Ο ΕΦΚΑ «τιμωρεί» τη διαφορά ηλικίας στα ζευγάρια: Η νέα εγκύκλιος για τις συντάξεις χηρείας

Κοινοποίηση:
εφκα

«Ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας για ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου μειώνεται στην περίπτωση που η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποθανόντος και του επιζώντος συζύγου είναι μεγαλύτερη των 10 ετών, αφαιρουμένου του χρονικού διαστήματος του γάμου.

Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ αποβιώσαντος και συζύγου, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από 10 έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου, υφίσταται μείωση για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, που καθορίζεται σε:

1% για τα έτη από το 10ο έως και το 20ό έτος,
2% για τα έτη από το 21ο έως και το 25ο έτος,
3% για τα έτη από το 26ο έως και το 30ό έτος,
4% για τα έτη από το 31ο έως και το 35ο έτος,
5% για τα έτη από το 36ο και άνω
Για παράδειγμα:

θανών σύζυγος ηλικίας 80 ετών και επιζών σύζυγος ηλικίας 45 ετών, με πενταετή γάμο, ο οποίος έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο επιζών σύζυγος θα λάβει το 40% της σύνταξης του θανόντος.

Παράλληλα, με το Ν. 4499/2017 θεσμοθετήθηκε η χορήγηση αυτοτελούς κατωτάτου ορίου σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο στην περίπτωση που η σύνταξη του είναι μικρότερη του κατωτάτου ποσού του αντίστοιχου προς το χρόνο ασφάλισης του θανόντα.

Ως κατώτατο ποσό σύνταξης λόγω θανάτου ορίστηκε το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης του για 20 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή τα 384 ευρώ.

Εάν ο θανών είχε λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλισης, το ποσό των 384 ευρώ μειώνεται κατά 1,25% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης.
Εάν ο χρόνος ασφάλισης του θανόντα είναι μικρότερος των 15 ετών χορηγείται ως κατώτατο ποσό τα 360 ευρώ που αντιστοιχεί σε 15 χρόνια ασφάλισης.
Στις περιπτώσεις που, λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας μεταξύ του αποθανόντος και του επιζώντος συζύγου, προκύπτει κάποιο ποσό σύνταξης μικρότερο του κατωτάτου ορίου, αλλά όχι αρνητικό, ο επιζών σύζυγος θα δικαιούται ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί στο κατώτατο όριο των προαναφερθέντων διατάξεων.

Στην περίπτωση, όμως, που προκύπτει μηδενικό ποσό σύνταξης λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας μεταξύ του αποθανόντος και του επιζώντος συζύγου, θα εκδίδεται μεν απόφαση συνταξιοδότησης, η οποία θα αναγνωρίζει το δικαίωμα σε σύνταξη, πλην όμως δεν θα καταβάλλεται ποσό σύνταξης.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Σύμφωνα με την ρύθμιση αυτή, τα παραδείγματα με τις πόρνες που αναφέρονται, συμψηφίζονται κι εξισώνονται με την έντιμη συμβίωση των προγόνων μας, λόγω διαφοράς ηλικιών μεταξύ του ζεύγους. Ο νομοθέτης συνθέτει αυτό που επιθυμεί, εν προκειμένω, την προσβολή της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ ανδρός και γυναικός. Αν στόχευε αυτό που αναφέρετε, θα καθονόμαζε τις κυρίες αυτές. Αλλά τί κάνει, περιορίζει την επιλογή συζύγων μικρότερο πεδίο αναφοράς. Αν είχε ηθικό έρεισμα, θα προέβλεπε point system στους γάμους μεταξύ Ελλήνων και επίβουλων αλλοδαπών. Το οικονομικό είναι πρόσχημα, ο στόχος είναι η βλάβη αναπαραγωγής των Ελλήνων.

  2. Καλά κάνουν και αυτό έπρεπε να είχε αρχίσει νωρίτερα. Ξέρουμε τι γίνεται με τις Ουκρανίδες Γεωργιανές Βουλγάρες κλπ. Πλευρίζουν τα γεροπαραλημέντα τους πουλάνε έρωτες και μετά από λίγα χρόνια όταν αποδημήσουν παίρνουν την σύνταξη και κάνουν τη ζωάρα τους με νεώτερους. Είναι γνωστά αυτά.

  3. ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙ, ΑΠΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.
    ΚΑΛΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ 80ΡΗΔΩΝ ΚΑΙ 40ΡΗΔΩΝ

  4. Ε όχι και τιμωρεί…φυλακη θέλουν, 80 με 40 , βιαγκρα και άντε παππού να πάρουμε την σύνταξη από το ηλίθιο κράτος… όλο το πουταναριο των Βαλκανίων έχει ξεκανει τους γεροξεκουτηδες …

Comments are closed.