«Ο σαϊτοπόλεμος – Το ζεϋμπέκικο της φωτιάς»

Κοινοποίηση:
ΣΑΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ

Βιβλίο με τίτλο «Ο σαϊτοπόλεμος – Το ζεϋμπέκικο της φωτιάς» έγραψε ο Χρήστος Ζερίτης και ο Σύλλογος Σαϊτολόγων Δήμου Καλαμάτας το προσέφερε στο Δήμαρχο Καλαμάτας με ευχαριστίες.

Το βιβλίο περιλαμβάνει δημοσιεύματα του συγγραφέα στον Τύπο, υλικό από άλλα συναφή δημοσιεύματα και οτιδήποτε άλλο έκρινε ο Χρ. Ζερίτης πως θα έκανε πιο ενδιαφέρον το σχετικό πόνημα. Τα κείμενα διανθίζονται από ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από ιδιωτικές συλλογές. Χορηγός της έκδοσης είναι ο Γιώργος Δημητρούλιας και με τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα στηριχθεί ο Σύλλογος.
Όπως επισημαίνεται από τον Δήμο Καλαμάτας, είναι γνωστό ότι το κόστος του σαϊτοπόλεμου το αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο Δήμος Καλαμάτας, στο σύνολό του.

Κάθε χρόνο, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, στις 8.30, αναβιώνει στη δυτική παραλία της Καλαμάτας, στα παλιά Σφαγεία, το έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Το παράξενο αυτό τοπικό έθιμο ανάγεται αιώνες πίσω, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν οι Έλληνες επέδειξαν ιδιαίτερο ηρωισμό, αλλά και ευρηματικότητα, στις μάχες τους εναντίον των Τούρκων.

Σύμφωνα με τον θρύλο, οι Μεσσήνιοι κατάφεραν να αναχαιτίσουν το ιππικό των Τούρκων κατασκευάζοντας σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά. Οι Τούρκοι ήταν πολύ περισσότεροι σε αριθμό, οι Έλληνες όμως κατάφεραν με το τέχνασμα αυτό να τους κατατροπώσουν.

Για τον σαϊτοπόλεμο, οι συμμετέχοντες χωρίζονται στα λεγόμενα «μπουλούκια», αφού έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους και οπλισμένοι με τις σαΐτες που έχουν οι ίδιοι κατασκευάσει από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους με μπαρούτι. Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο χαίρει μεγάλης εκτίμησης τόσο από τους ντόπιους, όσο και από τους επισκέπτες στην πόλη κατά τις Άγιες Μέρες, καθώς είναι κάτι το ξεχωριστό και λειτουργεί ως ενθύμηση των ένδοξων αγώνων των Ελλήνων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Μ@λακιες. Βγαίνουν 2-3 κατσαπλιαδες μαζί με τα μούλικα μπ@σταρδα τους και πετάνε… “δυναμιτακια” έχουν καταντήσει το Πάσχα να φαίνεται σα ρεβεγιόν.

  2. Αυτά θα σταματήσουν μόνο όταν ακρωτηριαστούν όλοι. Αναμένωμεν..

  3. και πριν κατι χρονια σκοτωθηκε ενας καμεραμαν στην Καλαματα απο αυτη την μ@λακια

    1. Ακριβώς , πρέπει να σταματήσει αυτό το γελοίο κι επικίνδυνο “έθιμο”.

  4. Άντε γαμηθείτε. Τα μισεί αυτά ο Θεός. Θα τον λατρεύσουμε όπως θέλει αυτός, όχι εσείς και οι τράγοι.

Comments are closed.