ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ – ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑ 6% ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ – ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ – “ΜΑΧΗ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ

Κοινοποίηση:
00500120207_arni

Το εορταστικό ωράριο έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη και οι καταναλωτές πραγματοποιούν ήδη τις διερευνητικές επισκέψεις στα καταστήματα. Από την πλευρά τους, οι καταστηματάρχες αναμένουν η αγορά να κινηθεί τη Μ. Εβδομάδα, οπότε θα έχει καταβληθεί και το δώρο του Πάσχα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

«Ο πασχαλινός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών και υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς, αφού φέτος το ελληνικό Πάσχα είναι ουσιαστικά εντός της θερινής τουριστικής περιόδου και θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αυξημένη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.

Παιχνίδια, γλυκά, ένδυση, υπόδηση
Στην αγορά των παιχνιδιών, των ενδυμάτων και των υποδημάτων οι καταναλωτές θα βρουν μεγάλη γκάμα τιμών που μπορούν να καλύψουν όλα τα βαλάντια.

Οι τιμές στις λαμπάδες κυμαίνονται από 10 ευρώ οι απλές έως και 40 ευρώ με κάποιο δημοφιλές παιχνίδι. Ακριβότερα είναι φέτος τα σοκολατοειδή, με τις τιμές των πασχαλινών αβγών να κυμαίνονται μεταξύ 15 και 30 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες, η τιμή του κακάο έχει αυξηθεί κατά 45%-50% από πέρυσι, ενώ και άλλες πρώτες ύλες παρουσιάζουν αυξήσεις, όπως η ζάχαρη και το βούτυρο. Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να περιορίσουν τις αυξήσεις στις τελικές τιμές ενώ για να υπάρχει επιλογή για τους καταναλωτές φτιάχνουν και είδη σε μικρότερες ποσότητες και μεγέθη.

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή για ένα σοκολατένιο αβγό κυμαίνεται από 15 έως και 35 ευρώ, όταν πέρυσι οι τιμές ήταν από 12 έως 30 ευρώ, ενώ για τα τσουρέκια με επικάλυψη σοκολάτας η μέση τιμή είναι στα 18 ευρώ το τεμάχιο.

Πάντως σύμφωνα με τιμοληψίες του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) το φετινό πασχαλινό τραπέζι είναι ακριβότερο κατά 6%, με το κόστος να διαμορφώνεται στα 355,88 ευρώ (για 6 έως 8 άτομα) από 334,5 πέρυσι.

Διαπραγματεύσεις για τον οβελία
Η τιμή του οβελία δεν θα είναι σε καμία περίπτωση στα 10 ευρώ, δηλώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ήδη η τιμή παραγωγού-κτηνοτρόφου κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 9 ευρώ το κιλό.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας και Κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ), Σάββας Κεσίδης, σε συνέντευξη Τύπου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είπε ότι «είμαστε στο πλευρό του κτηνοτρόφου και του καταναλωτή και απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της και να μη βάζει άτυπα πλαφόν 10 ευρώ χαλώντας όλη την αγορά».

Επιχειρηματολογώντας μάλιστα σε ό,τι αφορά την τιμή του οβελία ανέφερε πως «ο κτηνοτρόφος πουλά έως 9 ευρώ το κιλό και ο κρεοπώλης τα αγοράζει από τον έμπορο προς τα 10 ευρώ. Με τα λειτουργικά έξοδα και τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή ανεβαίνει περίπου στα 12,5 ευρώ χωρίς το κέρδος του λιανεμπόρου.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, είπε ότι το υπουργείο με όσα ανακοινώνει «είτε θέλει να ενισχύσει κάποιες συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής είτε θέλει να καταστρέψει την ελληνική κτηνοτροφία».

