Ποια είναι η επίδραση της αγκαλιάς σε γυναίκες και άνδρες

Κοινοποίηση:
ΑΓΚΑΛΙΑ

Διαφορετική επίδραση έχει η αγκαλιά στα δυο φύλα, σύμφωνα τουλάχιστον με νέα γερμανική έρευνα.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ρουρ-Μπόχουμ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που αγκαλιάζουν τους συντρόφους τους έχουν μειωμένα επίπεδα στρες, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τους άνδρες. Οι ειδικοί μελέτησαν την επίδραση της αγκαλιάς στο έτερον ήμισυ πριν από ένα στρεσογόνο event, όπως είναι οι εξετάσεις, μια συνέντευξη για δουλειά ή μια σημαντική παρουσίαση, και είδαν ότι στο γυναικείο φύλο δρα κατευναστικά.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που αγκάλιασαν τους συντρόφους τους πριν από μια στρεσογόνα εμπειρία είχαν χαμηλότερη βιολογική αντίδραση στο στρες, όπως έδειξαν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο τους. «Στις γυναίκες ο εναγκαλισμός με τον σύντροφο μπορεί να αποτρέψει έντονη αντίδραση του οργανισμού στο στρες» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Γκέσα Μπέρετζ, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει εκτενέστερη μελέτη για να διερευνηθεί αν το όφελος είναι το ίδιο και από τις πλατωνικές αγκαλιές από φίλους.

Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν διαπίστωσαν αντίστοιχη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης στους άνδρες έπειτα από αγκαλιά με τις συντρόφους τους πριν από κάποιο στρεσογόνο event. Δεν γνωρίζουν όμως πού να αποδώσουν αυτή τη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς μένει να κατανοήσουν πλήρως τον μηχανισμό δράσης της αγκαλιάς στο γυναικείο φύλο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response