Ο επίτροπος Δικαιοσύνης καταδίκασε τη χρήση του Pretador στην Ελλάδα

Κοινοποίηση:
eyp

Λίγες ώρες πριν από την παραίτηση Δημητριάδη-Κοντολέοντα, ο επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρέιντερς είχε καταδικάσει τη χρήση του Predator στην Ελλάδα και είχε δηλώσει «ενήμερος» για τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις εις βάρος του Θ. Κουκάκη, στην ερώτησή του προς τον Ντιντιέ Ρέιντερς, ζητούσε να μάθει «αν γνωρίζει η Κομισιόν για τη χρήση του λογισμικού “Predator” στην παρακολούθηση δημοσιογράφου στην Ελλάδα» και «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η περίπτωση».

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης, που έχει βρεθεί και ο ίδιος σε παρόμοια θέση μόλις ένα χρόνο πριν, όταν διαπιστώθηκαν «ενδείξεις παραβίασης» των προσωπικών και επαγγελματικών συσκευών του, καθώς και άλλων τηλεφώνων που χρησιμοποιούν υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απάντησε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Ε.Ε. διαθέτει νομοθεσία για την αντιμετώπιση της παράνομης παρακολούθησης και την προστασία του απορρήτου. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις εποπτικές τους εξουσίες για να διερευνούν ενδελεχώς τυχόν ισχυρισμούς σχετικά με κατασκοπευτικό λογισμικό. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή των εν λόγω συστάσεων».

Σχολιάζοντας την απάντηση του επιτρόπου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που είναι επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνει:

«Η ηχηρή απάντηση του Επιτρόπου λίγες ώρες πριν την παραίτηση Δημητριάδη, έρχεται να συμπληρώσει τις καταιγιστικές αποκαλύψεις και τη διεθνή κατακραυγή για το σκάνδαλο παρακολούθησης δημοσιογράφων και πολιτικών μέσω του Predator. Η αναγκαστική αποδοχή της παραίτησης από τον Μητσοτάκη αποκαλύπτει την εμπλοκή του Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις βαριές του ευθύνες και να εξηγήσει τους λόγους της παραίτησης του πιο στενού του συνεργάτη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ένας γ@μημένος εισαγγελέας θα επέμβει; Επίσης και ποιος μας λέει οτι κι εμας απλους πολίτες οτι δεν μας παρακολουθούν;;που θα βρούμε το δίκιο μας;

Comments are closed.