγωγή οι κλέφτες»
Χαρακτηριστικό της δράσης παραβατικών ομάδων είναι το περιστατικό που σημειώθηκε μέρα-μεσημέρι σε αγροτική έκταση περίπου 300 μέτρων από τον οικισμό των Καλυβίων Σοχάς. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, ενώ διενεργούσαν αγροτικές εργασίες σε χωράφι, μια ομάδα επτά ατόμων ξεπρόβαλε αιφνιδίως μέσα από τα ελαιόδεντρα, κρατώντας σημαντική ποσότητα ελαιοκάρπου, που είχαν αφαιρέσει πριν από λίγο. Μάλιστα, ενδεικτικό της θρασύτητας είναι ότι οι δράστες είχαν σταθμεύσει το ΙΧ όχημά τους σε σημείο που ήταν ορατό από διερχομένους (φωτο κάτω). «Πρόκειται για ελιές που είτε βρίσκονται στα δέντρα, είτε έχουν πέσει στο έδαφος μετά το χαλάζι που μας έπληξε πρόσφατα. Δεν έφτανε ο καιρός, έχουμε και τους κλέφτες να αποτελειώσουν τη φετινή παραγωγή» αναφέρουν. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι δράστες δεν διστάζουν να αποκόψουν ακόμα και κλαδιά από τα ελαιόδεντρα, καταστρέφοντας τα σε μεγάλο βαθμό.

Η κλοπή ελαιοκάρπου δεν είναι η μοναδική περίπτωση παραβατικότητας, καθώς οι αδίστακτοι δράστες αφαιρούν ακόμα αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία έως υδρομετρητές και άλλα αντικείμενα που εντοπίζουν σε εκτάσεις. Φυσικά, δεν εκλείπουν και οι διαρρήξεις σε σπίτια και αποθήκες της περιοχής.

Μάλιστα, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι στο παρελθόν έχουν διαδραματιστεί και περιστατικά απειλών από δράστες που πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω από ιδιοκτήτες χωραφιών.

Κλείνοντας, οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες απευθύνουν κάλεσμα στον Λάκωνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη: «Ο υπουργός, όπως και οι προκάτοχοί του, κάνουν λόγο για αγροτική ανάπτυξη. Πώς, όμως, θα έρθει η ανάπτυξη, όταν κάποιοι τη σαμποτάρουν;» αναρωτιούνται και προσθέτουν: «Ελπίζουμε σε οποιαδήποτε μορφής παρέμβασή του στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε».

Κάτω φωτογραφία από το σημείο όπου οι δράστες αφαίρεσαν ελαιόκαρπο. Στο βάθος διακρίνεται το όχημά τους.

roma kalyvia

lakonikos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.