Παρωδία με τις μάσκες – Τώρα λένε… φορέστε τις

Κοινοποίηση:
Members of the medical personnel wear face masks in the testing site for coronavirus disease (COVID-19) at CHU de Liege hospital in Liege, Belgium, April 4, 2020. REUTERS/Yves Herman

Κι ενώ ο κορονοϊός έχει μετατραπεί στον απόλυτο εφιάλτη παγκοσμίως, η όλη συζήτηση για τις μάσκες και κατά πόσο πρέπει να τις φορά ο κόσμος, επανέρχεται.

Πρέπει να φοράμε μάσκα; Εμποδίζεται ο κορονοϊός αν την φοράμε; Για πολύ καιρό, οι ειδικοί έλεγαν πως μάσκες πρέπει να φορούν μόνο όσοι νοσούν, ώστε να μην μεταδώσουν την νόσο. Πως οι υγιείς δεν υπάρχει λόγος να φορούν μάσκα, καθώς ο κίνδυνος μεγάλωνε αν δεν την τοποθετούσαν όπως έπρεπε.

Ο Τραμπ λέει… φορέστε!

Πλέον, όμως, τα πράγματα… αλλάζουν. Μόλις χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την νέα σύσταση της επίσημης υγειονομικής αρχής της χώρας προς όλους τους Αμερικανούς να φορούν προστατευτική μάσκα προσώπου όταν βγαίνουν έξω, για τον περιορισμό μετάδοσης του νέου κορονοϊού, τονίζοντας πάντως πως ο ίδιος δεν πρόκειται να φορέσει μία.

Η απόφαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), της εθνικής υγειονομικής αρχής της χώρας, είναι «μόνο μια σύσταση», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα είναι σε εθελοντική βάση», επέμεινε. «Προσωπικά, δεν θα φορέσω μια», είπε. «Να κάθομαι στο Οβάλ Γραφείο φορώντας μάσκα ενώ υποδέχομαι προέδρους, πρωθυπουργούς, δικτάτορες, βασιλιάδες, βασίλισσες… δεν ξέρω, δεν το βλέπω σε μένα», συνέχισε.

Το CDC επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη κάλυψης του προσώπου κατά τη διάρκεια αγορών, όταν οι συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο ανακοίνωσε την Πέμπτη παρόμοιες συστάσεις για τους κατοίκους της πόλης του, η οποία πλέον μετρά περισσότερα θύματα από τον Covid-19, από όσα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Μεταδίδεται και με τον αέρα ο κορονοϊός

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το CDC και αναδεικνύει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στην Σιγκαπούρη από ασυμπτωματικούς φορείς. Η μελέτη δείχνει ότι η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω της απλής αναπνοής, μέσω του αέρα.

Πρόκειται για μεταστροφή της στάσης των αρχών, που μέχρι σήμερα, βασιζόμενες στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του CDC, υποστήριζαν ότι η χρήση μάσκας δεν είναι αναγκαία, εκτός της περίπτωσης παρουσίας συμπτωμάτων της νόσου.

Τώρα… “δεν είναι κακή ιδέα να χρησιμοποιούνται προστατευτικά για το στόμα” λέει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την πλευρά του, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, άνοιξε όμως την πόρτα στην ευρύτερη χρήση αυτοσχέδιων μασκών ή άλλων προστατευτικών για το στόμα, ως μέσο για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να μεταφέρεται με τον αέρα ο ιός που έχει προσβάλει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, η κύρια πηγή του πιστεύεται ότι είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα και βήχουν ή φταρνίζονται και μολύνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο επιφάνειες και άλλους ανθρώπους.

«Πρέπει να φυλάξουμε τις ιατρικές χειρουργικές μάσκες για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, όμως η ιδέα να χρησιμοποιούνται προστατευτικά για το στόμα για να αποφεύγεται το βήξιμο ή το φτάρνισμα… από μόνη της δεν είναι κακή ιδέα», είπε ο Δρ Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ.

Ο Ράιν τόνισε πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν ακυρώνει την ανάγκη για πλύσιμο των χεριών και για τήρηση των αποστάσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. φτασαμε στην σεληνη στο διαστημα ΑΛΛΑ ΚΟΛΛΙΣΑΜΕ ΣΤΙΣ μασκες και στα γαντια.να το πιστεψω? ΠΑΝΟΥΚΛΑ εχουμε?

Comments are closed.