ΠΟΛΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟ! Ποιος είναι ο λόγος που μετακίνησε αθόρυβα τον χρυσό της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας; – Που τον κρύβει πραγματικά;

Κοινοποίηση:
7c09d88f8ac70dde02ef12e92ee32d96_XL

Στην Ελβετία είναι κρατικό μυστικό ότι η κεντρική τράπεζα αποθηκεύει τον χρυσό της στο εσωτερικό.
Σύμφωνα Gainesville Coins, η ελβετική κεντρική τράπεζα αποθηκεύει κυρίως τον χρυσό της —και αυτόν των ξένων κεντρικών τραπεζών και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών— στην Bundesplatz 1 στην πρωτεύουσα Βέρνη.

Αυτό το θησαυροφυλάκιο μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.
Ωστόσο, λόγω ανακαίνισης το θησαυροφυλάκιο είναι πλέον άδειο.
Το πολύτιμο μέταλλο έχει μεταφερθεί προσωρινά σε ένα ομοσπονδιακό καταφύγιο κοντά στο Kandersteg, βαθιά στα ελβετικά βουνά.

Η έρευνα του ιστότοπου ξεκίνησε με αφορμή την μια πολυετή καθυστέρηση μιας αποστολής χρυσού από την αυστριακή κεντρική τράπεζα (OeNB) από το Λονδίνο στην Ελβετία.

Η αποστολή της OeNB έπρεπε να ήταν στη Βέρνη μέχρι τώρα, αλλά λόγω καθυστέρησης στην ανακαίνιση του θησαυροφυλακίου, ο χρυσός δεν έχει μεταφερθεί ακόμα.

Οι Ελβετοί σκάβουν σπηλιές εδώ και αιώνες Αν υπάρχει μια χώρα που διαπρέπει στην κατασκευή τούνελ και σπηλαίων, αυτή είναι η Ελβετία.

Η Βέρνη ιδρύθηκε γύρω στο 1200 σε μια χερσόνησο στον ποταμό Aare.

Η χερσόνησος έχει διαμορφωθεί ως λόφος λόγω της φθοράς του νερού.

Περικλείεται από το Aare, η Παλιά Πόλη θα μπορούσε εύκολα να υπερασπιστεί με ένα τείχος στη Δύση.

Η ασφάλεια μέσα σε αυτό το φυσικό φρούριο επέτρεψε στην πόλη να ανθίσει.

Η τεράστια αγορά χρυσού της Ελβετίας

Η Ελβετία είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού χρυσού παγκοσμίως. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτό, επειδή η διακριτικότητα είναι μία από τις υπηρεσίες που κάνουν αυτή την αγορά ελκυστική.

Πριν από τη δεκαετία του 1930 το τραπεζικό απόρρητο ήταν ένας άγραφος κανόνας στην Ελβετία.
Αυτός ο κανόνας κατοχυρώθηκε στη νομοθεσία το 1935, η οποία, μαζί με την πολιτική ουδετερότητα, έκανε τις ελβετικές τράπεζες ελκυστικές για ξένα κεφάλαια: νόμισμα, τραπεζικές καταθέσεις και χρυσό.

Όταν το 1968 κατέρρευσε το Gold Pool και έκλεισε η αγορά χρυσού του Λονδίνου για δύο εβδομάδες, οι ελβετικές τράπεζες αντέδρασαν επιθετικά προσπαθώντας να πάρουν μερίδιο αγοράς από το Λονδίνο.

Η ικανότητα διύλισης άρχισε να μετατοπίζεται από το Λονδίνο στην Ελβετία.
Επί του παρόντος, δεν έχουν απομείνει διαπιστευμένα διυλιστήρια London Bullion Market Association (LBMA) στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην Ελβετία υπάρχουν τέσσερις γίγαντες: Valcambi, PAMP, Argor-Heraeus και Metalor.

Κάθε χρόνο περίπου 2.000 τόνοι χρυσού διακινούνται μέσω των ελβετικών διυλιστηρίων, μετρούμενοι από τις μη νομισματικές εισαγωγές και εξαγωγές χρυσού.

Τα μυστικά των Άλπεων

Δίπλα στα θησαυροφυλάκια των διυλιστηρίων, υπάρχουν  τα αντίστοιχα τραπεζών, εταιρειών εφοδιαστικής (Brinks, Loomis, Malca-Amit κ.λπ.) και της ελβετικής κεντρικής τράπεζας.

Επιπλέον, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αρκετές στρατιωτικές αποθήκες στις Άλπεις έχουν πουληθεί σε εξειδικευμένες εταιρείες που κατασκεύαζαν αποθηκευτικούς χώρους για πολύτιμα μέταλλα και άλλα τιμαλφή στα βαθιά σπήλαια. Δεν υπάρχει κεντρική ανταλλαγή χρυσού στην Ελβετία, επομένως όλες οι συναλλαγές γίνονται εξωχρηματιστηριακά.

Επειδή μερικές μεγάλες ελβετικές τράπεζες χρυσού έχουν την έδρα τους στο κέντρο της Ζυρίχης, μια συχνά χρησιμοποιούμενη σύντομη αναφορά στην ελβετική αγορά χρυσού είναι, “Ζυρίχη”.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό καθώς δεν συγκεντρώνονται όλες οι φυσικές συναλλαγές στη Ζυρίχη.

Πολλά άλλα θησαυροφυλάκια μπορούν να βρεθούν σε παλιές στρατιωτικές αποθήκες στις Άλπεις στο νότο.

Οι έμποροι λιανικής και οι θυρίδες ασφαλείας βρίσκονται σε όλη τη χώρα.
bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. 1 ΣΑΡΜΑΤ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΣΤΑΧΤΗ. ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΑΣ. 1 ΛΕΠΤΟ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ.

  2. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑΖΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΘΕΡΙΚΕΣ ΡΟΕΣ

Comments are closed.