Ο Ερντογάν αλλάζει την ιστορία της Κύπρου-Σκοπός των Τούρκων η άλωση του νησιού και της Τουρκοκυπριακής νεολαίας

Κοινοποίηση:
Erdogan_Cyprus_mosque_visit

Μια σχετικά πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων, έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες για μια νέα ώθηση σε έναν ιστορικό ρεβιζιονισμό, με ένα μείγμα τουρκικού εθνικισμού και πολιτικού Ισλάμ, τα οποία οδηγούν σε αναθεώρηση της ιστορίας της Κύπρου.

Σύμφωνα με πηγές, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία για την προώθηση της έρευνας για την ιστορία στο νησί κατά την προ-οθωμανική, οθωμανική και σύγχρονη περίοδο.

Το άρθρο 14 της σχετικής συμφωνίας, ορίζει ότι «τα δύο μέρη θα καταβάλουν προσπάθειες να οργανώσουν αμοιβαία, ακαδημαϊκές συναντήσεις και θα προετοιμάσουν και δημοσιεύσουν επιστημονικές δημοσιεύσεις από ειδικούς προκειμένου να ερευνήσουν επιστημονικά την ιστορία της κυπριακής ιστορίας στην προ-οθωμανική περίοδο, την Οθωμανική περίοδο και την περίοδο αργότερα».

Το κείμενο προκάλεσε ανησυχίες σε ορισμένους στην αντιπολίτευση στην Τουρκία για το εάν η ισλαμιστική κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι εθνικιστές και νεοεθνικιστές σύμμαχοί του έχουν ξεκινήσει τον ιστορικό ρεβιζιονισμό στην Κύπρο.

«Δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς αποσκοπούσε στη συνεργασία στο Άρθρο 14», σχολίασε ο Ahmet Ünal Çeviköz, βουλευτής από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην διπλωμάτης, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το κείμενο της συμφωνίας στο κοινοβούλιο.

«Εννοώ, ότι φαίνεται μια προσπάθεια να ξαναγράψουμε την ιστορία στην Κύπρο», προειδοποίησε ο ίδιος.

Η συμφωνία υπεγράφη στην Άγκυρα στις 13 Φεβρουαρίου 2020 από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού του KKTC Ναζίμ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Ισχύει για πέντε χρόνια με αυτόματη ανανέωση για μια ακόμη πενταετία.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να προωθήσει τη φλογερή πολιτική ισλαμιστική ιδεολογία του στη βόρεια κατεχόμενη πλευρά του νησιού, με την κατασκευή τζαμιών, την πρόσληψη περισσότερων ιμάμηδων και την υποστήριξη οργανώσεων που είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα άρθρο που ορίζει τη χρήση του Ινστιτούτου Yunus Emre (YEI), του βραχίονα πολιτιστικής προπαγάνδας της τουρκικής κυβέρνησης, για την προώθηση των Τουρκοκυπρίων σε όλο τον κόσμο.

Η Τουρκία έχει ιδρύσει 64 ΜΚΟ YEI σε 53 χώρες και χρησιμοποιεί πρεσβείες και προξενεία για να καλύψει το κενό σε χώρες όπου η οργάνωση δεν έχει μέλη της.
Η διάταξη αυτή, προκάλεσε κριτική από την αντιπολίτευση σχετικά με το γιατί η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δικό της πολιτιστικό ινστιτούτο για την προώθηση αλλαγής της ιστορίας στην Κατεχόμενη Κύπρο, όταν υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει την ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητο κράτος.

Το τουρκικό καθεστώς την ίδια στιγμή, “στήνει” μεθοδικά ένα τεράστιο δίκτυο βάσεων μη επανδρωμένων εναερίων αεροσκαφών ( και σε λίγο και σκαφών) γύρω από την ελληνική και κυπριακή επικράτεια με σκοπό τον εκβιασμό του ελληνισμού για να πετύχει αναίμακτα τα προκλητικά σχέδια του σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Με τον τουρκικό στρατό στα Κατεχόμενα να είναι υπερεξοπλισμένος στην στεριά,  την δυνατότητα χρήσης δεκάδων εξοπλισμένων με πυραύλους MAM-L μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων BAYRAKTAR και AKINCI στον αέρα, καθώς και με “παγίδες” τουρκικών πολεμικών πλοίων στην θάλασσα, η Τουρκία εισέρχεται στο τελικό στάδιο πρόκλησης κατά του ελληνισμού.

Πηγή: nationalpost.com.cy/

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: