Ούτε τα προσχήματα: Στην Κίνα αντιγράφουν μέχρι και την Harley-Davidson

Κοινοποίηση:
ΚΙΝΑ

Δεν έχουν ιερό και όσιο οι κινεζικές εταιρίες που αντιγράφουν θρυλικά σχήματα και σχέδια. Ακόμη και κινητήρες.

 

Για το περιβόητο copy-cat ίσως να έχετε ακούσει. Αφορά τις περίφημες αντιγραφές κλασικών σχημάτων ή ακόμη και νέων μοντέλων από κινεζικές εταιρείες. Οι οποίες καταφεύγουν με θράσος στη συγκεκριμένη λύση από τη στιγμή που η κινεζική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα ελαστική σε τέτοιου είδους θέματα.

Έτσι, αν μία εταιρεία όπως η Porsche ή η Land Rover κινηθούν νομικά για πνευματικά δικαιώματα αυτό που κερδίζουν είναι να μη εξαχθούν τα μοντέλα «μαϊμούδες» και να διατίθενται αποκλειστικά στην εσωτερική αγορά της μεγάλης ασιατικής χώρας.

Ωστόσο, οι Κινέζοι δεν σταματούν μόνο στα αμαξώματα και τα σχήματα αλλά αντιγράφουν ακόμη και κινητήρες. Και δε μιλάμε για κάποιο συνηθισμένο σύνολο αλλά για τον εμβληματικό Evolution V-Twin της Harley-Davidson. Και όπως μπορείτε να δείτε ο δικύλινδρος των 1.200 κυβικών είναι ένα πιστό αντίγραφο του κλασικού V2 της Sportster που είχε λανσαριστεί το 1986.

Πέρυσι λανσαρίστηκε το Sportster S και ο Evolution αντικαταστάθηκε από τον Revolution Max 1250T λόγω των κανονισμών του Euro. Ωστόσο, στις ΗΠΑ το Evo συνεχίζει να παλινδρομεί στις Sportster 883 και Forty-Eight.

Και ενώ η Harley διατηρεί στη ζωή τον αερόψυκτο V2 για 36 χρόνια η κινεζική Shineray τον αντιγράφει πλήρως στα 1.200 κυβικά και με 60 ίππους. Και πολλές μαϊμούδες μαζί, θα προσθέταμε…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΑΣ ΡΙΞΟΥΝ DONG-FENG 41 ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΟΛΑ

Comments are closed.