Πιλότος διηγείται το θαύμα που έζησε: «Είδα τίς φτερούγες τού Αρχαγγέλου…»

Κοινοποίηση:
μακ

Πιλότος διηγείται το θαύμα που έζησε: Διηγείται ένας προσκυνητής της Ιεράς Μονής, πιλότος στο επάγγελμα

«Πριν μερικά χρόνια, όταν ήμουν νέος στο επάγγελμα, εκτελούσα πτήση Αθήνα-Αμερική. Πάνω από τον Ατλαντικό συνέβη μια μηχανική βλάβη που δεν μπορούσα να την διορθώσω.

Τρομαγμένος ζήτησα από τους επιβάτες να προσευχηθούν ο καθένας στον αγαπημένο του άγιο, γιατί βρισκόμασταν σε μεγάλο κίνδυνο και δεν υπήρχε εκεί κοντά στεριά για αναγκαστική προσγείωση.(..)

Μετά από λίγο βλέπω κάποιον νέο να επιδιορθώνει την βλάβη με δεξιοτεχνία και γρήγορες κινήσεις. Κοιτάζω καλύτερα και μένω εμβρόντητος: Ο νέος είχε φτερούγες!

Πιλότος διηγείται το θαύμα που έζησε: «Είδα τίς φτερούγες τού Αρχαγγέλου...»
Πιλότος διηγείται το θαύμα που έζησε: «Είδα τίς φτερούγες τού Αρχαγγέλου…»

Σκέφτηκα πως ήταν ο φύλακας-άγγελός μου. Μια ανεξήγητη δύναμη με κράτησε και δεν λιποθύμησα. Έπειτα από λίγο εξαφανίστηκε και διαπίστωσα με ανομολόγητη χαρά ότι το αεροπλάνο δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα!

Έσπευσα και το ανακοίνωσα στους επιβάτες (…) Τότε με πλησίασε κάποια κυρία που είπε με σεμνότητα και ενώπιον όλων:

— Αυτός που είδες, παλληκάρι μου, δεν ήταν ο φύλακας άγγελός σου αλλά ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης. Εγώ κατάγομαι από την Σύμη και αυτόν παρακάλεσα (…)

Έτσι, λοιπόν, συνεχίζει ο πιλότος, φτάνοντας τώρα εδώ και βλέποντας την εικόνα του Αρχαγγέλου, πέρασαν αστραπιαία στο μυαλό μου όλες εκείνες οι δραματικές στιγμές και από την χαρά μου λιποθύμησα…

Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο Πανορμίτης της Σύμης – Η Ιερά Μονή

Η μεγαλύτερη και ενδοξότερη Αρχαγγελική Μονή από τις εννέα είναι εκείνη του Πανορμίτη και ο χώρος της χαρακτηρίζεται από ανυπέρβλητο φυσικό κάλλος. Βρίσκεται χτισμένη στο μυχό ενός όρμου, του Πανόρμου, από τον οποίο και πήρε την ονομασία της.

Αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού. Από το Γιαλό, με καΐκι, αλλά και οδικώς μπορεί να φτάσει κανείς στον Πανορμίτη. Η Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, ανάμεσα σε κυπαρίσσια και πεύκα.

Γραπτή αναφορά για την ύπαρξη του μοναστηριού υπάρχει από τον 15ο αιώνα, ενώ μαζί με την Πάτμο θεωρούνται τα δύο μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου. Το μοναστήρι διαθέτει ξενώνες όπου μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 500 άτομα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η βοτσαλωτή αυλή με ωραία γεωμετρικά σχέδια. Το καμπαναριό της είναι παρόμοιο με αυτό της μονής Ζαγκόρσκ, κοντά στη Μόσχα.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το λαογραφικό και εκκλησιαστικό μουσείο. Στο σκευοφυλάκιο του μοναστηριού φυλάγονται τάματα- που βάζουν σε μπουκάλια οι πιστοί από κάθε γωνιά τησ γης- και λέγεται ότι τα «ξεβράζει» η θάλασσα. Σύμφωνα με τους ντόπιους, αν κάποιο τάμα δεν εκπληρωθεί, ο Άγιος πηγαίνει και το παίρνει μόνος του και για το λόγο αυτό τον αποκαλούν καλοπροαίρετα «Κλέφτη»

Το Μουσείο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το χώρο του παλαιού Κελαριού, το οποίο οι πρώτοι Μοναχοί αξιοποίησαν για τη συντήρηση των τροφίμων σε μεγάλα πιθάρια, όπου η θερμοκρασία είναι σταθερή όλο το χρόνο. Επίσης εκτίθενται αμφορείς, πήλινα σκεύη και άλλα αντικείμενα. Εκεί σώζεται το πρώτο Μαγειρείο με τη χαρακτηριστική «τσιμιά», δηλαδή το χώρο της εστίας που έκαιγε ξύλα. Ακόμα εκεί φυλάσσονται δεκάδες αγροτικά, ξυλουργικά και άλλα εργαλεία, χειροποίητος αργαλειός και παραδοσιακές ενδυμασίες του νησιού.

