Ποιος είναι ο λόγος που καταργείται το Financial Fair Play από την UEFA – Ποιους θα ευνοήσει πιο πολύ;

Κοινοποίηση:
uefa

Μετά από μερικά χρόνια που όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος προσπάθησε να προσαρμοστεί στο Financial Fair Play της UEFA και να αναπτυχθεί υπό αυτούς του κανόνες, η Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία αποφάσισε να καταθέσει πρόταση για το 70% του εισοδήματος, ως όριο για την αγορά και τα έξοδα απόκτησης νέων ποδοσφαιριστών.

Οι… μεγάλες ομάδες της Ευρώπης κατάφεραν να εκμεταλλευτούν ορισμένα «κενά» στους κανονισμούς και έκαναν μεταγραφές οι οποίες θεωρήθηκαν αρκετά ύποπτες αλλά όλα είχαν γίνει με βάση του ισχύοντες κανονισμούς.

«Έρχονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο» αναφέρουν οι New York Times, καθώς η UEFA αναμένεται να αντιγράψει πολλά στοιχεία από τον αμρικανικό αθλητισμό και να κινηθούν στα πρότυπα των salaries cup.
Το νέο Financial Fair Play
Αναλυτικότερα, η UEFA εισάγει πλαφόν 70% στα έξοδα των κλαμπ σε σχέση με τα ετήσια έσοδά της, κάτι που σημαίνει ότι οι ομάδες με μεγάλα κέρδη θα μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για μεταγραφές.

Η συμβιβαστική λύση ήρθε μέσω του 70% το οποίο σε πρώτη φάση θα ισχύσει για μία τριετία ως πλάνο προσαρμογής, μίας ευρύτερης πλατφόρμας με συγκεκριμένα όρια, τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά το 2025.

Οι νέοι κανόνες μάλιστα, θα προστεθούν στο βιβλίο κανονισμών της UEFA έπειτα από ψηφοφορία της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA στις 7 Απριλίου, και το Financial Fair Play θα αντικατασταθεί από το FSR (Financial Sustainability Regulations).

Ποιοι ευνοούνται;
Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με το ποιες ομάδες θα ευνοηθούν από τις μεταρρυθμίσεις όμως γίνεται κατανοητό ότι οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης θα συνεχίσουν να έχουν μια μεγαλύτερη άνεση για μεταγραφικές κινήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η ετήσια ποδοσφαιρικο-οικονομική έκθεση της Deloitte, η Μάντσεστερ Σίτι αναδείχθηκε κορυφαία ομάδα στα έσοδα για τη σεζόν 2020/21 με 571,1 εκατ. λίρες (644,9 εκατ. ευρώ), γεγονός που σημαίνει ότι θα έχει δικαίωμα να ξοδέψει ως και 450 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχα η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκε στην δεύτερη θέση της σχετικής λίστας με 640,7 εκατ. ευρώ και μπορεί να επενδύσει έως και 448 εκατ. ευρώ, καθώς στην λίστα της βρίσκεται ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο Έρλινγκ Χάαλαντ και άλλα ανερχόμενα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: