Ποιο είναι το χωριό Μακρυμάλλη που τυλίχθηκε στις φλόγες (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
makrimalli

Η φωτιά στην Εύβοια βρίσκεται, δυστυχώς, εκτός ελέγχου και το άλλοτε καταπράσινο χωριό Μακρυμάλλη έχει εκκενωθεί, αφού παραδόθηκε στις φλόγες.  Η πυρκαγιά κατακαίει συμπαγές πευκόδασος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής.

Η Μακρυμάλλη, ένα καταπράσινο χωριό στην Kεντρική Εύβοια (Δημοτική Κοινότητα Ψαχνών – Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων), ανήκει στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, που ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η επίσημη ονομασία είναι Μακρυμάλλη. Έδρα του δήμου είναι τα Ψαχνά και ανήκει στο Γεωγραφικό Διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.

Η Ιερά Μονή Μακρυμάλλης, κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη, είναι αφιερωμένη στην Παναγία, Εκεί φυλάσσεται ο πνευματικός θησαυρό της μονής, όπως τα Τίμια Λείψανα των Αγίων Παρθενίου (προστάτης των καρκινοπαθών), Παρασκευής, Χαραλάμπους κ.ά., όπως επίσης και αξιόλογες τοιχογραφίες στην κόγχη του Ιερού Βήματος.

Νωρίτερα απομακρύνθηκαν τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο απειλείται από τις φλόγες. Δυστυχώς, δύο εκκλησάκια που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη μονή κάηκαν.

To δάσος που καίγεται είναι στη Δίρφη και πρόκειται για ένα από τα 19 αισθητικά δάση που έχουμε στη χώρα μας. Η θέση που καίγεται είναι κοντά στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Αγριλίτσα-Καταβόθρα-Καλαμάκι, ανάμεσα στα χωριά Σταυρό και Κοντοδεσπότι.

Οι περιοχές (ή «τόποι») Natura 2000 αποσκοπούν στην προστασία των περιοχών που θεωρούνται βασικές για επιλεγμένα είδη χλωρίδας και πανίδας ή τύπους οικοτόπων μεταξύ αυτών που καλύπτει η οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους και η οδηγία για τα πτηνά.

Δείτε βίντεο από το καταπράσινο τοπίο στο χωριό πριν από την καταστροφή:

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τωρα το μακρυμαλλι θα γινει καραφλο, με τετοιους πολιτες που έχει, ποσοι καθονται στα καφενεια ; ποσοι δεν εχουν δουλειες ; δεν κανουν ομαδες περιφρουρησης αλλα τα περιμένουν ολα απο το κρατος και την πυροσβεστικη

Comments are closed.