Πανηγύρι των Ταξίαρχων (8 Νοεμβρίου)

Το κορυφαίο ετήσιο εκκλησιαστικό και κοινωνικό γεγονός της Σύμης, είναι φυσικά η μεγάλη Πανήγυρη των Ταξιαρχών. Από τις προηγούμενες μέρες το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου, αλλά και όλο το νησί βρίσκεται σε ρυθμούς έντονους και πανηγυρικούς αφού γιορτάζει ο προστάτης του, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Χιλιάδες προσκυνητές προσέρχονται ιδιαιτέρως στον Πανορμίτη για να συμμετάσχουν στις Ιερές Ακολουθίες και να καταθέσει ο καθένας με την προσευχή του τα προβλήματα και τις αγωνίες του σ’ Εκείνον προκειμένου να πάρει δύναμη και σθένος.

Την παραμονή τελείται ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και στην συνέχεια πραγματοποιείται η κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία και η Θ. Λειτουργία υπό το ιλαρό φως των καντηλιών. Την κυρία ημέρα της Εορτής τελείται η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και μετά την Απόλυση, πραγματοποιείται η Λιτάνευση της Ι. Εικόνας του Ταξιάρχη, γύρω από το επιβλητικό Μοναστηριακό συγκρότημα. Κατόπιν η Μεγάλη φιλόξενη Τράπεζα του Πανορμίτη, ανοίγει τις πύλες της και προσφέρει το εορταστικό γεύμα σ’ όλους τους προσκυνητές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

15 Σχόλια

  1. Ηζωη ειναι ενα μ υστηριο Απο που ηρθαμε και που θα παμε Γνωριζουμε το τιποτα οποτε απο οσα λετε δεν ισχυει κατι Σιγουρα ισως υπαρχει κατι πανω απο εμας που μας εφερε εδω που βρισκομαστε Το ανθρωπινο μυαλο δεν μπορει να ξερει τι ειναι αυτο ειναι περιορισμενες οι γνωσεις του Οποτε μην αποριπτετε ΤΙΠΟΤΑ

  2. Θαύματα υπάρχουν, ΝΑΙ!
    Όταν συνεχίζεις να διαβάζεις νομίζεις ότι είναι ταξιδιωτικός οδηγός.
    Το Άγιο Φώς έτσι άρχισε στα Ιεροσόλυμα με προπαγάνδα για να μαζέψει κόσμο διότι είχε ανάγκη από χρήματα!
    Μπορείτε να το διαβάσετε! Ένα είδος διαφημίσεις.
    Όπου μετά πάνω από μία χιλιετία αργότερα ομολόγησαν τα σπίρτα!

    1. αξιολυπητος εισαι και δυστυχως ΔΕΝ εισαι ο μονος. Ευχομαι να ξυπνησεις γρηγορα απο την πλανη στην οποια δεν κοιμασαι απλα…ροχαλιζεις !

      1. Γιατι πιστευεις οτι εκει ειναι ο παναγιος ταφος οπως τον αποκαλειται? Και ερχετε το φως στα λαμογια αυτοματα ? Μη μου πεις γιατι θα λυθω στα γελια. Σκεψου οτι μουσουλμανος εχει τα κλειδια και αφηνει τους χριστιανους να μπουν μεσα δηθεν στο πηγαδι.

  3. Γιατί δεν βγήκε κανείς από όλους τους επιβάτες να διηγηθεί αυτό το θαύμα τόσα χρόνια;
    Καί πολλές φορές δεν μιλάμε για αυτά που μας συμβαίνουν υπερφυσικά.
    Όλοι την ώρα γίνονται θαύματα που μας φανερώνονται μερικές φορές, της περισσότερες φορές μένουν αόρατα!

  4. Άμα πω εγώ τι μου έχει δείξει προ εικοσαετίας ο Κύριος οι τράγοι θα αυτοκτονήσουν.

    1. Ο κυριος να ασχοληθει με τα παιδια που πεθαινουν απο πεινα και διψα και να αφησει τις μπουρδες με τους βλακοελληνες κατοικους Ελλαδισταν

  5. Φιλε υπαρχουν και χειροτερα καποιος τραγουδιστης ειχε πει οτι ο θεος του αλλαξε το λαστιχο στο αυτοκινητο

  6. Την ιστορία αυτή αν θέλουμε την πιστεύουμε. Αν είναι όντως αληθινή ιστορία, τότε αυτό που είδε είχε να κάνει με το υποσυνείδητο του.

  7. Καλα ο χριστιανος βλεπει φτερουγες και αγιους. Ο αθεος η ο κινεζος πιλοτος τι βλεπει? η ειναι ρατσιστης ο αρχαγγελος?

    1. Ο Κινέζος μπορεί να είναι χριστιανός (όχι απαραίτητα ορθόδοξος).

      1. Και αν δεν ειναι τι βλεπει? Δρακους ? Σε αντιστοιχη παντα περιπτωση ετσι?

        1. Ενδεχομένως να βλέπει κάποια άλλη θεότητα. Δεν είμαι και μέσα στην ψυχοσύνθεση του για να ξέρω.

      2. Μήπως εκτός από φτερούγες βλέπει και κανένα άλλο μέλος του νέου;

Comments are closed.