Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος»

Κοινοποίηση:
Pierrakakis-intime-vouli1

«Μεγάλο ενδιαφέρον από δέκα σοβαρά ξένα πανεπιστήμια για την ίδρυση παραρτημάτων τους στην Ελλάδα» αναφέρει ότι υπάρχει, στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, επαναλαμβάνοντας την πάγια κυβερνητική θέση πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρει ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν παραβιάζει το Σύνταγμα» και τονίζει πως «στην Ελλάδα τα δημόσια πανεπιστήμια είναι η ναυαρχίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε σενάριο». Αναφέρεται στη διάκριση μεταξύ των κολεγίων «που λειτουργούν νόμιμα, με αποφάσεις του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχουν στους σπουδαστές τους πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα», τονίζει πως «η μεταλυκειακή αγορά είναι εντελώς αρρύθμιστη σήμερα» και επισημαίνει «πως με το νομοσχέδιο για την ίδρυση των παραρτημάτων και μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, προσφέρουμε στους φοιτητές τους και πλήρη ακαδημαϊκά δικαιώματα».

Ο υπουργός Παιδείας δίνει διευκρινίσεις για τις συνθήκες ασφαλείας που θα επικρατήσουν στα πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας πως «έχει υπάρξει πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν» και επαναφέρει τις γνωμοδοτήσεις επιφανών συνταγματολόγων, σύμφωνα με τις οποίες, υπό το φως του ενωσιακού δικαίου, η ερμηνεία του άρθρου 16 του Συντάγματος επιτρέπει την ίδρυση των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Δηλώνει δε, πως «πολλοί καθηγητές της Διασποράς επιθυμούν να ξαναγυρίσουν στην Ελλάδα, είτε σε συνεργασίες με τα δημόσια πανεπιστήμια, είτε μέσω των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων».

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας αναφέρεται στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο, για την οποία αναφέρει ότι «το να καταψηφίζει κάποιος ανεξάρτητα από το ποια είναι η πραγματική του θέση, μόνο και μόνο για να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική θέση, είναι στρατηγική και πρακτική άλλου αιώνα – αυτά δεν είναι καν πολιτικά φύλλα συκής».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

19 Σχόλια

  1. ΟΜΟΙΩΣ Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
    Αυτόματη άρση ασυλίας από αύριο, ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

  2. Κλασικός ΔΕΞΙΟΣ που γλύφει τους ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ. Κλείσανε την δημόσια υγεία για να κάνουν δώρο στο CVC όλα το σύστημα και με το καλό το CVC θα ιδρύσει και ιδιωτική ιατρική σχολή για να βγαίνουν βόδια από μέσα και να πηγαίνουν στα βοϊδονοσοκομεία του.
    Μιζοτάκη γαμιέσαι;

  3. ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑς ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ.
    ΤΡΙΧΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΑΠΟΥΝΙ

  4. Οι πρώτοι που στέλνουν τα φυντάνια τους στο εξωτερικό να σπουδάσουν είναι οι αριστεροί. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το προοδευτικό παράδειγμά τους. Κυριάκαρε προχώρα, συμφωνεί μαζί σας όλη η χώρα.

  5. ρε βουτιροσυκομπεμπε τι μας λες τωρα αφου εχετε κανει το συνταγμα κολοχανειο.

  6. 2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
    5. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους.

    Τι δεν καταλαβαίνετε; Κράτος τραβεστί. Κόμματα τραβεστί. Δικαστές τραβεστί. Συνταγματολόγοι τραβεστί. Αλλά το άσπρο, μαύρο ΔΕΝ γίνεται

    1. Τα ίδια και με το επαίσχυντο νομοσχέδιο. Ενώ το Σύνταγμα μας θεσπίστηκε ‘στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου Τριάδος’, αυτοί ψήφισαν αντίχριστο νόμο, αντίθετο στο Ευαγγέλιο και στη διδασκαλία του Χριστού….

      1. Στο σύνταγμα υπάρχει και το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά μάλλον σου διαφεύγει σκόπιμα.

  7. Μεγαλο κατακαθι της λεσχης μπ……..γκ ο πιερακακης!!!

  8. Τι λεει ο μπουχεσας ????? Επιβεβαιωνει με θρασος χιλιων πιθηκων (προγονων του) οτι πρεπει να αγνοησουτν το συνταγμα γιατι τ’αφεντικα φωναζουν και θα καθυστερησουν αν περιμενουν αναθεωρησεις

  9. Δεν μου λες Πιερρακακη,εκτος απο την παραβιαση του Συνταγματος,τον Γυμνασιαρχη που προπηλακισε τους μαθητες στην Καλαμαρια,που φωναξε την αστυνομια[δεν εκαναν καταληψη αλλα αποχη]την ημερα της μνημης των θυματων,και που εσκισε την λιστα των νεκρων και αφαιρεσε το πανο,θα τον αφησεις στη θεση του να υπενθυμιζει ποσο μουνοπανα ειστε και απανθρωπα ρεμαλια;Μεχρι και το MEGA το εδειξε.Καταντησες και συ,σαν την σαδιστρια την Κεραμεως;Και αν καποιοι απο σας νομιζετε οτι ειναι μουσι και φημες,πειτε μου να σας τα κανω λιανα.

  10. Κοίτα φάτσα που “σπρώχνει” η λέσχη.

    1. αν βάλεις γελάδι δίπλα στη φωτό, θα μπερδευτείς. ίδιο βλέμμα.

  11. Δηλαδή ο βουτυρομπεμπές μας λέει ότι κάνουν πραξικόπημα, καταλύουν το Σύνταγμα και όλα ζάχαρη. Ραγιάδες σας χάλαγε ο ένδοξος Γεώργιος Παπαδόπουλος και φέρατε την επάρατη λοατκι δημοκρατία. Τώρα στη γωνιά σας να περιμένετε κουπόνια και πάσα για να φάτε. Γελοίοι.

  12. Είστε απλά επικίνδυνοι,όλο αυτό είναι ύποπτο.γίνονται ολα αυτα τόσο βιαστικά πριν αλλάξει ο λευκός οικος πρόεδρο.
    Ψηφίσματα στην ευρώπη ψηφίσματα στην ελλάδα πόλεμοι παντού όλα τόσο βιαστικά σαν να θέλετε να προλάβετε κάτι

    1. θελουν να προλαβουν τον πελεκυ που ερχεται .. ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ !!!

Comments are closed.