Οι επόμενες 12 μέρες – Θέλει ο Ερντογάν πόλεμο; Αυτή είναι η απάντηση

Κοινοποίηση:
1

Ο διεθνής παράγοντας και το μήνυμα στην Αίγυπτο…


Είναι προφανές πως το θέμα του ORUC REIS αποτελεί μια πρώτη βολιδοσκόπηση για τις αντιδράσεις της Ελλάδας αλλά και του λεγόμενου διεθνούς παράγοντα (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία).

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, δεν δείχνει να είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας, ένα θερμό επεισόδιο. Αυτό γιατί μέχρι σήμερα, μέσω της καταναγκαστικής πολιτικής και της απειλής χρήσης βίας, η γείτονα έχει αποκτήσει στρατηγικά πλεονεκτήματα στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό θα δοκιμάσει, ενδεχομένως, και με την Ελλάδα.
Εκτιμάται, λοιπόν, πως η Τουρκία, σε πρώτη φάση, θα εξετάσει τις αντοχές και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας με μεγάλη προσοχή, κλιμακώνοντας τις ενέργειές της ανάλογα με τα γεγονότα. Βέβαια δεν πρέπει ποτέ να αποκλειστεί το όποιο ατύχημα-απρόοπτο, από το οποίο θα πυροδοτηθεί σύγκρουση.

Υπό νορμάλ, όμως, συνθήκες, από το να προκαλέσει ανοικτά την Ελλάδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην οποία βρίσκονται πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις, πιθανόν η Άγκυρα να αρχίσει σεισμικές έρευνες, αν αρχίσει, σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία έχει συμπεριλάβει στην NAVTEX που εξέδωσε, σε αντίθεση με την αιγυπτιακή, την οποία απλά αγγίζει, θέλοντας να εκφοβίσει το Κάιρο και να μην προχωρήσει σε οριοθέτηση με την Αθήνα.

Στην περίπτωση, όμως, απουσίας ισχυρής διεθνούς αντίδρασης και αποφασιστικότητας εκ μέρους της Ελλάδας, τότε η Άγκυρα ίσως προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κενό.

Εντούτοις, η προκλητικότητα του Ερντογάν δεν πρέπει να ταυτίζεται με την παραφροσύνη. Δεν είναι τρελός ή παράφρων. Ο «Σουλτάνος» και οι ισλαμιστές του γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως απέναντί τους δεν βρίσκονται οι Κούρδοι της Συρίας ή ο Χάφταρ, αλλά η Ελλάδα. Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, και οι δύο πλευρές θα υποστούν απώλειες.

Η διαφορά, ωστόσο, είναι πως η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της αξιοπρέπεια. Αντίθετα, το ισλαμικό καθεστώς στην Τουρκία μπορεί να αντέξει τους εσωτερικούς και διεθνείς κλυδωνισμούς των απωλειών που θα υποστεί μετά και από το στραπάτσο στον Έβρο;

Στην ελληνική κυβέρνηση, πάντως, αναμένουν ότι τις επόμενες 12 ημέρες, μέχρι τις 2 Αυγούστου, θα εξελιχθεί ένας ιδιότυπος πόλεμος νεύρων από την τουρκική πλευρά και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Προσωπικώς, πέραν της αυριανής, 24ης Ιουλίου, σας αναφέρω καί κάποιες άλλες ημερομηνίες, χάριν γονίμων προβληματισμών σας, περί του πότε θα μπορούσε ο Ερντογάν να επέλεγε την διεξαγωγήν ενός γενικευμένου Ελληνοτουρκικού πολέμου, με τη σχετική σημασία τους.
    (1) 1η Αυγούστου: Εκείνην την ημέραν, το 1.571μ.α.χ.χ., στη διάρκεια του Ενετοθωμανικού πολέμου, οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Αμμόχωστο καί ολοκλήρωσαν έτσι την κατάληψη της Κύπρου.
    (2) 19η Αυγούστου: Εκείνην την ημέραν, το 1.071μ.α.χ.χ., οι Σελτζούκοι υπό τον σουλτάνον Αλπ-Αρσλάν, νίκησαν τους Βυζαντινούς στο Μαντζικέρτ.
    (3) 26η Αυγούστου: Εκείνην την ημέραν, με το νέο ημερολόγιο, το 1.922μ.α.χ.χ., διεσπάσθη το Ελληνικό μέτωπο στη Μικρά Ασία.
    (4) 30ή Αυγούστου: Ημέρα εορτασμού της Τουρκικής νίκης καί του αρχιστρατήγου (=Κεμάλ).
    Αλλά επειδή ο Ερντογάν, κατά πάσαν πιθανότητα, δεν θα προχωρήσει με τον Τουρκικόν εθνικισμόν, αλλά με τον πανισλαμισμόν, όπως πολιτεύεται ως τώρα, τότε υπάρχει ένα όλως διάφορον ενδεχόμενον. Αυτό είναι μία γενική επίθεση της Τουρκίας το τριήμερον 29-31 Ιουλίου. Επειδή μπορεί να διερωτηθείτε πώς γίνεται να το θεωρήσει κάποιος λογικόν κάποιος Έλληνας, επισημαίνω ενημερωτικώς, ότι το 903μ.α.χ.χ., οι Άραβες μουσουλμάνοι, με αρχηγό τους τον εξωμότη Λέοντα Τριπολίτη, επετέθησαν αιφνιδιαστικώς την 29ην Ιουλίου 903μ.α.χ.χ. καί μετά τριήμερον πολιορκίαν κατέλαβαν την Θεσαλονίκην την 31ην Ιουλίου 903μ.α.χ.χ., αιχμαλωτίζοντας πολλές χιλιάδες κατοίκων. Σχετικώς, το πλήρες ιστορικόν της αλώσεως της Θεσσαλονίκης από τους Άραβες, καταγράφει ο Ιωάννης Καμενιάτης/Καμινιάτης, σε σχετικό έργο του, εκδοθέν πρό ετών εν Ελλάδι, εκ των εκδόσεων “Άγρα”. Αυτά όλως ενημερωτικώς. Τα συμπεράσματα δικά σας.-

  2. ελα ρε κανε την μαγκια σου αλλιως εισαι μεγαλος πουστης ερντογαν …..σε περιμενουν η εφεδριες θα σου σκισουμε τον πατω βρωμιαρη δοιλε……ολοι μαζι οταν κουνιθει ασραπιαια στα χαρακωματα και οπου αλλου μπωρειτε…δεν κραταμε αιχμαλωτους ουτε παραδινωμαστε…μωλον λαβε…..

  3. Τι να θέλει ο γύφτος….. Εμείς δεν μασάμε… Στην Μογγολια θα τον στείλουμε τον γενιτσαρο…

Comments are closed.