Πάλι μοιράζει λεφτά ο Χατζηδάκης: “Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού”

Κοινοποίηση:
Χατζηδάκης

Το πλέγμα μέτρων τόσο για τους ανέργους με αιχμή τους νέους, όσο και στα ευάλωτα νοικοκυριά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξειδίκευσε πριν από λίγο ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

«Από την ανοδική τάση της οικονομίας θα επωφεληθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άνεργοι. Η δυναμική ανάπτυξη θα έχει και αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού, μετά την έναρξη της νέας διαδικασίας εντός του 2022.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αύξηση 2% είναι μικρή εξαιτίας της ύφεσης που δημιούργησε η πανδημία» συμπλήρωσε ο υπουργός. «Ωστόσο η οικονομική ανάπτυξη θα έχει αντανάκλαση και στους εργαζόμενους» είπε. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μείωση των εισφορών και της φορολογίας τονίζοντας ότι σε συνδυασμό με τη μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού, επιτυγχάνεται η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα ενδεικτικά παραδείγματα που παρέθεσε:

Με τη διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και το 2022 και τις φοροελαφρύνσεις

Ένα εργαζόμενος με μεικτό μισθό 700 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 160 ευρώ
Με μηνιαίο μεικτό μισθό 1000 ευρώ θα έχει ετήσιος όφελος 355 ευρώ
Με μηνιαίο μεικτό μισθό 1200 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 389 ευρώ
Με μηνιαίο μεικτό μισθό 2000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 691 ευρώ.
Παράλληλα εξειδικεύοντας τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης σημείωσε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις αυτόνομα η συνδυαστικά.

Τα τέσσερα βασικά μέτρα είναι τα εξής:

1. Επίδομα πρόσληψης για νέους 18-29 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία (θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση). Το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει έως 35.000 νέους. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Στους νέους χωρίς ένσημα που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2022 θα καταβληθεί επίδομα 600 ευρώ επιπλέον της αμοιβής τους για έξι μήνες πιθανότατα σε δύο δόσεις (300 συν 300 ευρώ)

Έτσι, για παράδειγμα, νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022, θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου. Αντίστοιχα 600 ευρώ, για 6 μήνες θα λάβουν και οι εργοδότες για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους.

Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, ήτοι από 300 ευρώ έκαστος (εργαζόμενος και εργοδότης

Από την πλευρά τους οι εργοδότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να δεσμευτούν με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας των θέσεων εργασίας. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

2. Πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας που επεκτάθηκε σε 150.000 θέσεις με επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό του 2022, ύψους 169 εκατ. ευρώ.. Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό έως ότου καλυφθούν οι θέσεις εντός του 2022. Το κράτος επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών-εργαζομένων), για έξι μήνες, για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας.

Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησής της και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Και σ΄αυτό το πρόγραμμα θα θεσπιστεί ειδική ρήτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Το κράτος επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών-εργαζομένων), για έξι μήνες, σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. 8.037 ένας στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργοι. 55.000 άνεργοι νομοθετική ρύθμιση.

3. Μια ακόμα ελάφρυνση δίνεται σε εργοδότες και εργαζόμενους από 1/1/2022 με τη διατήρηση των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό η μικρή αύξηση του καθαρού μισθού λόγω της μείωσης των εισφορών θα συνδυαστεί με την επιπλέον αύξηση του μισθού κατά 2% από 1/1/2022.

Το μέτρο αυτό έχει το « βαρύτερο» κόστος καθώς θα επιβαρύνει όχι τον ΕΦΚΑ αλλά τον κρατικό προυπολογισμό με 816 εκ ευρώ.

4. Διπλή ενίσχυση σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά τα Χριστούγεννα

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Κάπως πρέπει να ανεβάσουν και κανά ποσοστό πάντως ικανούς τους έχω να δώσουν αύξηση μόνο σε εμβολιασμένους έτσι που το πάνε

Comments are closed.