Ο Αμερικανός που φυλακίστηκε στην Τουρκία, δραπέτευσε κολυμπώντας στην Ελλάδα και η ιστορία του έγινε ταινία

Κοινοποίηση:
φφ

Εξπρές του Μεσονυχτίου: Το 1970 ο Αμερικανός φοιτητής Μπίλι Χέιζ συνελήφθη από τις αρχές της Τουρκίας για λαθρεμπόριο. Είχε ξεκινήσει να εμπορεύεται μαριχουάνα από την άνοιξη του 1969. Αγόραζε χασίς σε χαμηλές τιμές από την Τουρκία και τα πουλούσε υψηλότερα στην Αμερική. Ήταν το τέταρτο ταξίδι του στην Κωνσταντινουπολη. Πάνω του βρέθηκαν δύο κιλά χασίς και τον συνέλαβαν. Καταδικάστηκε σε 4 χρόνια και 2 μήνες φυλάκισης και οδηγήθηκε στις φυλακές Σαγκμαλιτσάρ.

Εξπρές του Μεσονυχτίου: Απόδραση

Πενήντα τέσσερις ημέρες πριν αποφυλακιστεί, το Ανώτατο Δικαστήριο της Άγκυρας επανεξέτασε την υπόθεση του και μετέτρεψε την ποινή του σε τριάντα χρόνια. Πλέον, η μόνη του επιλογή ήταν η απόδραση. Μεταφέρθηκε μετά από δωροδοκία στη φυλακή του Βοσπόρου. Από εκεί κατάφερε να διαφύγει με βάρκα στην Τουρκία.

Στη συνέχεια άλλαξε την εξωτερική εμφάνισή του και κατευθύνθηκε στα Ελληνικά σύνορα. Εκεί, πιάστηκε από Έλληνες στρατιώτες. Μετά από τρεις εβδομάδες απελάθηκε στη Φρανκφούρτη και επέστρεψε στην Αμερική. Τότε, έγραψε και το βιβλίο του, με τίτλο, «Το εξπρές του Μεσονυχτίου».

«Εξπρές του Μεσονυκτίου: Η ταινία

Ο Όλιβερ Στόουν διάβασε την αυτοβιογραφία του και έπειτα από συνάντησή τους, έγραψε ένα κινηματογραφικό σενάριο. Τα σενάρια πραγματοποιήθηκαν στη Μάλτα. Η ταινία προβλήθηκε στην Τουρκία, το 1992.

Η ταινία περιείχε σκηνές βίας και σεξουαλικής κακοποίησης που σόκαραν το κοινό. Ο Χέιζ βίωσε εξαθλίωση και βία στη φυλακή. Ποτέ δεν έκοψε γλώσσα φυλακισμένου, όπως στο σενάριο και φυσικά δεν σκότωσε κάποιον στη φυλακή.

Το «Εξπρές του Μεσονυχτίου» θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν τη δεκαετία του ’70. Καλύτερη σκηνή αποτελεί εκείνη στο δικαστήριο, όταν ο Χέιζ απευθύνθηκε στους διοκαστές.

Στην πραγματικότητα, ο Χέιζ τους είχε πει, μετά την απόφαση του δικαστηρίου «Το μόνο που έχω να κάνω είναι να σας συγχωρήσω». Αντίθετα, στην ταινία ο ηθοποιός φώναζε «Είστε ένα έθνος από γουρούνια».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Κακώς τους είπε έθνος γουρουνιών,,,,,,Έπρεπε να τους πει έθνος-παράσιτο της ανθρωπότητας……Πάντος η συγκεκριμένη είναι ταινιάρα με μοναδική μουσική και με ελληνικές συμμετοχές στο καστ……

  2. Okay, σκατόφάρα οι Τούρκοι, αλλά έλεος πια με τον καλό, αδικημένο Αμερικάνο έμπορο ναρκωτικών και τις κακές δυνάμεις του νόμου.
    Όπως ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ στο έργο, ήταν το τέταρτο ταξίδι για προμήθεια ναρκωτικών προκειμένου να τα πουλήσει και να σκοτώσει άλλα παιδάκια (πάντα με καλοσύνη, ταπεινότητα και όντας αδικημένος από το κακό νόμο).

    1. Δει κάποιον να πεθάνει απο χόρτο όχι βέβαια πως είναι σωστό να καπνίζεις μαριχουανα. Αλλά και πάλι οι Τούρκοι ήθελαν να του ρίξουν 30 ολόκληρα χρόνια αν είναι δυνατόν. Εδώ στην Ελλάδα 30 χρόνια δεν σου ρίχνουν ακόμη και φόνο να έχεις κάνει. Οπότε πολύ σωστά έκανε και την κοπανησε ο Αμερικανος.

      1. Έχεις δει όμως άλλους να πεθαίνουν από μαστούρη που βγήκε στο δρόμο κ οδήγησε? Ή από αλλόκοτο εγκεφαλικά εξαιτίας του χόρτου, που σκότωσε χωρίς λόγο κάποιον?
        Σταματήστε να παρουσιάζετε το χόρτο ως αθώο. Εκτός από τα παραπάνω, είναι η πύλη για τη χρήση χειρότερων ναρκωτικών.
        Όσο για τον καλομαθημένο Αμερικανό, του έδωσαν μόνο 4 χρόνια εκείνη την εποχή για κιλά ναρκωτικών???
        Σοβαρά? Έχω δει την ταινία. Είχαν λαδώσει δικαστικούς κ έφαγε τόσο λίγο.

        1. Εντάξει να βάλουν όπως λες τον καλομαθημενο Αμερικανο φυλακή. Αλλά σίγουρα δεν είχαν κανένα δικαίωμα να το βασανίζουν απο πάνω οι Τουρκαλαδες στις τριτοκοσμικες φυλακές τους. Επίσης κάνεις λάθος για τα 4 χρόνια που του έριξαν. Στην αρχή ήταν 4 και μετά οι Τούρκοι δικαστές του έριξαν 30! Έλεος δηλαδή Έλληνες να παίρνουν το μέρος των βαρβάρων και απολιτιστων Τουρκαλαδων.

  3. Μαχητής και μάγκας ο Αμερικανος σιγά μην περίμενε δικαιοσύνη απο τους ανατολίτες Τουρκαλαδες. Αν βέβαια αυτό γινόταν σήμερα μπορεί να τον γυρίζαμε και πίσω στην Τουρκία τον Αμερικανο αφού δεν είναι Πακιστανοαφγανος ψευτο-προσφυγας. Και μέχρι και συγνώμη να ζητούσαν απο τον Σουλτάνο οι Τσιπροκουληδες που τον δεχτήκαμε στο Ελλαδισταν.

Comments are closed.