Επισήμανε ότι οι έλληνες κτηνοτρόφοι πουλούν αμνοερίφια σε τιμή μεταξύ 7,5 και 9 ευρώ το κιλό και τόνισε ότι οι φετινές εξαγωγές για το Πάσχα των καθολικών ήταν αυξημένες σε ποσοστό 70% από πέρυσι, σημειώνοντας όμως ότι το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο κατά 56% την τελευταία τριετία.

Πάντως η αγορά αναμένει τα παζάρια σε Κιλκίς και Δράμα για να κλειδώσουν οι τελικές τιμές για τα σφάγια που θα μπουν στην αγορά την επόμενη εβδομάδα. Χθες στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας η χονδρική τιμή για το εγχώριο αρνί και κατσίκι κυμάνθηκε στα 8,5-10,80 ευρώ το κιλό, και για τα αρνιά Ρουμανίας στα 9,5-10,5 ευρώ το κιλό.

Με βάση αυτές τις τιμές, η λιανική στα κρεοπωλεία αναμένεται να κυμανθεί από 12 έως και 15 ευρώ για τα σφάγια έως 12-13 κιλά, ενώ με βάση τις χονδρικές τιμές στα ίδια περίπου επίπεδα εκτιμάται και η τιμή για τα εισαγόμενα. Οσο για τα σουπερμάρκετ, χθες το νωπό εγχώριο τεμαχισμένο συσκευασμένο αρνί και κατσίκι πωλούνταν από 9,78 έως 10,90 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται η τάση Do-It-Yourself (DIY) όσον αφορά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Δηλαδή οι καταναλωτές επιλέγουν να φτιάξουν μόνοι τους γλυκά και άλλα πασχαλινά είδη σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν. Το ποσοστό που θα φτιάξει γλυκά στο σπίτι ανεβαίνει από το 43% στο 50% και το βάψιμο αυγών ανεβαίνει από το 62% στο 79%.

Όσον αφορά το αρνί και το κατσίκι, το σούβλισμα του αρνιού αν και καταγράφεται μία αύξηση σε σχέση με το 2023, σε σχέση με το παρελθόν, τα ποσοστά είναι χαμηλά. Συγκεκριμένα, 33% δηλώνει ότι θα σουβλίσει αρνί έναντι 32% το 2023, όταν το ποσοστό 2019 ήταν στο 67%. Το ψήσιμο στο φούρνο καταγράφεται αυξημένο από 40% σε 46%. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό ατόμων στα οικογενειακά τραπέζια μεταφράζεται σε εκτιμήσεις για αγορές μικρότερες ποσοτήτων, αλλά και την επιλογή διαφορετικών «κοπών» για τα είδη κρέατος από τους καταναλωτές. Το 42% δηλώνει ότι θα αγοράσει αρνί ή κατσίκι από το κρεοπωλείο, ενώ το 31% από το σούπερ μάρκετ. Ένα μειωμένο ποσοστό 9% (έναντι 12% το 2023) δηλώνει ότι θα κάνει πασχαλινό γεύμα στον κλάδο της εστίασης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

11 Σχόλια

  1. Τι ωραια που τα λετε εσεις ΑΚΗ και ΕΚΑΛΙ ΩΤΗ θα φατε αρνι γιατι δουλευετε και εχετε λεφτα ενω οι αλλοι ειναι τεμπελιδες. Σοβαρα ;;; Λες να υπηρχαν δουλειες και να καθομασταν ;;; Εδω οταν ειχαμε δουλεια δουλευαμε αν και μας ετρωγαν τα ενσημα.Τωρα δεν ειναι ευκολο.Μιλατε υπεροπτικα γιατι εσεις εχετε δουλεια και θα φατε το αρνι.Αφου εχετε παρτε και κανενα κιλο να δωσετε σε αυτον που δεν εχει.Αντε να σας δω ξερολες!

