Πέρασαν 30 χρόνια από την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου στη Ρουμανία (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
tsaouceskou1

Οσο ισχυρό φάνταζε τα προηγούμενα χρόνια, τόσο εύκολα κατέρρευσε, σαν πύργος από τραπουλόχαρτα θα έλεγε κανείς, το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία.

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν ακριβώς πριν 30 χρόνια (22 Δεκεμβρίου του 1989) με τον τότε ηγέτη της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και τη σύζυγό του Ελενα να συλλαμβάνονται από την αστυνομία αφού είχαν προηγουμένως επιχειρήσει να διαφύγουν με ελικόπτερο (πρώτα στο Σναγκόβ και μετά στο Τιργκοβίστε). Εκεί ακριβώς έπεσαν στα χέρια των αρχών αφού ο στρατός είχε απαγορεύσει την εναέρια κυκλοφορία στη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο Ιον Ιλιέσκου αναλάμβανε πρόεδρος της Ρουμανίας βάζοντας τέλος στην κομμουνιστική περίοδο της χώρας.

Τι προηγήθηκε

Επί μία εβδομάδα η Ρουμανία συνταρασσόταν από την εξέγερση των φοιτητών στην Τιμισοάρα η οποία πολύ γρήγορα απέκτησε αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά.

Αμέσως την επιστροφή του από το Ιράν, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Τσαουσέσκου επιχείρησε να ελέγξει την κατάσταση. Στις 21 Δεκεμβρίου το κομμουνιστικό κόμμα της Ρουμανίας διοργάνωσε συγκέντρωση έξω από το γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής κατά την οποία ο πρόεδρος της χώρας εκφώνησε λόγο που έμελλε να είναι και ο τελευταίος του.

Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σ’ ένα τεράστιο φιάσκο. Μετά τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του Τσαουσέσκου άρχισαν να φωνάζουν “Τιμισοάρα” και να αμφισβητούν αυτά που έλεγε ο πρόεδρος της χώρας ο οποίος αρχικά σάστισε. Προσπάθησε να συνετίσει το πλήθος με κινήσεις του δεξιού χεριού, κίνηση που έκανε και η σύζυγός του που κάλεσε, εν συνεχεία, τον κόσμο να σωπάσει! Ο ίδιος ο Τσαουσέσκου ακούστηκε να λέει ότι πρόκειται για προβοκάτσια!

Εν τέλει, η ομιλία ολοκληρώθηκε μετά κόπων και βασάνων. Ο Τσαουσέσκου υποσχέθηκε αυξήσεις στο βασικό μισθό και στις συντάξεις γήρατος από την 1η Ιανουαρίου του 1990 αλλά προφανώς δεν έπεισε κανέναν πέρα από τους οπαδούς του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Την επόμενη μέρα, 22 Δεκεμβρίου του 1989, ο Τσαουσέσκου πληροφορήθηκε το θάνατο του Υπουργού Αμυνας, Βασίλε Μιλέα. Πίστεψε ότι επρόκειτο για δολοφονία (αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν αυτοκτονία) και ανέλαβε αμέσως την ηγεσία του στρατού.

Πήγε επίσης στα κομματικά γραφεία και επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος. Ο κόσμος όμως ήταν εξαγριωμένος και πετούσε πέτρες και άλλα αντικείμενα. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους εισέβαλαν στο κτίριο και έψαξαν το ζεύγος Τσαουσέσκου το οποίο τελικά διέφυγε με ελικόπτερο. Τα σχετικά, ιστορικά πλάνα διασώζονται.

Μετά τη σύλληψή του, το ζεύγος Τσαουσέσκου πέρασε από έκτακτο στρατοδικείο το οποίο απήγγειλε πολύ σοβαρές κατηγορίες (παράνομο πλουτισμό με κρατικά κεφάλαια, γενοκτονία, κατάχρηση εξουσίας, καταστροφές ιστορικών κτιρίων κτλ).

Ηταν μία παρωδία δίκης. Ο Νικολάε και η Ελενα Τσαουσέσκου καταδικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες σε θάνατο και εκτελέστηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων του 1989. Εχει μείνει στην ιστορία η σκηνή που η Ελενα Τσαουσέσκου αντιδρά μόλις οι στρατιώτες της δένουν τα χέρια φωνάζοντας “δεν έχετε κανένα δικαίωμα”.

