ΠΕΘΑΝΕ Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΓΚΕΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ. ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ “ΑΙΩΝΙΟΥΣ” ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. Ο ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ ΤΗΝ “ΞΕΠΡΟΒΟΔΙΣΕ” ΚΙ ΑΥΤΗ (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
gelimavropoulou1

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου σε ηλικία 89 ετών. Η Γκέλυ Μαυροπούλου ήταν σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Την είδησή για τον θάνατό της έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας.

 

«Βαρύ πένθος σήμερα για το καλλιτεχνικό μας χώρο, τρεις πολύ αγαπημένοι άνθρωποι του χώρου μας δεν είναι πια κοντά μας, ο σπουδαίος τραγουδιστής και ηθοποιός Τόλης Βοσκόπουλος που άφησε εποχή, η μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και γόνος σπουδαίας οικογένειας ηθοποιών η Γκέλυ Μαυροπούλου και ο παλαίμαχος ηθοποιός και αγωνιστής της αριστεράς και των εταιρικών θιάσων Τάσος Παπαδάκης. Ποτέ δεν θα τους ξεχάσουμε για το έργο και τα μηνύματα που άφησαν στις καρδιές μας», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1932 στη Θεσσαλονίκη. Γονείς της ήταν οι επίσης ηθοποιοί Άγγελος Μαυρόπουλος (1901 – 1979) και Μαρίκα Κρεβατά (1910 – 1994).
Σπούδασε στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Καθηγητές της στη σχολή, ήταν μεταξύ άλλων ο Κάρολος Κουν, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Μίνως Βολανάκης.

Αξιόλογη ήταν και η εμφάνισή της στη τηλεόραση, όπου έκανε το ντεμπούτο της το 1971 στην αστυνομική σειρά του Νίκου Φώσκολου 13ον ανακριτικόν γραφείον. Αμέσως μετά πρωταγωνίστησε, στον ρόλο της Χριστίνας Ψάχου, στη μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής τηλεόρασης, τη θρυλική σειρά Άγνωστος πόλεμος (1971-1974) των Νίκου Φώσκολου (σενάριο, σκηνοθεσία) και Κώστα Κουτσομύτη (σκηνοθεσία), στο πλευρό του Άγγελου Αντωνόπουλου. Το 1973 ερμήνευσε την Αγία Ελένη στη σειρά Εν τούτω νίκα του Νίκου Φώσκολου. Ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι στις σειρές Τα αρραβωνιάσματα (1983) και Ποιος σκότωσε τον Άβελ (1988).

Μετέφρασε τα θεατρικά έργα Χωριστά τραπέζια του Τέρενς Ράτιγκαν (ανέβηκε το 1965-66 από τον θίασο Μάνου Κατράκη-Έλσας Βεργή) και Σύστημα Φαμπρίτζι του Αλμπέρ Υσόν (ανέβηκε το 1973 από τον θίασο Άγγελου Αντωνόπουλου).

Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

Μεταπολιτευτικά, είχε πολιτική δράση στο ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Κινήματος, ενώ στις εκλογές της περιόδου 1989-1990 ήταν υποψήφια βουλευτής Α΄ Αθηνών.

Τιμήθηκε από το θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης (1977) για την ερμηνεία της στο έργο Χιροσίμα, αγάπη μου. Επίσης, τιμήθηκε με το Βραβείο «Κυβέλη» το 2008 για το σύνολο της θεατρικής της σταδιοδρομίας. Σύζυγός της, κατά το διάστημα 1955-1967, υπήρξε ο επίσης ηθοποιός Στέφανος Στρατηγός (1923 – 2006).

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Αν είχε κάνει το εμβόλιο θα πουν “ήταν μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας δεν έχει σχέση το εμβόλιο”
    Πόσοι θα φύγουν μια ώρα νωρίτερα με αυτή την δικαιολογία…

  2. Χμμμ….. Λες να κάνανε το ίδιο πράμα την ίδια μέρα;;;;

Comments are closed.