  2. Ο κλασικός κλαψιαρης φτωχος γραικυλος που ζει με επιδοματα και 750 ψωροευρο..να δουλέψουν σκληρα
    αν θελουν περισσότερα οι τεμπεληδες ώστε να δημιουργήσουν και να βγάλουν χρήματα!!!όπως είπε και ο τεράστιος Μπιλ Γέιτς “το να γεννηθείς φτωχος δεν είναι δικός σου λάθος,το να πεθάνεις ομως φτωχος ναι,αυτό είναι δικό σου λάθος”” Άιντε πια με το καθε ζηλιαρη φτωχο τεμπελη

  3. Οι τιμές είναι πολύ καλές.Εξαλου πρέπει να φάνε κ οι εραστές.Θελετε δε θέλετε ο Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος.Εαν δε σας αρέσει πάρτε δρόμο κ να μείνουν μόνο οι μετανάστες μας

  4. Aκου εορταστικό ωράριο ! Κανιβαλιστικο ωράριο σαρκοφαγων χριστιανών έπρεπε νά τό αποκαλούμε.

  5. Εγώ δουλεύω έχω λεφτά. Ο βλακας που δεν πάει για δουλειά τα βλέπει όλα ακριβά και κλαψουριζει και τα θέλει τσάμπα

  6. Οι Έλληνες Ορθόδοξοι εορτάζουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου ταπεινά και σεμνά .
    Οι γραικυλοι με Τούρκο τσιφτετέλια και γαρδούμπες .
    Οι μεν πρώτοι έχουν όλα τα ελέη του Κυρίου έχοντας καλεσμένο τον Ανασταντα Ιησού . Οι δε , δεν έχουν τίποτα παρά μονον τις γαρδούμπες και τον δαίμονα της λαιμαργίας .

  7. Υποτίθεται οτι το πάσχα συνδέεται με την ταπεινότητα,την φιλανθρωπιά και την αγνότητα της λύτρωσης..Το μόνο όμως που ενδιαφέρει τους τριχωτούς κοιλαράδες μελαχρινούς και σκουρόδερμους νεο”έλληνες”” ειναι το αρνί,τα αμελέτητα,τα συκωτάκια,τα έντερα συνοδεία ρετσίνας,τουρκικής μπουζουκοκατάστασης και ανατολίτικου μπακλαβά!Για μια ακόμα φορά βγαίνει σώστος ο μεγάλος Φαλμεράυρερ που φώναζε και έγραφε ότι αυτοί δεν είναι Έλληνες !!!και ουδεμία σταγόνα καθαρού ελληνικού αίματος δεν απέμεινε πια στην υπόβαλκανια μπανανία του σουβλακιστάν-καραμπουζουκιστάν

  8. 6% ;;
    Θα κάνεις λόγω για πλαστικό τραπέζι χωρίς τις καρέκλες.
    Όλα τα άλλα αρνιά ,βενζίνες ,δώρα κ.τ.λ εχουν πάρει πάνω 41 % τακάτο.
    Ζήτω η Ελλάδα ! 🎵🎶 ζήτω η θρησκεία 🎵🎵🎵ζήτω η νέα δημοκρατία.

  9. Η… ψτωχεια θελει καλοπεραση! Και μην ξεχνατε και τη καπουτσινια η το εσπρεσακι μετα για χωνεψη! Τωρα ποιος δουλευει ποιον η Κουλαρα εμας η εμεις τη Κουλαρα αλλουνου παπα ευαγγελιο!

  10. Ακριβότερο και νοστιμότερο. Και 1000 ευρώ να πάει το κιλό, την αρνούμπα θα την φάμε. Δεν αφήνουμε τάς παραδόσεις.

  11. Αυτό με τα % όταν το βλέπω, με τρελαίνει!
    Γράψτε με απλά νούμερα αντί να γράφετε ένα τσούρμο, από 5 ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος πήγε 7 ευρώ, πήγε 10 ευρώ.
    Ανέβηκε κατέβηκε λες και όλοι εδώ είναι λογιστές.
    Αν ήταν όλοι λογιστές, δεν θα χρωστάγανε όλοι

Leave a Response