Οι κατακόμβες της Μήλου, το τρίτο ιερότερο χριστιανικό μνημείο στον κόσμο

Κοινοποίηση:
katakombes

Η Μήλος, ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων, αν και είναι διασημότερη για το αρχαίο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, είναι επίσης η τοποθεσία των κατακόμβων που αφηγούνται την τραγική ιστορία των πρώτων Χριστιανών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αρχαιολόγους και ιστορικούς, οι κατακόμβες της Μήλου που προκαλούν δέος έχουν χρησιμεύσει ως νεκροταφείο 7.000-8.000 χριστιανών, καθιστώντας την τοποθεσία το τρίτο ιερότερο παλαιοχριστιανικό μνημείο, μετά τους Αγίους Τόπους και τις κατακόμβες της Ρώμης.

Οι κατακόμβες είναι ένα υπόγειο δίκτυο με τρεις θαλάμους, πέντε διαδρόμους και έναν ταφικό θάλαμο. Το δίκτυο έχει μήκος 184 μέτρα, το ύψος των διαδρόμων φτάνει τα 2,5 μέτρα και το πλάτος κυμαίνεται από 80 εκατοστά έως 5 μέτρα.

 

katakombes2

 

Οι κατακόμβες της Μήλου χρησιμοποιήθηκαν ως τάφοι για τους πρώτους χριστιανούς

Σε όλη την περιοχή με τις στοές και τις σπηλιές υπάρχουν λαξευμένες καμάρες, στο εσωτερικό των οποίων βρίσκονται οι ταφικοί θάλαμοι.

Οι περισσότερες καμάρες είναι ασβεστωμένες ενώ στις γωνίες σώζονται ακόμη ίχνη κόκκινου χρώματος. Στον πίσω τοίχο υπήρχαν επιγραφές που δυστυχώς δεν έχουν αντέξει στη φθορά του χρόνου.

Ωστόσο, έχουν βρεθεί κάποια σύμβολα όπως «ΕΝ ΚΟ» που σημαίνει «Εν Κυρίω».

Υπάρχει επίσης ένας τάφος σκαμμένος στο βράχο, που ονομάζεται «Ο τάφος του μάρτυρα», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τις λειτουργίες των χριστιανών της εποχής. Μια επιγραφή μαρτυρεί ότι εκεί βρισκόταν ο τάφος μιας γυναίκας με το όνομα «Στεφανίδα», κόρης του Μίλωνα.

Ήταν κυρίως νεκροταφείο αλλά χρησιμοποιήθηκε κι ως τόπος λατρείας που τελικά θάφτηκε κάτω από βράχους και χώματα μετά από σεισμό τον έκτο αιώνα μ.Χ.

Η ιστορία των κατακομβών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ορυχεία του νησιού, τα οποία άκμασαν τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Οι αγορές της Ρώμης ήταν ο βασικός πελάτης για μεταλλεύματα και άλλα υλικά που παρήγαγε η πλούσια γη του κυκλαδίτικου νησιού.

Χιλιάδες σκλάβοι, που ήταν ως επί το πλείστον νεοπροσληφθέντες χριστιανοί Έλληνες, δούλευαν στα έγκατα της γης νύχτα και μέρα (για λογαριασμό Εβραίων εμπόρων), και οι καπετάνιοι αναλάμβαναν τη μεταφορά του φορτίου, το οποίο περνούσε απευθείας από την είσοδο του χωριού Προβατάς στο λιμάνι του Κλήματος.

Οι σκλάβοι κατασκεύασαν και τις υποδομές του νησιού της Μήλου, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου θεάτρου.
Το 1927, ο Έλληνας ιστορικός Γεώργιος Σωτηρίου βρήκε μια αναπαράσταση του συμβόλου του ψαριού, ενός παλαιοχριστιανικού μυστικού συμβόλου που προέρχεται από την ελληνική λέξη ΙΧΘΥΣ που σχηματίζει το ακρωνύμιο του «Ιησούς Χριστός, Θεού Υιος, Σωτήρας».

greekreporter

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΟΙ Εβραίοι μας μισούν εδώ αι αιώνες. @δόλφε μας λείπεις !!!

  2. Ο Προβατάς είναι ένας συνοικισμός στην νότια πλευρά της Μήλου, και δεν εχει καμμία σχέση με το Κλήμα.

Comments are closed.