Οι νέοι να επιστρέψουν στην Πόλη!

Κοινοποίηση:
ΡΩΜΙΟΙ

Πρόγραμμα παλιννόστησης «Ελπίς» για να διατηρηθεί ο ελληνικός πληθυσμός που μετά βίας φτάνει τα 2.000 άτομα
Για το πρόγραμμα παλιννόστησης «Ελπίς», που έχει ως στόχο να επιστρέψουν οι νέοι στην Κωνσταντινούπολη, και για τις συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινότητα, σε ένα κλίμα τεταμένο που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα τη σχέση Τουρκίας και Ελλάδας, μίλησαν ομογενείς από την Πόλη σε ημερίδα με τίτλο «Οι Ρωμιοί της Πόλης – Το χθες, το σήμερα, το αύριο» που διοργάνωσε η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος.

Μίλησαν, επίσης, για το δημογραφικό πρόβλημα αλλά και για τα αισιόδοξα μηνύματα που γεννά η αύξηση των μαθητών στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως, στο πλαίσιο της έκθεσης «Τα Σεπτεμβριανά του 1955 μέσα από τον φακό του Δημητρίου Καλούμενου».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι το Δημογραφικό. “Ελπίς” είναι το πρόγραμμα παλιννόστησης για τους νέους που πρέπει να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ και πέντε χρόνια συγκεντρώνουμε νέους, τούς εκπαιδεύουμε γύρω από τις συνθήκες διαβίωσης στην Κωνσταντινούπολη, μαθαίνουν τούρκικα, για να είναι έτοιμοι να ζήσουν στην πόλη», εξήγησε ο γενικός γραμματέας Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαος Αναγνωστόπουλος.

«Βιολογικά τελειώνουμε»
Διευκρίνισε, δε, ότι οι συγκεκριμένοι νέοι έχουν λάβει Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγοι και γιατροί, από όλα τα επαγγέλματα, και ο στόχος είναι «να μπορέσουμε τουλάχιστον πέντε έξι νέοι κάθε χρόνο να επιστρέφουν, να εγκαθίστανται στην πόλη, να τους βοηθήσουμε να βρουν κατοικία, δουλειά στην Κωνσταντινούπολη, να χρηματοδοτήσουμε την αρχή, τουλάχιστον για έναν χρόνο, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, με στόχο να παραμείνουν εκεί και να αυξηθεί ο πληθυσμός, γιατί βιολογικά τελειώνουμε».

«Είμαστε 2.000 Έλληνες. Εάν δεν υπάρξει αυτή η παλιννόστηση των νέων, αυτό το πρόγραμμα που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε δεν έχει ελπίδα, δηλαδή το Δημογραφικό τα λέει όλα από μόνο του. Στην ακμή του πληθυσμού, το 1922-23, όταν ιδρύθηκε το τουρκικό κράτος, οι Έλληνες ήταν 130.000-140.000. Σήμερα είναι μόνο 2.000 και αυτό είναι το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Ανακοινώθηκε, επιπλέον, ότι στο Ζωγράφειο Λύκειο, για πρώτη φορά φέτος, οι μαθητές είναι πάνω από 60, ενώ συνήθως ήταν 40 με 50, κάτι επίσης ελπιδοφόρο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Να έρθουν στην Κων σταντινούπολη να τους σφάξει ο τούρκος; Πληρωμένοι από τους
    τούρκους είστε να λέτε αυτά τα πράγματα εναντίον του ελληνισμού; Να πάρουμε τις χαμένες πατρίδες να έρθουν οι έλληνες εκεί. Τόσο πολύ έχετε εκτουρκισθεί;

  2. Εγω λεω να ξεκουμπιστειτε κι εσεις οι λιγοι που μεινατε και να παρουν το μπουλο ολοι οι μουσουλμανοι που ζουν ζωη χαρισαμενη σε ξανθη και κομοτηνή.
    Να κανουν τι οι νέοι μας στην ινστανμπουλ πλεον;

  3. Επιστροφή στην Πόλη σημαίνει παλινοστηση των Ελλήνων κατοίκων της…αυτό μόνο με την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό μπορεί να γίνει….
    Αν πάνε τώρα κάποιοι θα τους εκδιώξουν όπως έγινε και πριν….
    Συγκατοίκηση με Τούρκο και μουσουλμανο δεν γίνεται….

  4. Δηλαδή να μπουν μόνοι τους στο στόμα του λύκου;

  5. Να επιστρέψουν μόνο μαζί με τον Ελληνικό στρατό, όχι για να μάθουν τούρκικα και να γίνουν γενίτσαροι.

Comments are closed.