Μετά την εκτέλεσή τους αποκαλύφθηκε ότι το ζεύγος έκανε ζωή που αντιστοιχούσε σε σούπερ σταρ. Στο πολυτελές σπίτι τους (που έμοιαζε περισσότερο με παλάτι και το οποίο πλέον είναι ανοιχτό στο κοινό) πολλά από τα είδη υγιεινής ήταν χρυσά…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Κατά τ’ αλλα Trăiască România (Να ζήσει η Ρουμανία) φώναζε ο κόσμος με το πιστόλι στον κρόταφο από τη μυστική ασφάλεια!
    Pizda masii Ceaușescu..

  2. Επειδή έζησα στην Τιμισοάρα κ το καθεστώς Τσαουσέσκου, θα σας πω για τις ουρές 60-80 ανθρώπων στην σειρά από τις 5.00πμ όπου περίμεναν με τα δελτία στα χέρια για :

    Μισό κιλό κρέας (τα πόδια κ τα αυτιά του χοιρινού!) ένα κιλό ψωμί(μπαγιάτικο), ενα λίτρο γάλα την εβδομάδα (!).
    Δύο λίτρα λάδι(ηλιέλαιο παραγωγής τους) τον μήνα!!
    Τα φρούτα ήταν υπό εξαφάνιση λόγω των εξαγωγών για το χρέος του ηγέτη.
    Είδη κατανάλωσης όπως ζάχαρη, καφές, τσάι, τα ξεχνάμε.
    Ουρές χιλιομέτρων απο αυτοκίνητα για 20 λίτρα βενζίνη τον μήνα (!).
    Τα δελτία σφραγίζονταν από τους υπαλλήλους τροφοδοσίας, στον καθένα που έπαιρνε το μερίδιο πείνας ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.
    Το ρεύμα κ το ζεστό νερό (η Ρουμανία ως πλούσια χώρα σε κοιτάσματα ουρανίου κ αερίου, τα παρείχε κ παρέχει σε πληθώρα) κόβονταν στις 9.30μμ, ψοφωντας οι άνθρωποι από το κρύο στα διαμερίσματα τους κ ανάβοντας κεριά για να βλέπουν.

    Τα πάντα κ οι πάντες ήταν υπό το άγρυπνο βλέμμα των ρουφιάνων/πρακτόρων του Τσαουσέσκου, η επιλεγόμενη μυστική ασφάλεια Σεκουριτάτε!
    Οταν δεν ανήκες στην Σεκουριτάτε, ήσουν εχθρός του ηγέτη, δλδ αν δε ρουφιάνευες από τον συγγενή έως τον τυχαίο γείτονα, έβρισκες τον μπελά σου κ δεν είχες προνόμια (πχ μισό κιλό χοιρινό πόδι παραπάνω…).
    Η τηλεόραση ελεγχόταν αυστηρότατα.
    Άνθρωποι εξαφανίζονταν μυστηριωδώς ή γυρνούσαν σακατεμένοι στο ξύλο έπειτα από “εξακρίβωση στοιχείων” στα τμήματα της Σεκουριτάτε..

    Από την άλλη, ο φτωχός τσαγκαρης με το σατανικό μυαλό (που μετά τον στρατό έγινε γραμματέας της κόκκινης χούντας κ κατάφερε να αναρριχηθεί στην εξουσία με το ξαλάφρωμα που παρείχε στους συντρόφους του κόμματος, η κακάσχημη, απόφοιτη της γ’ δημοτικού, μονίμως άπλυτη αλλά δαιμόνια σύζυγος του!) ζούσε ζωή βασιλιά!
    Επαύλεις με πισίνες, ιδιωτικό γυμναστήριο κ κινηματογράφο (παλάτια όχι αστεία!), κελάρια τίγκα στα αγαθά (για τον ίδιο, την Αυλή του κ τους δολοφόνους της Σεκουριτάτε).
    Τρία κακομαθημένα παιδιά, όπου ο μικρός γιος Νίκου ως αλκοολικός, παρήγγελνε ακριβό ουίσκι από την Σκωτία κ πίτσες από την Ιταλία, τα οποία του έρχονταν με ιδιωτική πτήση!…
    Ηγέτης μιας κομμουνιστής χώρας με Δεξιά τσέπη!..

    Ιδια γραμμή πήγε να ακολουθήσει το μουλόσπερμα ο τσίμπλας.. Αγράμματος κ ο ίδιος, σκατόψυχος, ασύστολο φαγοπότι ο ίδιος, οι γκόμενες κ η αυλή του, βολεμένοι οι γλείφτες του, Πείνα στον λαό από τις μειώσεις, κατάλυση των νόμων κ ανασύσταση όπως βολεύει τα φρύδια του!

  3. Kαι ο Κουλης και ο Αλ666 και η Φωφη και ο Ποταμιας και ο Σφυροδρεπανος…..

  4. ο κουλης καταντησε τσαουσεσκου junior

    θελει και αυτος ξυρισμα

Comments are closed.