Οι Παλαιστίνιοι ζουν «το πιο μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας τους» – Απελπιστική η κατάσταση

Κοινοποίηση:
ΓΑΖΑ

Βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που εντείνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τον επικεφαλής της UNRWA να λέει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολη η παροχή βοήθειας στους κατοίκους του θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις αεροπορικές επιδρομές την Πέμπτη, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις πως η υπομονή του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ, των ΗΠΑ, εξαντλείται. «Θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα – θα διαρκέσει περισσότερο από αρκετούς μήνες – αλλά θα κερδίσουμε και θα τους καταστρέψουμε (σ.σ. την Χαμάς» είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Ο πόλεμος μαίνεται πλέον σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα, προκαλώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου. Τουλάχιστον 18.787 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 50.897 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασράφ αλ-Κούντρα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις κάλεσαν την Πέμπτη τους ανθρώπους στη Γάζα να μετακινηθούν από περιοχές της Χαν Γιουνίς σε καταφύγια εκτοπισμένων για να «διασφαλίσουν την ασφάλεια» τους. Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά μηνυμάτων μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον Ισραηλινό Στρατό που έλεγε στους Παλαιστίνιους να φύγουν από το ένα μέρος στο άλλο για να αποφύγουν την ισραηλινή επίθεση κατά της Χαμάς.

Στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιχείρησης, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το CNN, η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ εντείνονται, με αξιωματούχος του Λευκού Οίκου να εφιστούν την προσοχή στον αυξανόμενο αριθμό Παλαιστινίων που σκοτώνονται από τα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε για «βομβαρδισμούς στα τυφλά» και προειδοποίησε πως το Ισραήλ διατρέχει κίνδυνο να «απολέσει» την υποστήριξη της Δύσης.

«Θέλουμε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει (…) όμως δεν θεωρούμε ότι θα ήταν προς τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα ασφαλείας οποιουδήποτε στην περιοχή να σταματήσει η επιχείρηση τώρα», καθώς «οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ θα συνεχίζονταν», δήλωσε χθες κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ.

Χωρίς να σταματήσει τα πλήγματα στη Γάζα, το Ισραήλ πρέπει να βρει τρόπο να μειώσει την έντασή τους, υπέδειξε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που αναμένεται να έχει σήμερα και αύριο στην Ιερουσαλήμ συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και άλλα μέλη της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ. Κάτι που σημαίνει πως «πρέπει να κατευθυνθεί σε διαφορετική φάση από το είδος (επιχειρήσεων) υψηλής έντασης που βλέπουμε σήμερα», πρόσθεσε τοποθετούμενος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε εκδήλωση που οργάνωσε η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας που συντονίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας (ODNI), το 40 ως 45% των 29.000 βομβών αέρος-εδάφους που έριξε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν «κατευθυνόμενα» πυρομαχικά, με άλλα λόγια δεν επρόκειτο για πλήγματα ακριβείας, μετέδωσε το CNN, που επικαλέστηκε τρεις πηγές του εν γνώσει του περιεχομένου του συγκεκριμένου διαβαθμισμένου εγγράφου.

«Οι συνομιλίες (σ.σ. που θα γίνουν σήμερα και αύριο στην Ιερουσαλήμ) είναι εξαιρετικά σοβαρές», τόνισε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του ΣΕΑ του Λευκού Οίκου, εξηγώντας πως ο κ. Σάλιβαν σκοπεύει να τονίσει πως χρειάζεται να γίνονται «πιο χειρουργικά» πλήγματα, να αυξηθεί το επίπεδο της «ακρίβειας» των βομβαρδισμών για να «μειωθούν οι απώλειες στις τάξεις των αμάχων».

Αντιμέτωποι με βομβαρδισμούς, πείνα και αρρώστιες οι κάτοικοι της Γάζας
Στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή υπό ισραηλινό αποκλεισμό για 16 χρόνια, όπου από την 9η Οκτωβρίου επιβάλλεται ολοκληρωτική πολιορκία, οι συνθήκες ζωής δεν σταματούν να χειροτερεύουν για τον πληθυσμό. Το 85% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων εκτοπίστηκε, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων που εκτοπίστηκαν επανειλημμένα από την 7η Οκτωβρίου, καθώς έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια γειτονιές ολόκληρες από τα ισραηλινά πλήγματα.

«Αντιμέτωποι με βομβαρδισμούς, στερήσεις και αρρώστιες, σε χώρο ολοένα πιο περιορισμένο, (οι Παλαιστίνιοι) ζουν το πιο μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας τους από το 1948», τόνισε χθες ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί, αναφερόμενος στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και στη μαζική έξοδο των Παλαιστινίων.

Στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, η Ράφα έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο καταυλισμό προσφύγων, με προχειροφτιαγμένες σκηνές, πολλές από τις οποίες πλημμύρισαν ή διαλύθηκαν εξαιτίας των βροχών των τελευταίων ημερών.

Ο επικεφαλής της UNRWA δήλωσε την Πέμπτη ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων στη βομβαρδισμένη και πολιορκημένη Γάζα «δεν έχει φάει εδώ και μία, δύο ή ακόμα και τρεις ημέρες».Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε εκδήλωση προσφύγων στη Γενεύη ο Philippe Lazzarini τόνισε επίσης ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολη η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους στα καταφύγια στη Γάζα λόγω του συνωστισμού έξω από τις εγκαταστάσεις.

Η έλλειψη τροφίμων, καθαρού νερού και καταλυμάτων έχει εξαθλιώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και με το υγειονομικό σύστημα να έχει καταρρεύσει είναι αναπόφευκτο να ξεσπάσουν επιδημίες στον θύλακα, δήλωσαν γιατροί και εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής που μίλησαν στο Reuters. «Η τέλεια καταιγίδα των επιδημιών έχει ξεκινήσει. Τώρα το ζήτημα είναι ‘πόσο άσχημη θα είναι η κατάσταση’», τόνισε ο Τζέιμς Έλντερ εκπρόσωπος της Unicef σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 10 Δεκεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων διάρροιας στα παιδιά κάτω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 66%, στα 59.895, και για τον υπόλοιπο πληθυσμό κατά 55%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η υπηρεσία του ΟΗΕ επεσήμανε ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα καθώς κάθε σύστημα και υπηρεσία στη Γάζα έχει καταρρεύσει λόγω του πολέμου.

Ο επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Γάζας, ο Άχμεντ αλ Φάρα δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι το τμήμα του είναι γεμάτο με παιδιά που πάσχουν από ακραία αφυδάτωση, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια, ενώ τα κρούσματα οξείας διάρροιας είναι τετραπλάσια από το συνηθισμένο.

Ο αλ Φάρα επεσήμανε ότι γνωρίζει 15 με 30 κρούσματα ηπατίτιδας Α στη Χαν Γιούνις τις τελευταίες δύο εβδομάδες: «Η περίοδος εκκόλαψης του ιού είναι τρεις εβδομάδες με έναν μήνα, οπότε έπειτα από έναν μήνα θα υπάρξει έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων της ηπατίτιδας Α».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς – εγκαταλελειμμένα κτίρια, σχολεία, σκηνές. Πολλοί άλλοι κοιμούνται στο ύπαιθρο, έχοντας περιορισμένη πρόσβαση σε τουαλέτες ή νερό για να πλυθούν, καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.

Παράλληλα 21 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας, ενώ 11 λειτουργούν εν μέρει και τέσσερα ελάχιστα, με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου.

Η Μαρί-Ορ Περό, συντονίστρια επιχειρήσεων των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) στη Γάζα, δήλωσε ότι η ΜΚΟ αποχώρησε από κέντρο υγείας στη Χαν Γιούνις πριν από δέκα ημέρες διότι το Ισραήλ είχε ζητήσει την εκκένωση της περιοχής. Σε αυτό το κέντρο οι γιατροί αντιμετώπιζαν περιστατικά αναπνευστικών ασθενειών, διάρροιας και δερματικών παθήσεων.

Σύμφωνα με την Περό, δύο πράγματα είναι αναπόφευκτα: «Το πρώτο είναι μια επιδημία όπως η δυσεντερία να εξαπλωθεί στη Γάζα, αν συνεχίσουμε με αυτόν τον αριθμό κρουσμάτων, και η άλλη βεβαιότητα είναι ότι ούτε το υπουργείο Υγείας ούτε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα είναι σε θέση να στηρίξουν την απάντηση σε αυτές τις επιδημίες».

Την ίδια ώρα όλες οι τηλεπικοινωνίες και η σύνδεση στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν λόγω «της συνεχιζόμενης επίθεσης» στον θύλακα, ανακοίνωσαν οι δύο μεγαλύτεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οι εταιρείες Paltel και Jawwal. «Με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν λόγω της επίθεσης που είναι σε εξέλιξη και ότι η Γάζα και πάλι δεν διαθέτει δίκτυο» ανέφερε η εταιρεία Paltel σε ανάρτησή της στο Facebook.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΗΤΕΣ. ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΚΡΗΤΗ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

  2. Εμ τι νομιζατε οτι τα πρακτορια της χαμας τυχαια ξεκινησαν το γα’ι’τανακι ??????

Comments are closed.